T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bu işyerinde insan hakları geçerlidir

Levi's, Reebok, GAP ve Nike gibi dünyaca ünlü firmalar fason üretim yaptırdıkları firmalarda kalitenin yanısıra insan hakları kurallarına uyulması şartını da aramaya başladı.

Dünyaca tanınmış markaları üreten firmalar, kalitenin yanı sıra son yıllarda tüketici tercihleri arasında önemli yer tutan "insan hakları'nı, hem kendi fabrikalarında, hem de fason üretim anlaşması yaptıkları fabrikalarda, "temel kriter" olarak aramaya başladılar. Üretimde daha önce sadece kaliteye öncelik veren ünlü firmalar; bilinçli tüketici sayısının artmasıyla birlikte önce "çevre" faktörünü ön plana çıkardılar. Son yıllarda ise "insan hakları" aranılan diğer bir kriter haline geldi.

Yarattıkları markalarla dünya piyasalarına hakim olan firmaların büyük çoğunluğu, üretimlerini, merkezlerinin yanı sıra değişik ülkelerde fason olarak gerçekleştirdikleri için, tüketiciye sundukları ürünlerin tüm aşamalarında, insan haklarının korunmasını da temel kriterler arasına aldılar. 1991 yılında Levi's firmasının öncülük yaptığı denetimleri, Reebok, GAP ve Nike gibi ünlü firmalar da uygulamaya başladı. 2000 yılından önce, müşteriler tarafından önce sipariş verilip sonra insan hakları denetimleri yapılırken, son iki yıldır siparişten önce denetimlere başlandı.

İnsan hakları prensipleri fabrikalara asılıyor

Atina'da 29 Kasım 2001'de yapılan firmalar ve fason üreticiler toplantısında, insan hakları konusu ele alınarak, bu konuda ortak bir metin hazırlanması için çalışmalar başlatıldı. Toplantıda ortak metnin 2005 yılına kadar hazırlanması da kararlaştırıldı.

Nike, Gap, Mark&Spencer, Zara, Eddie Bauer, Timberland, Sara Lee Guilford, Tommy Hillfiger, Schlafgut, Gabriela Sabatini, Costco, Structure, Sears, B&B, Mervy's, Hanes, Guilford, Sean John, Colby ve Connors firmalarına fason üretim yapan Bursa'da kurulu Yeşim Tekstil de, insan hakları denetimlerine tabi tutulan tedarikçi firmalar arasında yer alıyor. Firmaların insan hakları konusundaki prensipleri de, afiş haline getirilerek fabrikanın çeşitli bölümlerine asılıyor. Yeşim Tekstil, 1998 yılından itibaren hem firmaların kendi denetçileri, hem de bağımsız denetleme firmaları tarafından ortalama 3 aylık periyotlar halinde denetleniyor.

 
Bakan Derviş'in veto korkusu
Cumhurbaşkanı Sezer'in bankacılıkla ilgili yasayı veto etmesinden korkan Derviş, bankacılarla kulis yaptı.
Aycell piyasayı şaşırtacak
Aycell, yeni reklam kampanyası ile doğuşunu kutluyor. Yorum Ajans tarafından hazırlanan ve 4 teaser ile 1 ana filmden oluşan kampanya "Şaşırmaya hazır olun" mesajı verecek.
IMF büyüteç altına alındı
Zirvede 'tazminat' tartışıldı Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, dün, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TİSK Başkanı Refik Baydur ve "Bilim Kurulu" üyeleriyle makamında biraraya gelerek, 1475 sayılı İş Yasası 2821 sayılı Sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nda yapılacak değişiklikleri değerlendirdiler. Zirveye 'tazminatlar' konusu damgasını veurdu. Toplantı sonrası açıklama yapan Okuyan, çalışma hayatı ile ilgili yasaların 12 Eylül'den kalma olduğunu belirterek, bu yasaların AB'ye sunulan ulusal program çerçevesinde değiştirileceğini bildirdi. Bilim Kurulu'nun AB standartları ve ILO normlarına uygun bir yasa taslağı hazırlayacağını belirten Okuyan, hazırlanan bu yasa taslağın sosyal taraflarla değerlendirildikten sonra Başbakanlık'a sunulacağını anlattı.
13 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED