T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Doğalgaz kazığı

Beyaz Enerji soruşturmasıyla ihaleleri mercek altında bulunan Botaş'ın, milyarlarca metreküplük alınmayan doğalgazın bedelini ödemek zorunda kaldığı bildirildi

Türkiye'nin, "almadığı doğal gazın bedelini ödeyeceğine" ilişkin senaryolar gerçek oluyor. Milyarlarca metreküplük doğalgaz anlaşması yapan Türkiye, önümüzdeki yıllarda almadığı gazın bedelini ödemekle karşı karşıya kalacak. Alınmayan gazın bedelinin ödeneceğine ilişkin senaryo Botaş Genel Müdürlüğü tarafından da itiraf edildi. Beyaz Enerji soruşturması kapsamında tüm ihaleleri mercek altına alınan Botaş Genel Müdürlüğü tarafından 1999 yılı hesaplarıyla ilgili TBMM KİT Komisyonu'na gönderilen açıklamada, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda almadığı gazın parasını ödemek zorunda kalacağı belirtildi.

Yatırımlar planlı şekilde gitmiyor

Botaş, ilgili yazısında, Türkiye'nin hükümetlerarası anlaşmalarla 67.8 milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşması imzaladığını belirterek, bunun 57.2 milyar metreküpünün al ya da öde yükümlülüğü altında olduğunu bildirdi. Sözkonusu gazın, kullanılabilmesi için Türkiye'nin yıllık doğal gaz yatırımlarını tamamlaması gerektiğini vurgulayan Botaş, ancak doğalgaz yatırımlarının planlandığı şekilde gitmediğini itiraf etti. Botaş, hem kurumun hem de, doğalgaz almayı taahhüt eden Türkiye'deki özel santralların yatırımlarının planlandığı şekilde yürümediğini kaydetti. Botaş ilgili yazısında, "Bu durum da yıllık bazda al ya da öde yükümlülüğümüzü yerine getirememe riski ile karşılaşmamıza neden olmaktadır. Bu bağlamda doğalgaz talebinin en önemli bölümünü oluşturan elektrik sektörü talebinde yer alan santralların zamanında kurulamaması da aynı riski gündeme getirmektedir" denildi.

Kimden ne kadar gaz alacağız?

Botaş Genel Müdürlüğü, 2020 yılında doğal gaz talebinin 82 milyar metreküp olacağını tahmin ediyor. Bu çerçevede, hühkümetler arasında imzalanan anlaşmalarla şu anda, 67.8 milyor metreküplük bir gaz bağlantısı yapıldı. Bu gazın, 4 milyar metreküpü Cezayir'den, 1.2 milyar metreküpü Nijerya'dan, 14 milyar metreküpü batı hattı aracılığı ile Rusya'dan, 16 milyar metreküpü Mavi Akım Projesi ile Rusya'dan, 10 milyar metreküpü İran'dan, 16 milyar metreküpü Türkmenistan'dan, 6.6 milyar metreküpü de Azerbaycan'dan sağlanacak.

 
Nergis'ten Maliye'ye tehdit
Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis Holding, Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazarak kendisinden mal alan şirketlerin KDV iadelerinin 15 gün içinde ödenmesini istedi.
"Türkiye'yi yeğenler yedi"
Çakıcı, İslam'ı öğreniyor
İzmit Özel Tip Kapalı Cezaevi ile Kandıra F Tipi Cezaevi'nde, tutuklu ve hükümlülere dînî eğitim verilmeye başlandı.
İmamlar uyduyla eğitilecek
Diyanet İşleri Başkanlığı, müftü, imam ve vaizleri uydu aracılığıyla eğitecek.
Polisin cinneti: 5 ölü Polis memuru meslektaşı kardeşiyle bir olup, kendisinden ayrılmak istemeyen dini nikahlı eşinin evini basarak ikisi çocuk 5 kişiyi tabancayla vurarak öldürdü.
Yücelen: Yolsuzlukla mücadele sürecek
Polis ve jandarmaya 'çocuklarım' diye hitap eden İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, polis ve jandarmanın yolsuzlukla mücadele ettiği sırada önüne çıkan engelleri kaldıracağını söyledi. Hukuğun üstünlüğünden ayrılmadan yolsuzluğa bulaşanların üstüne gideceklerini kaydeden Yücelen, "Bu konuda kendi partilimizi dahil Yüce Divan'a götürecek kadar kararlıyız " dedi. Polisin ve jandarmanın namuslu vatandaşların yanında olacağını ancak yolsuzluğa bulaşanın da ensesinde olacağını ifade eden Yücelen, yolsuzluğa bulaşanlara göz açtırmayacaklarını bir kez daha tekrarladı.
25 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED