T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Cem: ABD objektif değil

ABD'nin Kıbrıs politikalarını beğenmediğini söyleyen Dışişleri Bakanı Cem, "ABD'den daha objektif bir tavır bekliyorum. ABD'nin politikası, Yunan ve Rum Kesimi'nin tezlerine Türkiye'yi ikna etmek olmamalıdır" dedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, "ABD'nin Kıbrıs konusundaki politikalarını beğenmediğini" söyledi. TRT'de yayınlanan "Pazar Panorama" programına konuk olan Cem, Ermeni soykırımı iddiaları, Balkanlar, Ortadoğu ve Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili soruları yanıtladı. Cem, ABD-Türkiye ilişkilerinde şu anda iki konunun ön plana çıktığını belirterek, ilk konunun Kıbrıs olduğunu ve ABD'nin bu konudaki politikalarını beğenmediğini söyledi. Cem, şunları kaydetti: "ABD'nin Kıbrıs politikalarını beğenmiyorum. Daha objektif bir tavır bekliyorum. ABD'nin Kıbrıs politikası, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin tezlerine Türkiye'yi ikna etmek olmamalıdır." Cem, Türkiye-ABD ilişkilerindeki bir diğer önemli konunun ise Irak'a uygulanan ambargo nedeniyle Türkiye'nin uğradığı zararların giderilmesi olduğunu belirtti. Cem, Türkiye'nin ABD'den bu konuda daha fazla destek beklediğini söyledi. Cem, bir soru üzerine, ABD'nin Ortadoğu politikalarının henüz netlik kazanmadığını ifade ederek, "İsrail seçimleri, Ortadoğu'da işi zorlaştırıcı bir etken gibi gözüküyor" diye konuştu.

'Yanlış, densiz ve saygısız bir hareket'

Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Sevr banliyösünde, sözde Ermeni soykırımı anısına anıt dikilmesinin, "yanlış, densiz ve saygısız bir hareket" olduğunu belirten Cem, Fransa'da yerel seçimlerin olduğuna dikkati çekerek, sözde Ermeni soykırımı konusunun politik hesaplar için istismar edildiğini kaydetti.

Balkanlar'daki genel durumu ve Kosova-Makedonya sınırındaki gerginliği de değerlendiren Cem, özellikle Kosova sorununun, Batı tarafından "yanlışlarla" ele alındığını söyledi. Balkanlar'daki sorunlara çözüm üretebilmek amacıyla kurulan grupların, Balkanlar konusunda özel bilgisi ve özel duyarlılığı olmayan ülkelerden oluştuğuna dikkati çeken Cem, çözüm mekanizmalarında Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerin daha fazla yer alması gerektiğini kaydetti. Cem ayrıca, telefonda görüştüğü Makedonya Dışişleri Bakanı Sırcan Kerim'e, Türkiye'nin Makedonya'ya her türlü desteğinin süreceğini ilettiğini belirtti.

 
'Krizden reform çıkarın'
Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu, Türkiye'nin ekonomik alanda bazı reform ve değişiklikler gerçekleştirmesi durumunda, hem Yunanistan'ı hem de AB'yi yanında bulacağını söyledi.
Rus ordusu subaysız kalıyor
Açlık, yetersiz beslenme ve zafiyet hastalıklarından sonra, Rus ordusunda yeni bir problem daha başgösterdi. Adları "Apoletli köleler" olarak bilinen Rus subayları, ordudan ayrılmak için adeta sıraya girdi. Aylık 50 dolar maaşı yetersiz bulduklarını ve paranın zamanında ödenmediğini öne süren subaylar, istifadan başka çarelerinin olmadığını belirtiyorlar. Bu kaçışları önleyemeyen Putin ve Genelkurmay sert uygulamalarda bulunuyor. Genelkurmay'ın teklifi üzerine Putin gizli bir genelge ile, ordudan ayrılmaya kalkışan subaylara çeşitli müeyyideler getirdi. Subayların ayrılmasını önlemek için sorumluluk belgesi adında bir kağıt imzalatılıyor.
12 Mart 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED