T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ecyad'ın yerine gökdelen

Suudilerin yıktığı Ecyad'ın yerine yapılacak bin daireli 11 gökdelen ve ikiz kule ile beş yıldızlı otelin inşaatını Bin Ladin ailesinin şirketi yapacak.

Yıkılan Osmanlı kalesi Ecyad'ın yerine yapılacak bin daireli 11 gökdelen ve ikiz kule ile beş yıldızlı bir otelden oluşacak proje Bin Ladin İnşaat grubu tarafından gerçekleştirilecek. Grup, krallığın en büyük şirketleri arasında bulunuyor ve yaklaşık 5 milyar dolarlık mal varlığı bulunuyor. 23 bin metrekarelik bir alanı kapsayan proje 2005 yılına kadar tamamlanacak. Proje kapsamında Osmanlı dönemi Ecyad kalesinin bir kopyasının da yapılacağı belirtildi. Bin Laden İnşaat grubu, 11 Eylül terör saldırılarının baş zanlısının babası Muhammed bin Ladin tarafından Suudi Kızıl Deniz liman şehri Cidde'de 1950'li yıllarda kuruldu. Şirket, kraliyet mahkemesi tarafından kutsal mekanlar Mekke ve Medine'nin genişletilmesi için güvenilir bulunmasının ardından kısa sürede ülkenin belli başlı firmaları arasına girdi. Milyar dolarlara mal olan proje ile şimdi Mekke'deki Ulu Cami'de iki milyondan fazla kişi ibadet edebiliyor ve Medine'deki Peygamber Camii'nde bir milyon müslüman namaz kılabiliyor.

Kraliyet ailesine güven işareti

Bin Ladin İnşaat grubu ayrıca Suudi Kraliyet ailesi üyeleri için Riyad ve Cidde'de çeşitli saraylar inşa etti ve Kudüs'teki el-Aksa Camii'ne yapılan kundaklama saldırısından sonra 1969'da restorasyon çalışmalarını yaptı. 1988 yılında Riyad'ın güneyinde 4 bin 300 Amerikan askeri için 150 milyon dolarlık bir kompleksin inşası projesinin Bin Laden grubuna verilmesi, gruba kraliyet ailesinin bir güven işareti olarak görüldü.

Muhammed'in 1968'de ölümünden sonra en büyük oğlu Salem bin Ladin, 1988'de Teksas'ta özel uçağı düşerek ölümüne kadar finans imparatorluğunu yönetti. Muhammed bin Ladin, çeşitli evliliklerinden geriye 54 çocuk bıraktı. Aile şirketinin yönetim kurulunda bulunan erkek çocukların en tanınmışları Bekir, Hasan, İslam ve Yahya. Şirketin başına, Salem'in ölümü üzerine Muhammed'in ikinci büyük oğlu Bekir geçti. Bekir bin Ladin, zenginliklerini çeşitli Arap ülkelerine yaydı ve on binlerce kişiyi istihdam etti.

SUUD KONSOLUĞUNA SİYAH ÇELENK

Büyük Birlik Partisi'ne bağlı Alperen Gençlik Ocakları(AGO) İstanbul İl Teşkilatı, Suudi Arabistan Krallığı'nın Osmanlı döneminde yapılan Ecyad kalesini yıkmasını protesto etmek için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na çelenk koydu. Alperen Gençlik Ocakları üyesi bir grup, üzerinde "Tarihi eser kıyımına son" yazılı çelenkle çeşitli sloganlar atarak Suudi Arabistan Krallığı Başkonsolosluğu'nun önüne geldi. Burada bir açıklama yapan AGO İstanbul İl Başkanı Yardımcısı Mustafa Er, Suudi Kralığı'nın tüm dünyanın gözleri önünde Ecyad kalesini yıkmasını tüm İslam alemine yapılmış bir ihanet olduğunu ileri sürdü.

Er, yıllar önce bu kalenin yıkılmayacağı konusunda Suudi Krallığı'nın söz verdiğini ifade ederek, "İslam'ın emanete ihanet edilmemesi ve verilen sözlere

sadık kalınması emrini hatırlatıyoruz" dedi. Öte yandan, Ulusal Demokrat Sendikalar Konfederasyonu ve Ankara Ülkü Ocakları üyeleri Ecyad Kalesi'nin yıkılması kararını Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto ettiler. "Usame bin Ladin Kral Fahd" dövizleri taşıyan Ülkü Ocakları üyeleri, büyükelçilik önünde yıkıma tepki gösterdiler ve sloganlar attılar. Gösteride, Kral Fahd'ın resimleri de yakıldı

KALEYİ YIKANLARI PROTESTO EDİN

Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'daki Ecyad Kalesi'nin yıkımını protesto etmek amacıyla internet sitesinde kampanya başlattı. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlığın "www.kultur.gov.tr" adresindeki sitesine giren ziyaretçiler, "Ecyad Kalesi'ni Yıkanları Siz de Protesto Edin" başlığı altındaki bölümü tıklayarak konuya ilişkin görüşlerini aktarabilecekler. Kültür Bakanı İstemihan Talay, geçen günlerde Suudi Arabistan'daki Ecyad Kalesi'nin otel ve iş merkezi yapımı amacıyla yıkılmasını protesto etmek amacıyla UNESCO'ya başvurduklarını kaydetti. Talay, "Tarih boyunca değişik dönemlere ait pekçok uygarlığa evsahipliği yapan ülkemiz, kültürel miras listesinde olsun ya da olmasın bu uygarlıkların özelliklerini taşıyan kültür varlıklarına nasıl sahip çıkıyor ve koruyorsa tüm ülkelerden de aynı duyarlılığı bekleme hakkına sahiptir" dedi.

TÜRSAB'dan tepki

Bu arada Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Suudi yönetiminin sergilediği kültür soykırımının protesto edilmesi gerektiğini bildirdi. Ulusoy, "Tüm ülkeler, kültürel varlıklar konusunda Taliban'a gösterdikleri tepkiyi Suudi Hükümeti ve kralına da göstermeli" dedi.

Öte yandan, Mimarlar Odası, Osmanlı dönemine ait Ecyad Kalesi'nin yıkılması konusunda Suudi yönetimini kınadı.

 
Örümcek'te köpek bağlantısı
Erol Kohen'in, Adil Serdar Saçan'ın köpeği ile arkadaş olan köpeği Dino'nun tartıştığı işortağı Korkmaz'ı bacağından yaralayıp hastanelik ettiği öğrenildi.
Doğalgazda arz kavgası
Bakan Çakan, Rusya'dan alınacak doğalgazda arz fazlalığının bulunmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Firuz Kırış'a uyarı cezası
Şallı'nın jetonu altı ay sonra düştü!
Bir zamanlar Diyarbakırlılara 'ter kokuyorlar' dediği için gündeme gelen Ebru Şallı'nın, Ümit Aktan'ın 'prototip' hitabını 6 ay sonra farkederek hakaret sayması ilginç bulundu.
Müslüm Gürses, kalp krizi haberlerini yalanladı
Utanç yürüyüşü 26 Aralıkta yapılacak
Anasol -M Hükümeti'nin başarı hanesine bir artı daha yazılmak üzere. Türkiye tarihinde ilk defa bir grup evsiz, aç, yoksul ve kimsesiz insan, hükümetin ve kamuoyunun dikkatini çekmek için miting yapıp yürüyecek.
Sınavsız geçiş için başvurular yarın
Uygulanmaya ilk kez bu yıl başlanacak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş (2002-MSG) için başvuru süresi yarın başlıyor. Sınavsız geçiş için meslek yüksekokulları ile Açıköğretim programlarına yerleştirme yapacak olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) konuya ilişkin kılavuzu hazırlayarak, okul müdürlüklerine gönderdi. Adaylar, kılavuzda belirtilen kurallara dolduracakları formu ve aday anketini 25 Ocak 2002 tarihinde mesai saati bitimine kadar mezun olmayanlar kendi okullarına, mezun durumdakiler de evrakı aldıkları yere onaylatarak teslim edecekler. Postayla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.
13 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED