YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Fransa sertleşti

Irak'la yakınlaşmanın öncülüğünü yapan Fransa, Bağdat saldırısını ilk kez sert sözlerle eleştirdi. "Ambargo kaldırılsın" diyen Paris, saldırıda yalnız kalan ABD'nin Irak politikasını değiştirmesini istedi.

Fransa, ABD ve İngiltere'yi, Irak'a düzenlenen son bombardıman dolayısıyla ilk kez sert bir dille eleştirdi. Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, Irak'a düzenlenen hava saldırısının uluslararası hukuk açısından dayanağının olmadığını söyledi. Vedrine, "Uzan zamandır, bu tür bombardımanın meşru temeli olmadığına inanıyoruz" dedi. Vedrine, LCI televizyonuna verdiği demeçte, Washington ve Londra'nın sertlik yanlısı politikalarıyla yalnız kaldıklarını ve Fransa'nın Irak'a uygulanan ekonomik ambargonun "sona erdiğini görmek" istediğini belirtti. Bu saldırıya onay verilmesinin zor olduğunu söyleyen Vedrine, son hava saldırısının yalnızca Kanada ve Polonya tarafından kabul gördüğüne dikkat çekerken, diğer tüm ülkelerin hoşnutsuzluk, eleştiri ve kaygılarını dile getirdiklerini ifade etti. Irak'a uygulanan ambargoya da değinen Vedrine, yaptırımların Irak halkını rehin aldığını, halkın sıkıntı çektiğini söyledi. ABD'yi, Irak politikasını gözden geçirmeye davet eden Vedrine, "Yeni yönetimden beklediğimiz, Irak politikasını gözden geçirmesidir. Zira yürümeyen bazı şeylerin olduğu açıktır" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı, komşularını kaygılandırmaya devam eden Irak'ın olası yeniden silahlanma projeleri karşısında önlemler alınması gerektiğini de belirtti.

Bağdat'ta büyük yürüyüş

Irak'ın başkenti Bağdat, 3 gündür Amerikan aleyhtarı gösterilere sahne oluyor. Dün de 10 bini aşkın Iraklı, Bağdat'ın bombalanmasını protesto etti. Saddam-City ve El Adhamiye semtlerinde toplanan göstericiler, 3 kişinin öldüğü hava akınları karşısında "öfkelerini" dile getirdiler. "Kahrolsun Amerika", "Amerika'ya Ölüm" diye slogan atan göstericiler, Amerikan ve İsrail bayraklarını yaktılar, saldırı emrini veren ABD Başkanı George Bush'u kınayan sloganlar bağırdılar. Amerika ve İngiltere, İspanya'da da protesto edildi. İspanya'nın başkenti Madrid'deki ABD büyükelçiği önünde bu amaçla dün bir gösteri düzenlendi.

Filistin'de öfke günü çağrısı

Filistin lideri Yaser Arafat'ın danışmanlarından Nebil Ebu Rudeyna, "bombardımanın gerginliği tırmandırmaktan başka bir şeye yaramayacağını" söyledi. Rudeyna, "ABD vaktini boşa harcıyor, oysa barış sürecine destek rolünü güvenlik ve istikrarın sağlanmasına vakfetmelidir" dedi. Filistinli 13 örgütü bünyesinde toplayan "İslami ve Ulusal Güçler" adlı koalisyon ise 20 ve 23 Şubat'ta "öfke günü" düzenleyerek, Irak'ın bombalanmasının ve Ariel Şaron'un başbakan olmasının protesto edilmesi için çağrıda bulundu. Sudan parlamentosundan yapılan açıklamada ise, bombardıman kınanarak, saldırı "barbarlık" olarak nitelendi.




Kağıda basmak için tıklayın.

SANAL SAVAŞI
Filistin kazandı

İsrail-Filistin çatışmaları sanal ortama taşındı. İki tarafın bilgisayar korsanları, karşı tarafın önemli internet sitelerine saldırıyor. Bugüne kadar İsrail'in 90, Filistin'in ise 25 sitesi saldırıya uğradı.
İklim değişikliği ürkütüyor
Dünyanın bazı bölgeleri sellerle boğuşurken bazı bölgeler kuraklıktan kavrulacak. Sıcaklık, 1.4 ila 5.8 derece artacak, denizler 9 ila 88 cm yükselecek. Tropikal hastalıklar kasıp kavuracak.

Çeçen halkı sokaklarda
Çeçenistan'ın birçok bölgesinde halk pazar gününü sokaklarda "işgale hayır" mitingleriyle geçirdi. Argun, Gudermes, Sercen-Yurt, Avturi, Şali, Vedeno, Tsa-Vedeno gibi yerleşim birimlerinde halk sokaklara döküldü. Ajans Kafkas'ın haberine göre, Ruslar'ın müdahale ettiği mitinglerde halk Rus askerine "Topraklarımızdan çekil" mesajı verdi. Ruslar'ın Çeçenistan'ın Nocay-Yurt bölgesinde yer alan Gansolçu yerleşim merkezini Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov'un bölgede olduğu gerekçesiyle kuşattığı belirtildi. Gansolçu'yu 500 zırhlı araç ve bir kaç bin askerle kuşatan Ruslar'ın sivillere yönelik katliam yapmasından endişe ediliyor. Argun, Şali ve Kurçaloy bölgelerinde çatışmalar sürüyor. Argun'da Çeçenler'in içinde 4 Rus özel timinin bulunduğu UAZ marka aracı havaya uçurduğu, Ruslar'a ait 2 BTR zırhlı aracı, UAZ tipi üç araç, bir URAL marka araç imha ettikleri bildirildi. Saldırılarda 10 Rus askeri öldürüldü.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...