T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Pakete kaynak arayışı

Son çareyi iç kaynaklara yönelmekle bulan hükümet, 'kaynak paketleri' oluşturulmasını kararlaştırdı. Düşünülen kaynakların içinde arsa satışı, bedelli askerlik, vatandaştan borçlanma gibi kalemler bulunuyor.

IMF destekli istikrar programları ile ülkeyi büyük bir krize sürükleyen hükümet, çareyi iç kaynaklara yönelmede buldu. Hükümet, bu kapsamda Refahyol hükümetinde olduğu gibi, atıl duran iç varlıkları harekete geçirecek kaynak paketi hazırlıyor. Halen üzerinde çalışılan kaynaklar arasında, bedelli askerlik, Hazine arsa ve arazilerinin satışı, Hazine'nin vatandaşlardan borçlanması gibi kalemler bulunuyor.

Üç yıllık istikrar programı dalgalı kura geçilmesiyle birlikte iflas eden hükümet yeni ekonomik programa kaynak arıyor. IMF'nin yeni programa kredi desteği için bazı şartlar öne sürmesi nedeniyle, yeni programın öncelikle iç kaynaklarla desteklenmesi öngörüldü. Bu çerçevede, ekonomi borükrakratlarının yeni kaynak arayışlarında bulundukları belirtildi.

Kaynaklar arasında ne var?

Refahyol hükümeti döneminde açıklanan kaynak paketlerine ağır eleştiriler yönelten hükümet ortaklarının, bugün çare olarak gördükleri kaynaklar arasında Hazine arsa ve arazilerinin satışı, gecekondu arazilerinin değerlendirilmesi, bedelli askerlik, Hazine'nin vatandaşlardan borçlanması gibi kalemler bulunuyor. Halen üzerinde çalışılan kaynak kalemleriyle, yeni programın IMF ve Dünya Bankası'ndan kaynak gelinceye kadar desteklenmesi amaçlanıyor.

Hükümetin, iç kaynaklara yönelmesinde, IMF'nin yeni programa destek için, "ağır şartlar" öne sürmesinin de etkili olduğu kaydedildi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e, "Önce program sonra kredi" mesajı veren IMF ve Dünya Bankası'nın, yeni programa verilecek kredi konusunda çekinceleri olduğu ifade edildi.

Yeni vergi çıkmazı

Öte yandan, bayram tatilinde yeni ekonomik program üzerinde çalışan bürokratların, yeni programa konulacak "kemer politikası" konusunda zorlandıkları belirtildi. 14 ayda iflas eden istikrar programıyla tüm kesimlere ek yük getiren ekonomi yönetiminin, yeni program için ek vergi, zam, gibi düzenlemeler üzerinde durdukları ancak, bu düzenlemelerden yeni vergilerin uygun bulunmadığı kaydedildi.

Maliye Bakanlığı bürokratlarının, yeni vergi taleplerini, "mevcut vergileri bile tahsil edemiyoruz" diyerek karşı çıktıkları belirtildi.

Acı reçeteye hazır olalım

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, "yeni bir acı reçeteye" hazırlıklı olunması uyarısında bulundu. Koçer, yaptığı açıklamada, hazırlanmakta olan yeni ekonomik programın açıklanma aşamasına gelindiğini belirterek, "Yeni program beklenenin aksine önümüzdeki 6 ayı çok daha zora sokabilir" dedi. Kurban Bayramı öncesi yaşanan ekonomik krizin yıkıcı etkilerinin sürdüğünü belirten Koçer, Türkiye'nin çok ciddi bir kriz yaşamaya devam ettiğini bildirdi. "Ödenen acı reçetelerin bir yenisi kapıda, herkes alacağı tedbirleri bir kez daha gözden geçirmeli" diyen Koçer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hükümetin, ekonomi yönetiminde ve politikalarında sürdürdüğü değişiklikler henüz netleşmedi. Bu krizden sihirli bir değnekle bir çırpıda kurtulmayı düşünmek fazla iyimserlik olur. Önümüzdeki 6 ayın tüm sektörler açısından çok zor geçeceği açık. Öncekilerden daha acı bir reçete yolda. Önümüze konacak yeni bir acı receteye hazır olalım." Koçer, ekonomik krizdeki Türkiye için ihracatın öneminin daha da çok arttığını belirterek, yaşanan ekonomik krizin ilacının ihracatın artırılması olduğunu vurguladı. Koçer, ekonomik krizin tüm kesimlerin katılacağı bir mücadeleyle aşılabileceğini vurguladı.


 
9 günlük rüya bitti
Kurban Bayramı tatili ile askıya alınan ekonomik krizin etkileri yeniden gündeme geliyor

Ucuz market savaşları
Aynı malı büyük marketlere göre daha ucuza sunan farklı formattaki marketlere tüketicilerin yoğun ilgisi bu alandaki yatırımları hızlandırdı


Dış ticarette dengesizlik
Ticaret hacmimiz, geçen yıl da Türkiye aleyhine gelişti. En büyük ticari partnerimiz Almanya'dan ithalatımız 6,5 milyar dolara ulaşırken, ihracatımız 4,6 milyar dolarda kaldı. Siyasi gerginliklerin yaşandığı İtalya ve Fransa'nın bile ithalatlarını hemen hemen aynı düzeyde tutarken, ihracatlarını büyük oranda artırdıkları dikkat çekti. İtalya'dan 3.9 milyar doları aşan ithalat yapan Türkiye, bu ülkeye 1.5 milyar dolarlık mal satabildi. Sözde Ermeni soykırımı yasası nedeniyle ilişkilerin gerginleştiği Fransa'ya yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, ithalat ise 3.2 milyar dolara ulaştı. Rusya ile olan ticaret , Türkiye aleyhine 3 milyar dolar açık verdi. Çin ise, Türkiye'den sadece 85.6 milyon dolarlık mal alırken, 1 milyar 259 milyon dolarlık mal satttı.
12 Mart 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED