YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Devlet krizi çıktı


Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'le tartışıp, Çankaya Köşkü'ndeki MGK toplantısını terketti. Ecevit, Sezer'in, kendisine 'terbiye dışı ağır ithamlarda bulunduğunu' iddia etti.

Sezer'in, yolsuzluklara karşı DDK'yı harekete geçirmesini eleştiren Ecevit'e, "Hukuku bilmiyorsunuz. Yolsuzlukların üzerine gidemiyorsunuz. Niye korkuyorsunuz?" dediği belirtildi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun Şubat ayı olağan toplantısından "olağanüstü" bir kriz çıktı. Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in kendisini "terbiye dışı" bir üslupla itham ettiğini belirterek, MGK toplantı salonunu terketti. Yolsuzluklara karşı Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçiren Sezer'in, buna karşı çıkan Ecevit'i sert bir dille eleştirdiği belirtiliyor. Bu arada, Jandarma Genel Komutanı Org. Aytaç Yalman'ın da, toplantıya "yolsuzluklarla" ilgili kapsamlı bir dosya getirdiği de iddia edildi.

İşte, Çankaya'daki krizin dakika dakika gelişmesi:

'Geç kaldınız Sayın Başbakan'

09:20- Genelkurmay Başkanı ve MGK'nın asker üyeleri ile bazı Bakanlar MGK'nın Şubat ayı olağan toplantısı için Çankaya Köşkü'ne geldi.

09:30- Cumhurbaşkanı Sezer ve MGK üyeleri toplantı salonunda yerini aldı, ancak Başbakan Ecevit'in koltuğu boş kaldı.

09:40- MGK üyeleri, Başbakan Ecevit'i beklerken dosyaları inceleyerek vakit geçirdi.

09:45- Başbakan Ecevit, toplantıya katıldı.

09:48- Cumhurbaşkanı Sezer, saatine baktı ve Ecevit'e hitaben, "Geciktiniz Sayın Başbakan" dedi.

'İstikrar adına yolsuzluk olmaz'

09:50- Sezer, daha sonra kurul üyelerine dönerek, "Söylemek istediğim bazı şeyler var" diyerek söz aldı. Sezer, Başbakan Ecevit'e dönerek, yolsuzluklarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye sokmasına gösterdiği tepkiyi eleştirdi.

Sezer'in, "Önüme sürekli olarak hukuka, Anayasa'ya aykırı kararnameler getiriyorsunuz. Anayasa'yı çiğnemediğim için de beni suçluyorsunuz. Kanunlardan, hukuktan haberiniz yok. Devlet Denetleme Kurulu'nu tabii ki çalıştırırım. Yolsuzlukların üzerine yeterince gitmiyorsunuz. DDK'nın her kurumu ve tasarrufu denetleme yetkisi vardır. Kurul, denetimin denetimi gibi görünse bile bunu yapmaya muktedirdir. Ne demek 'denetimin de denetimi yapılıyor'... Bu saygısızlıktır, ahlaksızlıktır. Diz boyu pisliğin içindesiniz. Yolsuzlukların üzerine gidilmesinden neden rahatsız oluyorsunuz, savcılara yönelik müdahalelerinizin gerekçesi nedir? Bu, yargıya müdahaledir. Yolsuzlukları koruyormuş görüntüsü veriyorsunuz. Yoksa bir korkunuz mu var Sayın Başbakan? İstikrar adı altında size yolsuzluk yaptırmam. Yolsuzlukların içinde bazı Bakanlar var ve bunlar görevlerinin başında. Bırakın bu işi biz temizleyelim" diye konuştuğu belirtildi.

Özkan: Tribüne oynuyorsunuz

Bu sırada Hüsamettin Özkan söze girerek, Sezer'e, "Siz üç liderin imzasıyla Cumhurbaşkanı oldunuz. Nasıl böyle konuşursunuz. Siz de kanunun söylediğinin tersini yapıyorsunuz. Kanun kira artışını yüzde 10 olarak öngörmesine rağmen kendi eviniz için yüzde 25 kira artışı istiyorsunuz. Tribünlere oynuyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ise bu sözlere, "Beni buraya TBMM getirdi" karşılığını verdi.

09:55- Ecevit, Cumhurbaşkanı'na hitaben "Bu ifade tarzınız karşısında toplantıya, çalışmalara devam etmemiz mümkün gözükmüyor. Müsaadenizle" diyerek salondan ayrıldı. Ancak kabinedeki diğer Bakanlar hemen ayaklanmadı. Sezer'in toplantının bittiğini bildiren sözlerinin ardından diğer kabine üyeleri ile Genelkurmay Başkanı ve asker üyeler de dışarı çıktı.

10:00- Ecevit Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

10:15- Ecevit, Başbakanlık merkez binasına geldi.

10:30- MGK'nın asker üyeleri Köşk'ten ayrıldılar.

10:40- Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu, komuta heyetini toplantıya çağırdı.

Ecevit: Üslûp 'terbiye dışı'

10:41- Başbakan Ecevit, yardımcıları ANAP lideri Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan ile İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nu alarak kısa bir basın açıklaması yaptı. Sözlerine, "Bugün son derece üzücü bir olay oldu" diyerek başlayan Ecevit, şunları söyedi: "MGK toplantısının açılışında, kamu görevlilerinin önünde Sayın Cumhurbaşkanı söz alarak son derecede terbiye dışı bir üslûpla bana ağır ithamlarda bulundu. Devlet geleneklerimize uymayan eşi görülmedik bir davranışta bulundu. Ya kendisine aynı üslûp içinde yanıtta bulunacaktım veya terketmek zorunda kalacaktım. Onun için toplantıdan çıkmayı tercih ettim. Orada bulunan değerli Bakan arkadaşlarım da aynı davranışta bulundular, toplantıyı terkettiler. Tabii ki büyük bir krizdir bu. Bunu esenlikle bir çözüme ulaştırmak zorunda kalacağız. Şimdilik başka bir şey söyleyecek durumda değilim."

Komutanlar toplandı

10:41- MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk Başbakanlık merkez binasına geldi. Asparuk'un, Başbakan Ecevit'e, "Konunun soğukkanlılıkla ele alınması" önerisini getirdiği öne sürüldü.

10:45- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel de Başbakanlığa geldi.

11:10- Org. Asparuk, yaklaşık yarım saat kaldığı Başbakanlık'tan ayrıldı.

11:15- Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu ve kuvvet komutanları, Genelkurmay Karargahı'nda toplandı.

Bahçeli: Döneyim mi?

11:30- Türkmenistan'da bulunan MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Başbakan Ecevit'i telefonla arayarak bilgi aldı. Bahçeli'nin, "Programımı iptal edip Türkiye'ye dönmeme gerek var mı?" sorusuna Ecevit, "Şimdilik gerek yok" cevabını verdi.

11:30- MHP'li Bakanlar Başbakanlık'ta Ramazan Mirzaoğlu'nun makamında toplandılar.

11:40- ANAP lideri Yılmaz, kurmaylarını topladı.

13.10- Bakanlar Kurulu toplandı.

14.15- Bakanlar Kurulu'na ara verildi. Başbakan Ecevit, hükümetin istifasının sözkonusu olmadığını, ekonomik programa devam edeceklerini söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sorumlu Özkan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, MGK'daki krize sebep olan kişinin Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan olduğu üstü kapalı bir şekilde vurgulandı
Ecevit: Sorumlu Sezer olacak
Başbakan Ecevit, hükümetin görevinin başında olduğunu belirtirken, ekonomik krizde Cumhurbaşkanı Sezer'in 'büyük pay sahibi olacağını' ileri sürdü.
TBMM yenilenmeli
DYP lideri Çiller, "Bugüne kadar en olmadık meselelerde 'devlet krizi var' diyenler bugün devlet krizi çıkarmışlardır. Bu parlamentonun yenilenmesi şarttır" dedi
'28 Şubat'ta bile olmadı'
Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasında yaşanan tartışmayı siyasiler ilginç anılarla yorumladılar: Meral Akşener: "Cumhurbaşkanı'nın ne söylediğini bilmiyorum. Benim katıldığım MGK toplantılarında böyle bir şey yaşamadık. 28 Şubat döneminde bile bu tür bir tartışma olmadı." Abdullah Gül: "Başbakan Ecevit'in MGK toplantısını terketmesi yanlış oldu. Bugün, 4 milyar dolarlık hazine ihalesinin yapılacağı bilinirken; böyle bir krizin çıkartılması büyük beceriksizliktir. Başbakan, kaprisleriyle hareket etmeyerek toplantıyı her ne pahasına olursa olsun terketmemeli, haksız ithamlar olsa bile bu ithamlara cevap vermeliydi. Cumhurbaşkanı Sezer'i yolsuzlukların üstüne gittiği için kimsenin eleştirmeye hakkı yoktur." Bülent Arınç:, Ecevit'in MGK'yı terk etmesini, "Türkiye'nin geleceği, Başbakan'ın kapris ve hırçınlıklarına feda edilemez" diye değerlendirdi. Arınç, "Olay anlatıldığı gibiyse Cumhurbaşkanı'nın konuşması üzerine Başbakan ve toplantıya katılan görevliler görüşlerini açıklamalı ve dışarıda bu konuşmalar yapılmamalıydı" dedi. Nahit Menteşe: "1976 yılında Korutürk'ün başkanlığında toplandık. O zaman Ulaştırma Bakanıydım. Başbakan Demirel söz istedi. Korutürk, Demirel'e 'Sayın Başbakan, konuşmanız ne kadar sürer?' diye sordu. Demirel bu söz üzerine 'tamam konuşmuyorum' diyerek tepki gösterdi." Tevfik Diker: (Yolsuzluklarla Mücadele Derneği Başkanı) "Başbakan'ın toplantıyı terketmesi ile tırmanan krizin çözümü için halkın hakemliğine başvurulmalıdır. Referandumla, halka, Cumhurbaşkanı'nın yolsuzlukla mücadeleye desteği sorulmalıdır."


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...