T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Bu şehirler 'sakıncalı'

Büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin %60'ı İller Bankası'na aktarıldı. Belediyeler biraz daha hükümete bağımlı hale getirildi.

Yerel yönetimleri güçlendirecek yasa Meclis'te görüşülmeyi beklerken, DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı'nın verdiği bir önerge ile büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin yüzde 60'ının İller Bankası'na aktarılmasının kabulü, yerel yönetimler ve muhalefet partilerini ayağa kaldırdı. Yeni düzenleme ile son yıllarda tüm yatırımlarını kendi gelirleriyle yapmak zorunda kalan büyükşehir belediyelerinin yatırım programları alt üst edilirken, en büyük kaynakları da hükümetin emrine verilmiş olacak.

Hükümetten destek almadıkları halde başarılı çalışmalar yapan İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri ile 17 Ağustos depreminden en büyük zararı gören İzmit büyükşehir belediyesi bu yasadan ençok zarar görecek belediyeler olarak gösteriliyor.

Bu, 3 büyükşehir belediyesinin topladığı vergiler,oluşturulacak bir havuza aktarılarak, büyük çoğunluğu iktidara mensup partiler tarafından yönetilen diğer büyükşehir belediyelerine pay edilecek.

Türkiye nüfusunun dörtte birine hizmet veren Ankara, İstanbul ve İzmit Büyükşehir Belediyelerinin gelirlerinin yüzde 60'ına el konması, "iktidar partisinden olmayan başarılı belediyeleri cezalandırmak" diye değerlendirildi.

Maliye Bakanı bu kez sustu

DSP Konya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı tarafından verilen önergeyle 3030 sayılı büyükşehir belediyelerinin yetki ve gelirlerlerini düzenleyen yasanın 18. maddesine, "büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki vergi gelirlerin yüzde 60'ının İller Bankası'ndaki havuza aktarılması" yönünde bir ek yapıldı. Bu önergeye Maliye Bakanı Sümer Oral ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin karşı çıkmadı. Oysa aynı önerge, daha önce de DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, ANAP Grup Başkanvekili Yaşar Dedelek ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır tarafından verilmiş, o zaman Maliye Bakanı Sümer Oral ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin bu önergeye karşı çıkmıştı.

Geceyarısı operasyonu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, hükümetin gece yarısı baskını yöntemiyle yasa çıkarttığını belirterek, "Bu, hükümetin sık başvurduğu bir yol. Gece yarısı önergeleriyle kanuna madde ilave etmek yasamanın suistimalidir" dedi.

Aksu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi amacıyla Meclis'e sevk edilen bir tasarının komisyonda görüşülmeyi beklediğini ifade ederek, "Bir taraftan yerel yönetimlerin gelirlerini artırmayı hedefleyeceksiniz, diğer taraftan büyükşehirlerin gelirlerini, hizmetlerini aksatacak şekilde İller Bankası'na aktaracaksınız. Bu kabul edilemez" diye konuştu.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu ise, yasaya karşı olduklarını belirterek, "Belediyelerin hali zaten perişan. Bu tasarı yasalaşırsa sıkıntıları daha da artacak. Bundan sonra gelecek ilk iktidar bu yasayı mutlaka değiştirecektir" dedi.

İstanbul'un boğazı sıkılıyor

Bazı büyükşehirlerde toplanan vergilerin yüzde 60'nın İller Bankası'na aktarılması kararına tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada, kanun tasarısına son anda gece baskınıyla bir madde eklendiğine dikkat çekerek, bu kanunla İstanbul'un "boğazının sıkıldığını" belirtti.

Kanunla "belediye gelirlerinin siyasi iktidarın insafına bırakıldığına" dikkat çekilen açıklamada, "Bu, İstanbul'da yaşayan on iki milyon vatandaşımıza 'senin metroya ihtiyacın yok, senin temiz bir çevrede, uygar bir kentte yaşamaya hakkın yok' demektir. Bugün, sosyal patlamalar yaşanmıyorsa, bu belediyelerimizin sosyal devlet perspektifiyle gerçekleştirdiği projeler sayesindedir. Bu yanlış düzeltilmelidir" denildi.

Açıklamada İstanbul milletvekillerine de, "Şimdi, şehrine, sağlığına, temizliğine, ulaşımına, yatırımına sahip çıkma zamanı. İstanbul'a sahip çıkılmazsa ne olur? Bütçe yapılmış durumda. Bu bütçe nasıl denkleşecek? Uluslararası taahhütlerimiz nasıl karşılanacak? Borçlarımız nasıl ödenecek?" diye soruldu.

GÖKÇEK: ANKARA'DAN TEK OY ALAMAZLAR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, yasanın Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın isteğiyle değiştiğini savunarak, Özkan'ın, "Vatandaşa tonlarca yardım yapıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz" dediğini öne sürdü. Gökçek, "Fakir fukaraya yaptığımız ekmek, gıda ve giyecek yardımının önünü kesmek için bu yasa çıkarıldı" dedi. Düzenlmenin Anayasa'nın "eşitlik" ilkesine aykırı olduğunu da belirten Gökçek, "Bu yanlış düzeltilmezse hükümet İstanbul ve Ankara'dan bir tane bile oy alamaz" dedi. Yasanın onaylanmaması için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile de görüşeceğini bildiren Gökçek, yasadaki değişikliğin yapılmasına öncülük ettiği gerekçesiyle Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı da eleştirdi.

Bem-Bir Sen: Halkı cezalandırıyorlar

Memur-Sen'e bağlı Belediye ve Mahalli İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem - Bir - Sen) Genel Başkanı Nadir Adbay, belediyelerin vergi gelirlerini düşüren kanununa karşı belediye başkanlarının gösterdiği feryadı anladıklarını belirterek, "Belediye çalışanları adına bu kanunu kınıyoruz" dedi. Adbay, getirilen havuz sistemiyle yerel yönetimlerin vergi gelirlerinin yüzde 60 oranında düşürüldüğünü anımsatarak, iki gün içinde bir gece baskını ile çıkarılan yasanın belediyenin elini kolunu bağlayacağını söyledi. "Belediyenin vergisinden düşürmek, hizmetlerin durması, dolayısıyla halkın cezalandırılması demektir" diyen Adbay, yeni uygulamayla birçok belediyenin personel maaşlarını dahi ödeyemeyeceğini kaydetti. Adbay yasanın doğuracağı sakıncaları önlemek için, "Belediye memurlarının maaşı, devlet tarafından ayrı bir kalemde, belediye bütçelerine aktarılarak, genel bütçe içinde başka bir kalemde gösterilsin" teklifinde bulundu.


 
'Böyle devlet adamlığı olmaz'
MHP lideri Bahçeli, Devlet Bakanı Derviş'in sık sık "bırakıp giderim" çıkışlarını eleştirdi, ancak Derviş ile problem yaşamadıklarını söyledi.
Erdoğan: AK Parti şahıs partisi değil
Erdoğan, "Bir parti şahısla ayakta duruyorsa dehleyin gitsin" dedi.
Para hortumcuya gidecek
Bankalara devlet desteğinin Yasa'ya sonradan eklendiğini belirten DSP'liler, "Para yine hortumcuya gidecek" dediler.
'Kürt devletine izin vermeyiz'
Ecevit, ABD'de Irak'a yönelik olası bir operasyonla ilgili Türkiye'nin endişelerini ileteceğini ve 5 milyar dolarlık askeri borcu sildirmeye çalışacağını söyledi.
'Sezer veto etmezse mahkemeye gideriz'
DYP lideri Çiller, "Bankalar yasasını Cumhurbaşkanı Sezer'in veto etmesini umuyoruz. Aksi halde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" dedi.
Sezer çifti sivil araçla alışverişe çıktı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer ile birlikte alışveriş yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi, sivil plakalı bir araç ve az sayıda korumayla dün öğle saatlerde Bilkent'teki Real Alışveriş Merkezi'ne geldi. Sezer çifti, çeşitli yiyeceklerin yanı sıra maden suyu ve kola aldılar. Cumhurbaşkanı Sezer, kasiyere ödemesini yaptıktan sonra, aldıkları ürünler korumalar tarafından araca taşınırken, eşiyle birlikte Ankuva alışveriş merkezine geçti. Sezer çifti, buradaki dükkanların vitrinlere baktılar, bir vitrinde yer alan elektrikli bebek salıncağını ise dikkatle incelediler. Spor kıyafetli Sezer çifti, alışveriş ve gezileri sırasında vatandaşlarla selamlaştılar ve bazı vatandaşların yeni yıllarını da kutladılar. Cumhurbaşkanı Sezer, "Ne kadarlık alışveriş yaptıkları" sorusuna cevap vermezken, bir başka soru üzerine de basın mensuplarına yakalanmamak için alışveriş sürelerini kısa tutmak zorunda kaldıklarını kaydetti.
Türk: 312 için siyasi mutabakat sağlanmalı
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "312 madedeye bağlı olan siyasi yasaklılık konusu da bu çerçevede bir gün mutlaka ele alınacaktır. Bu konuda siyasi bir mutabakatın gerçekleşmesi gerekir" dedi. Türk Medeni Kanunu 5. Tanıtım Semineri'ne katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Bakan Türk, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner'i makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü. Türk, Anayasa Mahkemesi'nin Tayyip Erdoğan ile ilgili verdiği karara ilişkin sorular üzerine TCK'nın 312. maddesini de kapsayan bir kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na sunduklarını hatırlattı. Bu tasarının yasallaşması durumunda ortaya yeni bir hukuki durum çıkacağını bildiren Türk, şöyle konuştu: "TCK'nın 312. maddesine göre suç işleyenler 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır. Bu halen devam etmekte olan davaları etkiler. Ama daha önce infaz edilmiş suçlar açısından bazı hukuki tartışmaların ortaya çıkacağı açıktır. Ülke bütünlüğünü, birliğini tartışmaya açmaksızın düşünce, anlatım özgürlüğünü temel hak ve özgürlükleri genişletilmek istenmektedir. Anayasa'da yapılan değişiklik bunun ifadesidir. Onlarla ilgili uyum yasaları çıkacaktır. Sanıyorum 312 madedeye bağlı olan siyasi yasaklılık konusunda bu çerçevede bir gün mutlaka ele alınacaktır. Bu konuda siyasi bir mutabakatın gerçekleşmesi gerekir."
13 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED