AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak'ın yeni paraları tanıtıldı

Irak'ta, Saddam Hüseyin yönetiminin devrilmesinin ardından piyasa sürülecek yeni kağıt paralar tanıtıldı. Yaklaşık 12 dolar değerindeki pembe renkteki 25 bin dinar banknotunun bir yüzünde, tarihte ilk yazılı yasalar olan "Hammurabi Kanunları"yla tanınan Babil hükümdarı Hammurabi'nin, diğerinde ise buğday demeti tutan Iraklı Kürt bir çiftçinin gülümseyen resmi bulunuyor. Irak'ta 10 bin dinar banknotunun üzerinde de, 965 yılında Basra'da doğan, Batı'daki Ortaçağ bilgilerince Iraklı matematikçi ve gökbilimci Ebu Ali El Hasan İbn El Haytam'ın resmi yer alıyor. Yeni kağıt paraların, Saddam yönetiminden önce yürürlükte olan "İsveç dinarı''ına benzediği, paraların "İsveç dinarı''nı da basan İngiltere'nin De La Rue şirketi tarafından basıldığı belirtildi. Irak Merkez Bankası yetkilileri, eski paraların yenileri ile değiştirilmesi için 15 Ekim'den itibaren 3 ay süre tanındığını belirttiler.

İran, 4,9'la sarsıldı

İran'da dün 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde can ve mal kaybı olmadı. İRNA'nın haberine göre, Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü, depremin bugün sabah güneydeki Fars eyaletinin Kazerun kenti yakınında meydana geldiğini açıkladı.

Sırplar, Afganistan'a asker gönderiyor

Sırbistan'ın, Afganistan'a bin asker ve polis görevlisi gönderme yönündeki teklifinin ABD tarafından kabul edildiği bildirildi. New York Times'ın haberine göre, Amerikan komutası altında eğitilecek olan Sırbistan gücü, Pakistan sınırı yakınlarındaki Kandehar'da konuşlanacak. Askerlerin, konuşlanma için Mart ayına kadar hazır olması bekleniyor. Afgan yetkililerin, plana şimdiye kadar herhangi bir tepki vermediği belirtildi.

Zekeriya Musavi idamdan kurtuldu

ABD'de 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olarak ölüm cezasıyla yargılanan tek kişi olan Tunus asıllı Zekeriya Musavi'nin davasında federal yargıç ilginç bir karar aldı. Mahkeme, tutuklanan diğer el-Kaide üyeleriyle görüşmesine izin verilmeyen Musavi hakkında, ölüm cezası istenemeyeceği sonucuna vardı. Musavi, 11 Eylül saldırıları düzenlendiğinde göçmenlik yasalarını ihlal ettiği gerkeçesiyle tutuklu bulunuyordu. Musavi'nin, saldırıları düzenleyenlerle bazı ortak noktaları olduğu saptanınca yargılanmaya başlandı. Uçakları kaçıran el-Kaide üyeleri gibi uçuş dersleri ve bir el-Kaide kampında eğitim aldığı ileri sürüldü.

Soğuk Savaş'ın üç lideri biraraya geldi

Doğu ve Federal Almanya'nın birleşmesinin 13'üncü yıldönümü nedeniyle ABD'nin Atlanta kentinde düzenlenen konferans soğuk savaş döneminin üç liderini bir araya getirdi. Konferansa katılan eski ABD Başkanı George Bush, eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl ve dağılan Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mikhail Gorbaçov, Berlin duvarının yıkılışının küresel barış için önemini anlattı. Eski ABD Başkanı George Bush, eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl ve dağılan Sovyetler Birliği'nin son lideri Mikhail Gorbaçov, Doğu ve Federal Almanya'nın birleşmesinin 13'üncü yıldönümü nedeniyle Atlanta'da düzenlenen konferansta biraraya geldi.

Katar Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor

Katar Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad el-Sani, Dışişleri Bakanı Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Siyasi ve ekonomik temaslarda bulunacak olan el-Sani, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine çalışacak. Katar Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Jassem bin Jabor el-Sani 6-7 Ekim 2003 tarihlerinde Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Konuk Bakan, Gül ile görüşecek ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek.

Amerika: Yunan medyası 'sorumsuz'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Web sitesinde Yunan medyası hakkında yer alan ''saldırgan, sansasyoncu, sık sık sorumsuzca davranan ve nesnellikten yoksun'' şeklindeki ifadeler sorun oldu. Sayfada Perşembe günü yer alan bu nitelemeler, Yunan basınının tepkisini çekti ve Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas da ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher da, tepkiler üzerine ifadeleri yumuşatma sözü verdi ve''bu ifadeler dosyalarımızda yıllardır, hazır not olarak duruyor'' dedi. Bu notta ABD Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullanıyor: ''Yunan medyası çok güçlü. Genellikle de saldırgan, sansasyoncu, haberlerinde sık sık sorumsuzca davranır. ABD medyasında varolan nesnellik, Yunan medyasında yoktur.

Schröder: "Asker göndermeyeceğiz"

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Irak'a asker göndermeyi düşünmediklerini belirterek, Irak'ta iktidarın en kısa sürede Iraklılara verilmesi gerektiğini söyledi. Schröder, bugün ziyaret edeceği Mısır'da yayımlanan hükümet yanlısı el-Ahram gazetesine verdiği demeçte, "Irak'a askeri güç gönderme planımız ya da niyetimiz yok. Deneyimler, daha fazla asker göndermenin daha fazla güvenlik anlamına gelmediğini gösteriyor'' ifadesini kullandı. Almanya'nın bu tavrının, BM'nin Irak'ta açıkça rol oynamamasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirtmeyen Schröder, Irak polis ve ordusunun eğitimine katılmaya hazır olduklarını söyledi.



5 Ekim 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED