T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ilıcak: Şeref duyarım

Sözleri FP'nin kapatılmasına gerekçe gösterilen ve milletvekilliği düşürülen Nazlı Ilıcak, güç odaklarına karşı mücadele verirken bedel ödemeyi göze aldığını belirterek, "Bu karar benim için şeref madalyasadır" dedi

"Söz ve eylemleri" FP'nin kapatılmasına gerekçe gösterilen ve milletvekilliği düşürülerek 5 yıl boyunca siyaset yapma yasağı getirilen İstanbul Miletvekili Nazlı Ilıcak, parlamontada göreveni layıkıyla yaptığını belirterek, hakkında verilen cezanın kendisi için şeref madalyası olduğunu söyledi.

Yeni Şafak gazetesinde düzenlediği basın toplantısında kapatılma davasını değerlendiren Ilıcak, Anayasa Mahkemesi kararını "millet ve memleket adına" büyük bir üzüntüyle karşıladığını söyledi. Ilıcak, "Bir de Anayasa Mahkemesi üyeleri adına üzüldüm ve 12 Eylül döneminde Kenan Evren'i tebrik kuyruğuna giren Anayasa Mahkemesi üyelerini hatırladım" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın, "Bu siyasi bir davadır. Hukuki zemine oturtmaya çalışıyoruz"demecini hatırlatan Ilıcak, "Ama hukuki zemine oturtamadılar" şeklinde konuştu.

'Kavakçı bana emanet' dedim

Kapatma davasıyla ilgili bir senaryonun oluşturulduğunu belirten Ilıcak, "Bir Merve Kavakçı olayı, Kavakçı'nın yanında bir Nazlı Ilıcak. Acaba Merve Kavakçı'yı kim aday gösterdi. Kavakçı'nın aday gösterilmesinde Genel Başkan'ın Başkanlık Divanı'nın hiç rolü olmadı mı? Parlamentoya Merve Kavakçı'yı ben mi soktum? Ben o gün Genel Kurul'a, Kavakçı'yla birlikte girdiğim için ne şikayetçiyim, ne de bundan dolayı bir üzüntü duyuyorum. Yanlız ben buradaki acayipliğin altını çiziyorum" şeklinde konuştu.

Kavakçı ile ilgili iddianamede iki ismin geçtiğini hatırlatan Ilıcak, "Biri ben, biri de Abdullatif Şener'di. Ancak, Şener'in boyu uzun olduğu için iddianameden ismini çıkardılar. Biraz daha kısadır diye Bekir Sobacı'nın ismini monte ettiler" dedi.

Ilıcak, Kavakçı'nın kendisi gibi kadın olduğu için yanında yer aldığını belirterek, "İkimiz de kadın ve İstanbul milletvekiliydik. Benden daha küçük bir hanımdı. İlk kez parlamontoya giriyordu. Ben seçmenlere söz verdim 'Kavakçı bana emanet, ben de size' dedim. Sözüme ihanet etmektense yasaklı olmayı tercih ederim" diye konuştu.

Meclis'te başörtüsü serbest

Merve Kavakçı'nın başörtülü olarak TBMM Genel Kurulu'na girmesinin önünde bir engel bulunmadığını anlatan Nazlı Ilıcak, "Parlamentoda içtüzüğe göre başörtüsü yasağı yok. Nitekim, hükümet ortakları, parlamentoya başörtüsü yasağı getirmek istediler. Fakat, ANAP ve MHP'liler seçmeninin değerleriyle oynamayı göze alamadıkları için bu yasağı getiremediler" dedi.

Vebalı gibi mi davransaydım?

Türkiye'de laikliğin din ve vicdan özgürlüğü kısmının gözardı edildiğini kaydeden Ilıcak, verilen mücadeleyi ABD'de zenci mücadelesini başlatan Roza Parks'ın mücadelesine benzetti. Ilıcak, şöyle konuştu: "Adeta dindarlar suçlanıyor. Merve Kavakçı benim yanıma geldiğinde 'Seninle birlikte Genel Kurul'a gireyim dediği vakit 'Hayır kızım sen başörtülüsün, vebalısın benim yanıma yaklaşma' mı diyecektim? Eğer bundan dolayı cezalandırıldıysam, beni cezalandırdıklarını sananlar, beni susturabileceklerini sananlar varsa yanılıyorlar. Bundan dolayı şeref duyuyorum" diye konuştu.

Sine-i millete dönüyorum

Meclis'teki görevini hayırla tamamladığını ve sine-i millete döndüğünü belirten Ilıcak, sonbahardan itibaren Anadolu'yu dolaşacağını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını ve Avrupa'da da gerçekleri anlatacağını belirterek, "Milletimize gerçekleri anlatacağım. Harward Üniversitesi'nden davet aldım. Şikayet edeceğim manasında değil. Ama Türkiye'deki güç odaklarını şikayet edeceğim. Bu medya kartellerini şikayet edeceğim, onlarla işbirliği yapan siyasileri şikayet edeceğim. Eğer beni bu şekilde parlementodan düşürürerek yolsuzluk lobisi kazandı diye sevinenler varsa hiç sevinmesinler. Benim sesim milletin sinesinde çok daha gür çıkacak" diye konuştu.

Güç odaklarına karşı bir mücadele verilirken bunun bedelinin ödeneceği bilincinde olduğunu vurgulayan Ilıcak, sözlerini, "Ben yanmazsam, sen yanmazsan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" dizeleriyle tamamladı.

Erbakan ve Erdoğan'ın önü açılsın

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ilıcak, yakın bir tarihte yapılacak bir seçimin çözüm getirmeyeceğini ifade ederek, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan'ın önünün açılması gerektiğini söyledi. Ilıcak, "Tayyip Erdoğan'ın önünün açılması gerektiğine inanıyorum. Aslında pek bir ayırım yok arkadaşların arasında. Aynı düşünceleri paylaşan insanlarız. Bir yol ayırımı olsa bile o yolun sonradan birleşeceğine inandığımı ifade etmek isitiyorum" diye konuştu. "Neden Ilıcak?" sorusuna, "Kendi adıma bu cezayı bir mükafat olarak addediyorum. Bana 'geçmiş olsun' diyenlere 'gazanız mübarek olsun' demelerini rica ediyorum" cevabını veren Nazlı Ilıcak, "Eğer ilahlar bir kurban istediyse, seçilmemden dolayı memnunum. Partinin çok değerli isimleri mücadeleyi sürdürecekler. Onların önü kesilmedi" diye konuştu. Ilıcak, partinin kapatılmasına neden olduğu gerekçesiyle de, FP'lilerden kendisine olumsuz bir tepkinin gelmediğini, aksine destek geldiğini söyledi.

Siyasetçi bir aileden gelidiğini ve yasaklara alışık olduğunu belirten Ilıcak, babası merhum Muammer Çavuşoğlu'nun 27 Mayıs'ta, dayısı AP'li Turan Kapanlı'nın da 12 Eylül'de yasaklandığını hatırlattı. Ilıcak, "Ben de 28 Şubat kurbanı olarak karşınızdayım. Hem böyle bir aileye sahip olmaktan dolayı şeref duyuyorum, hem de aldığım bu cezayı bir şeref madalyası olarak göğsümde taşıyorum" dedi.

 
Meclis'te FP protestosu
Anayasa Mahkemesi'nin, FP'nin kapatılması kararıyla birlikte parti tüzel kişiliğinin de sona erdiğini açıklaması, Fazilet Partili milletvekilleri tarafından bugün Meclis'te protesto edilecek.
'Karar çalışmaları etkilemez'
Hafta sonunu Ankara'da geçiren Erdoğan, "Bu olan bitenler, çalışmaları sekteye uğratmadı"dedi
Gül: Bütünlüğümüzü korumalıyız
İzgi 'vites' değiştirdi Önceki gün, "Gerekçeli karar yayımlanana kadar FP'liler Meclis'te çalışabilir" diyen TBMM Başkanı, dün, "Arkadaşlar artık bağımsız" dedi.
Avrupa 'ceza'ya hazırlanıyor
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, bugünden itibaren Türkiye hakkında hazırlanan raporu görüşecek. Türkiye'ye, FP'nin kapatılmasından dolayı ceza verilmesi söz konusu
TBMM FP'siz çalışacak
Meclis Genel Kurulu, yarın FP yerine "bağımsız" muhalefetle toplanacak. Anayasa değişikliği netleşecek.
FP çalışanları MAĞDUR
Anayasa Mahkemesi'nin FP'nin kapatılması ile ilgili kararında parti tüzel kişiliğinin sona erdiğini açıklaması, partinin genel merkez çalışanlarını mağdur etti. FP Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Anayasa Mahkemesi'nin kararına açıklık getirmesini isteyerek, "Genel Merkez'de çalışan 30'dan fazla personelin kıdem tazminatlarını ödeyemiyoruz. Borçlarımızı da ödeyemiyoruz. Çünkü ben hiçbir şeye imza atmam. İmza atarsam Anayasal suç işlemiş olurum" dedi. Pamukçu, Hazine'den aldıkları yardımın bir bölümünü teşkilatlara gönderdiklerini, bir bölümünü genel merkezin harcamaları için kullandıklarını belirterek, "Ancak Vakıflar Bankası Balgat Şube'sinde kalan paramız var. Bu paramızın ne olacağı da meçhul. Parayı da çekemiyoruz" diye konuştu
Kavakçı: Faşist ve baskıcı bir karar
FP'nin kapatılması kararında, Meclis'e başörtüsü ile gelerek, 'odak' oluşturmakla suçlanan Merve Kavakçı, Anayasa Mahkemesi'nin kararını, 'faşist ve baskıcı bir karar' olarak niteleyerek, Türk insanı adına bu kararı kınadığını bildirdi. Yeni Şafak'a FP kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kavakçı; "AB'ye girme süreci içinde Türkiye, bir yandan Batı normları ile yaşamaya çalışıyor, bir yandan da faşist ve baskıcı kararlar veriyor. Böyle Batılı olunmaz" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin kararına üzüldüğünü belirten Kavakçı, ülkesini seven bir insan olarak böyle bir kararı Türkiye'ye yakıştıramadığını ifade etti. FP davası ile ilgili karar verilmeden önce RP davasının AİHM'deki sonucunun beklenmesi gerektiğini kaydeden Kavakçı, mahkemenin, anamuhalefet partisini kapatmakla milleti yok saydığını söyledi. Kavakçı, "TBMM'den çıkarılmakla milletimin vekili olma görevimi bırakmadıysam, Anayasa Mahkemesi'nin hakkımda 'siyasi yasak' koymasıyla da görevimi bırakmayacağım" dedi.
25 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED