T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Jeotermal cennetiyiz

Türkiye'de, sıcaklıkları 20-110 santigrat, debileri de 2-500 lt/sn arasında değişen bin 300 dolayında termal kaynağı bulunuyor. Uygun iklim şartlarıyla 7 aylık kür mevsimi sunuyor.

Türkiye'nin, Avrupa'daki termal sulardan üstün nitelikler taşıyan bin 300 dolayında termal (jeotermal) kaynağa sahip olduğu ve insan sağlığına uygun iklim şartlarıyla 7 ayı bulan uzun kür mevsimi imkanı sunduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, 'Alpin - Orojenik Kuşağı' olarak adlandırılan genç bir dağ zinciri ve aynı zamanda önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye, sıcaklıkları 20-110 santigrat derece, debileri de 2-500 lt/sn arasında değişebilen 1300 dolayında termal (jeotermal) kaynağa sahip bulunuyor. Türkiye'deki termal sular, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile, Avrupa'daki termal sulardan üstün nitelikler taşıyor.

Doğal şifa merkezleri

Eski Hieropolis şehri, dağdan akan kaynak suyunun yamaçları göz kamaştıran beyaz kalkerli taşlardan yumuşak katmanlarla bezendirerek muazzam dairevi havuzlar oyduğu, Pamukkale'nin zengin maden sularıyla dolu mekanı üzerinde inşa edilmiştir. Kuşkusuz, eski Likya şehri Kaunos'un sakinleri, yakınlarındaki Köyceğiz Gölü'nün maden bakımından zengin çamurunda banyo yapmışlardır.

İzmir-Balçova termal kaynakları, Roma çağında sularının tedavi özelliği bilinen ve faydalanılan, Agamemnon Hamamları mekanı içinde yer alıyor. Osmanlı Hanedanı'nın ilk payitahtı Bursa, eskilerin Olimpos Dağı olarak bildiği Uludağ karşısında kurulmuştur. Burada doğal termal Çekirge kaynakları, Osmanlılar'ı, 1. Murat (1359-1389) döneminde daha önceki Roma ve Bizans hamam kompleksinin yer aldığı mekanda daha büyük kubbeli hamam kompleksi inşa etmeye özendirmiştir. Ege kıyısında bulunan Çeşme, doğal termal kaynakları ve deniz sularının tedavi etkisi ile ünlüdür. Marmara Denizi'nin güney sahilindeki yeşil ormanlar arasında bulunan Yalova termal kaynakları ise, çeşitli rahatsızlıkları tedavi ettiğine inanılan, maden bakımından zengin sulara sahip.

Termal tedavi alanında uluslararası standardını koruması ile ünlü diğer bir termal kompleks de, Kütahya yakınında Yoncalı'da yer alıyor ve "Tütav Termal Tesisleri" adıyla ün yapmış halde.

Ünlü Sandıklı (Afyon), Gönen (Balıkesir), Kestabol (Çanakkale), Ilgın (Konya), Kızılcahamam (Ankara), Haruniye (Adana), Ayder (Rize), Ladik (Samsun), Hasanapdal (Van) ve Billoris (Siirt) termal merkezleri, termal tesisleri ile ün yapmıştır.

Doğal sağlık tedavisinin yapılabileceği belli başlı termal turizm merkezleri şunlar: Afyon -Sandıklı - Hüdai. Afyon - Gazlıgöl, Afyon -Ömer- Gecek, Ankara-Kızılcahamam, Balıkesir-Gönen, Bolu-Karacasu, Bursa-Çekirge, Bursa-İnegöl -Oylat, Çanakkale-Ezine - Kestanbol, Denizli-Karahayit, Denizli-Pamukkale, Eskişehir-Sarıcakaya-Sakar, Yalova, İzmir-Balçova, İzmir-Çeşme, Konya-Ilgın, Kütahya-Harlek (Ilıcaköy), Muğla-Köyceğiz-Sultaniye, Sivas-Kangal-Balıklı (Yılanlı) Çermik ve İzmir-Çeşme-Şifne ılıca ve içmeleri.

Balıklı Termal

Dünyada kendi türünde önde gelen bir termal merkezi olan "Balıklı Kangal Termal Merkezi" ise, Sivas'ın Kangal İlçesi'ne sadece 13 km. mesafede. Dünyanın her yerinden tedavi arayan kişilerce ziyaret ediliyor. 36 derece sıcaklıktaki şifalı suları, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum ve çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde hayati rol oynayan, (2-10 cm.uzunluğunda) küçük balıklar barındırıyor.

 
Midenin düşmanı süt
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Uzun, mide rahatsızlığı olanların, süt ve sütlü gıdalar tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Özellikle ülser, gastrit ve dispepsi gibi mide rahatsızlıklarında aşırı gaz yapan gıdalardan kaçınmak gerektiğini belirten Doç. Dr. Uzun, "Aşırı gaz yapan besinler hem mide duvarını gererek ağrıların artmasına hem de hassaslaşmış mide duvarının daha da hassaslaşıp şişkinlik, yanma ve ağrı şikayetlerinin artmasına yol açar" dedi. Fasulye, muz, patlıcan, elma ve portakal gibi besinlerin midede gaz yapan başlıca gıdalar olduğuna işaret eden Uzun, şunları söyledi: "Süt ve sütlü gıdalar da gaz yapan besinlerdir. Eskiden güçlü mide ilaçları tedavide kullanılmadan önce, özellikle mide kanamalarında, antiasit ve süt diyetleri uygulanırdı. Ancak günümüzde mide asidini nötralize eden güçlü ilaçlar kullanılmaya başlandıktan sonra bu tedavi şekli önemini kaybetti."
Midenin düşmanı süt
Yüksek tansiyon düşüren sebze ve meyve ağırlıklı diyetin, şişmanlarda kolesterol oranını da düşürdüğü saptandı. 44 yaş civarı 436 şişman, yüksek tansiyona sahip ve zayıf aktivite içinde bulunan denekler üzerinde yapılan araştırmada, 8 hafta sebze ve meyve diyeti uygulandı. Araştırma sonunda, toplam kolesterol oranının yüzde 13.7 mg/dL, kötü kolesterol LDL oranının ise yüzde 10.7 mg/dL düştüğü gözlendi. İyi kolesterol oranının ise bu diyet dönemi zarfında sadece yüzde 3.7 mg/dL düştüğü belirlendi.
24 Haziran 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED