AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Portakal Karşılaşma'nın

Bu yıl kırkı çıkan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin galibi Karşılaşma oldu. Ömer Kavur'un yönettiği Karşılaşma, En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil toplam 7 ödül aldı. Abdülhamit Düşerken'in de 7 ödül aldığı yarışmada, Meltem Cumbul En İyi Kadın Oyuncu, Tarık Akan En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.

  • ÖMER ÇAKKAL / ANTALYA
    40. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Uzun Metraj Film Yarışması'nın sonuçları açıklandı. En İyi Film Ödülü Ömer Kavur'un yönettiği "Karşılaşma'' filmine, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Meltem Cumbul'a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise Tarık Akan'a verildi.

    İKİ FİLME TOPLAM 14 ÖDÜL

    40. Antalya Altın Portakal Film Festivali Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Erden Kıral, değerlendirme sonuçlarını Falez Otel Perge Salonu'nda yaptığı basın toplatısında açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre Jüri, En İyi Film Ödülü'nü alan "Karşılaşma''ya, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu (Abdülhamit Düşerken'le birlikte), umut veren genç yetenek ödülü de dahil toplam 7 ödül daha verdi. Meltem Cumbul, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne "Abdülhamit Düşerken" filmindeki rolüyle layık görülürken, Tarık Akan, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü "Gülüm'' filmindeki rolüyle kazandı. 13 filmin yarıştığı uzun metrajda, yarışmanın favori filmlerinden biri olan TRT yapımı, Ziya Öztan imzalı "Abdülhamit Düşerken", Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'de dahil toplam 7 ödül alarak, Karşılaşma'yla birlikte festivale damgasını vurdu.

    KAVUR İMZALI KARŞILAŞMA

    Festivalde En İyi Film Ödülü'nü kazanan, Ömer Kavur imzalı Karşılaşma'da bir motosiklet kazasında yitirdiği oğlunun ölümünden kendisini sorumlu tutan bir mimarın öyküsü anlatılıyor. Alfa Film'in yapımcılığını üstlendiği, Ömer Kavur'un yönettiği filmin senaryosu Ömer Kavur ile Macit Koper'e ait. Görüntü yönetmenliğini Ali Utku'nun, Sanat Yönetmenliğini Tamer Çıray'ın yaptığı filmde, Uğur Polat, Lale Mansur, Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu ve Aytaç Arman rol alıyor. Film ekibi, yarışmanın sonucunu ilginç bir şekilde öğrendi. Ekip sonuçları, filmin galasının ardından düzenlenen söyleşide esnasında seyircilerle öğrendi. Lale Mansur heyecandan ağlarken, yönetmen Ömer Kavur sanatseverlere teşekkür etti.

    Sonucu galada öğrendiler

    Ömer Kavur yaptığı açıklamada, filminin aldığı ödüllerden mutluluk duyduğunu söylerken, filmin genç oyuncusu İsmail Hacıoğlu'nun ödüllendirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Kavur Hacıoğlu'nun çekimler öncesi yapılan elemelerde adeta parladığını ifade etti.

    40. YILIN ÖDÜLLERİ

    40. Antalya Altın Portakal Film Festivali Uzun Metrajlı Film Yarışması sonuçları ile ödül alanlara verilecek para miktarı şöyle: l En İyi Film: Karşılaşma (60 milyar lira) l Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Abdülhamit Düşerken (25 milyar lira) l Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Bekleme Odası (15 milyar lira) l En İyi Yönetmen: Ömer Kavur (10 milyar lira) l En İyi Kadın Oyuncu: Meltem Cumbul (Abdülhamit Düşerken) l En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan (Gülüm) l En İyi Senaryo: Ömer Kavur ve Macit Koper (Karşılaşma) l En İyi Görüntü Yönetmeni: Ali Utku (Karşılaşma) l En İyi Sanat Yönetmeni: Mustafa Ziya Ülkenciler (Abdülhamit Düşerken) l En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nurhayat Kavrak (Bekleme Odası) l En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Çetin Öner (Abdülhamit Düşerken) ve Aytaç Arman (Gönderilmemiş Mektuplar) l En İyi Müzik: Timur Selçuk (Abdülhamit Düşerken) l En İyi Kurgu: Mevlüt Koçak (Karşılaşma) ve Hasan Bektaş (Abdülhamit Düşerken) l En İyi Laboratuvar: Sinefekt (Abdülhamit Düşerken) l 40. Yıl Özel Ödülü: Mehmet Günsür (O Şimdi Asker filmindeki rolüyle) l Umut Veren Genç Yetenek Ödülü: İsmail Hacığoğlu (Karşılaşma filmindeki oyunuyla)

    HALK JÜRİSİ SONUÇLARI

    En İyi Film: Karşılaşma (Ömer Kavur)
    Halk Jürisi Özel Ödülü: Metropol Kabusu (Ümit Cin Güven)

    YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ

    40. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 1996'dan beri verilmekte olan 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri', Cam Piramit Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu. Ödüller bu yıl Türk sinemasına yaptıkları katkılardan dolayı yapımcı Kadri Yurdatap, yönetmen Tunç Başaran, oyuncu Çolpan İlhan, Muhterem Nur, Tanju Gürsu, Süleyman Turan ve görüntü yönetmeni Rafet Şiriner'e verildi. Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün bu yılki sahibi ise Eşref Kolçak oldu. Ödülünü alırken oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Kolçak, başarısının sırrını, mesleğini sevmesine ve seyircinin desteğine bağladı. Törende ödül kazanan sanatçıların hayatlarından kesitler içeren filmler sinevizyondan gösterildi.

    Halit Refiğ: Yeşilçam devrini tamamladı

    Türk Sineması'nın ödüllü yönetmeni Halit Refiğ, hızlı teknoloji karşısında Yeşilçam'ın devrini tamamladığını belirterek, değişime ayak uyduramazsa Türk Sineması'nın aynı tehlike ile karşı karşıya kalacağını söyledi. 1. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 1964 yılında, "Gurbet Kuşları" filmiyle ilk kez ödül kazanan ve meslek yaşamına çok sayıda ödül sığdıran yönetmen Halit Refiğ, 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne filmi ile olmasa da katılımıyla renk kattı. Festivalin 40 yıl önce ilk ödüllü filmi olan "Gurbet Kuşları"nın, "40 Yılın En İyi 5 Filmi" arasında yer alması dolayısıyla düzenlenen törende, bir kez daha "Altın Portakal

    Heykelciği"ni kucaklayan Refiğ, Yeşilçam'ı ve Türk sinemasını değerlendirdi. "Yılda 300 film çekilen yıllardan, 10 film çekilen yıllara geldik" diyen Refiğ, teknolojinin çok ilerlediğini, sinemanın da bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade etti. Hızlı teknolojiden Türk Sineması'nın daha çok pay alması gerektiğini belirten Refiğ, "Yeşilçam, devrini tamamlamıştır. Eğer bilgi çağına ayak uyduramazsa Türk sineması da devrini tamamlama tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bir kere Yeşilçam'ı doğuran sebepler ortadan kalktı. Şimdi başka şartlar ortaya çıktı" dedi. Refiğ, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in geçmişte kendisine belgesel hazırlatmak istediğini de söyledi.

  •  
    Fuar neşeli başladı
    "Ulaşılması en kolay fuar" sloganıyla yola çıkan 4. Kitap Dünyası Fuarı açıldı. Fuarın onur konuğu Oğuz Aral'la Müjdat Gezen esprileriyle ziyaretçileri güldürdü.
    Nuri Bilge Ceylan CESARET VERMELİ
    Ölümsüz, Sıkıyönetim, Kayıp, Amen gibi filmleriyle politik sinemanın usta isimleri arasına adını yazdıran Yunan asıllı yönetmen Costa Gavras, Türk sinemasında önemli yeteneklerin olduğunu söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'nin 140. yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye gelen Gavras, Türkiye'de çok az film çekilmesine rağmen Nuri Bilge Ceylan'ın başarısının sinema ile ilgilenenlere cesaret vermesi gerektiğini ifade etti. Gavras, "Türkiye, daha çok film çekerek, dünya film festivalllerinde kendisini gösterebilir" dedi.
    'Güney'le gizlice yemek yedik'
    "Yılmaz Güney Kürt ve Türk sineması için önemli bir yere sahip" diyen Costa Gavras, Güney ile birlikte seneler önce Can Film Festivali'nde bir araya geldiklerini ve Yılmaz Güney'in korkusu nedeniyle gizli yemek yediklerini de anlattı.
  • SEVDA ALKAN

  • 5 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED