T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Hizmet birleştirilmesinde ana ilkeler

Sosyal güvenlik sisteminin tek çatı altında yürütülememesi nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur, hizmet birleştirilmesi. Anayasa'da düzenlenmiş bulunan sosyal güvenlik hakkının her yönüyle eksiksiz işleyebilmesi için yeterli yasal düzenek kuruluncaya kadar, "2829 Sayılı Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkındaki Yasa"nın hükümleri oldukça önemlidir, sigortalılar için. Önceki yasalar yürürlükten kaldırılarak, 01.06.1983 tarihinde yürürlüğe konan bu Yasa'nın hükümlerine göre, T.C. Emekli Sandığı'na, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)'na, Bağ-Kur'a ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20. maddesine göre kurulan emekli sandıklarına tabi olarak geçirilen hizmet sürelerinin birleştirilmesinin şartlarını şöyle sıralayabiliriz:

1)Hizmetlerin birleştirilmesi işlemleri, belirtilen kurumlara bağlı hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olması halinde yapılabilir. Hizmetlerin toplamı, aylık bağlayacak sosyal güvenlik kurumunun mevzuatına göre yeterli değil ise hizmet süreleri birleştirilemez, ve her kurum, kendi mevzuatına göre işlem yapar.

2)Hizmet sürelerinin birleştirilmesinde fiili hizmet süreleri dikkate alınır. İtibari hizmet süreleri ise dikkate alınmaz.

3)Bağ-Kur mevzuatına göre borçlandırılan hizmet süreleri, yaşlılık aylığını bu Kurum bağlayacaksa dikkate alınır. Yaşlılık yahut emeklilik aylığını diğer kurumlar bağlayacaksa, Bağ-Kur'a borçlanılan hizmet süreleri dikkate alınmaz.

4)T.C. Emekli Sandığı'na tabi olarak 5 (beş) yıldan fazla çalışarak ayrılan ve 5 (beş) yılı geçirdikten sonra yeniden bu Kurum'a yahut diğer bir sosyal güvenlik kurumuna geçen sigortalının, T.C. Emekli Sandığı'na tabi hizmeti iptal edileceğinden bu Kurum'daki hizmetini yeniden prim ödeyerek ihya etmesi (diriltmesi) gerekmektedir.

Belirtilen hizmet ihyası için müruruzaman sözkonusu değildir. Başka bir deyişle, Emekli Sandığı'ndaki hizmetlerin ihyası için zamanaşımı yoktur. Ancak sözkonusu hizmet ihyasından sonra hizmet sürelerinin birleştirilmesi yoluyla emekliliğe yahut yaşlılık aylığı almaya hak kazanan sigortalılar, hizmet ihyası tarihinden itibaren 6 (altı) ay geçtikten sonra emeklilik talebinde bulunabilirler.

Hemen belirtelim ki, sigortalının T.C. Emekli Sandığı'ndaki hizmeti 5 (beş) yıldan fazla olmasına rağmen, bu Sandığa veya diğer bir sosyal güvenlik kurumuna dönüşü, 5 (beş) yılı geçirmeden gerçekleşmişse hizmet iptali olmayacağından hizmet ihyası da gereksizdir.

5)04.10.2000 tarihinden sonra, sigortalı yahut sigortalının vefatı nedeniyle hak sahipleri tarafından askerlik borçlanması yapılarak 3 (üç) ay içerisinde borçlanılan prim tutarının defaten yahut taksitlerle ödenmesi durumunda, sadece prim ödeme gün sayısını artacaktır. Diğer bir deyişle, borçlanılan askerlik süresi, sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki dönemde olsa bile, sigortalılığın başlangıç tarihini değiştiremeyecektir. (Bk. 616 sayılı KHK).

6)Hizmetleri Birleştirme Yasası ile ilgili Yönetmelik hükümlerine göre, sigortalının son 7 (yedi) yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi kurumda hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 (yedi) yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası (1261 prim ödeme günü) hangi kurumda geçmişse o kurumca; veya hizmet süresinin eşit olması durumunda sigortalının bağlı olduğu son kurumca yaşlılık -emeklilik- aylığı bağlanmaktadır.


25 Haziran 2001
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED