T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Yeni anayasa şart oldu

TOBB'un anketine katılan İstanbullu sanayicilerin yüzde 95,6'sı ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtirken, yüzde 98,4'ü ise seçim yasasının da değiştirilmesini istiyor.

Uzun bir süredir gündemde olan fakat son günlerde ise iyice alevlenen sivil anayasa arayışları, Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla toplumun her kesiminde kendini daha fazla hissettirmeye başladı. Türkiye'nin en büyük ekonomi birliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) yaptığı ankette bu gerçek açık bir şekilde ortaya konuluyor. TOBB'un anketine katılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerinin yüzde 95.6'sı yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. Yeni bir seçim yasasının gerekliliğine inanan işletme oranı da yüzde 98.4'ü buldu. İSO üyelerinin yüzde 99'u Türkiye'nin kalkınmasında gerekli olan idarenin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç olduğu görüşünde birleşiyorlar.

2001'den de umut yok

Öte yandan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş her fırsatta yılın ikinci yarısından umutlu olduğunu açıklarken, İstanbul'daki sanayicilerin, bu görüşe katılmadığı ve 2001 yılının geri kalan günlerine karamsar baktıkları belirlendi. TOBB'un anketine göre İSO üyelerinin yüzde 77.5'i, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre işletmelerinin durumlarının daha kötü olduğunu belirtti. Ankete cevap verenlerin yüzde 52.8 ile yarıdan fazlası istihdamın azaldığını bildirirken, arttı diyenlerin oranı yüzde 4.1'de kaldı. Üyelerin yüzde 31.9'u bu yılın geri kalan günleri için "istihdam azalacak" derken, yüzde 58.7 oranında işyeri değişim beklemediğini bildirdi.

Kredi kullanımı azaldı

Ankete göre yılın ilk çeyreğinde bankalardan kredi alan işletmelerin oranı ise yüzde 21.5 oldu. İşletmelerin yüzde 17'si zaman zaman kredi sağlarken, yüzde 61.5'i kredi almadı. Daha önce yapılan çalışmalara göre, İSO üyelerinin yüzde 55'inin ticari kredi kullandıkları bilinirken, bu yıl kredi kullanımının büyük boyutta azaldığı kaydedildi. İşletmelerin yüzde 72.3'ü de satış hacimlerinin düştüğünü açıkladılar. İSO üyelerinin yüzde 70,4'ü ise yeni ekonomik programdan birşey anlamadıklarını söylediler.

 
1,5 milyar dolarlık söz
IMF'nin 3 temmuzdaki İcra Direktörler Kurulu'na verilmek üzere hazırlanan Ek Niyet Mektubu hazır. Toplantıda, Türkiye'ye verilecek 1,5 milyar dolarlık kredi ele alınacak.
Memur 125 $ zararda
Çifçiye doğrudan destek başladı
Tarım Bakanı Gökalp, çifçiye doğrudan gelir desteği ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nin uygulanmasına başlandığını söyledi.
Hazine'den dört aylık bono ihalesi
Hazine Müsteşarlığı yarın çıkacağı dört aylık bono ihalesinde minimum net iki katrilyon 500 trilyon lira borçlanacak.
Gol atma sırası MALİYEDE
Maliye Bakanlığı, trilyonların uçuştuğu transfer borsasını yeniden yakın takibe aldı. Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, futbolcuların ödeyecekleri vergiler konusunda Futbol Federasyonu'nu uyardı. Hamzaçebi, Federasyon'a futbolculara yapılan transfer ücreti ödemeleri konusunda Maliye Bakanlığı denetim elemanlarınca vergi incelemesi yapıldığını hatırlattı. Bu arada basında transfer ücretlerine göre kaleci Fenerbahçeli Rüştü'nün, yeni sezonda en az 368 milyar 560 milyon lira, Ogün, Abdullah ve Ümit Özat'ın 293 milyar 560'şar milyon lira, Ceyhun'un da 153 milyar 560 milyon lira gelir vergisi ödeyeceği belirtiliyor.
25 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED