AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Uzanlar'ın yaptıkları
yakında açıklanacak

Uzan Grubu'nda yapılan usulsüzlüklerin bilindiği gibi olmadığını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu grupta yapılan incelemeler bitince sonuçların kamuoyuna açıklanacağını ve herkesin yapılanlar karşısında hayrete düşeceğini ifade etti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Uzan Grubu'nun yaptığı işlemlerin yakında açıklanacağını ve herkesin yapılanlar karşısında şaşıracağını söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Kurulu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Uzan Grubu'na vergi takibatı konusunda İstanbul Defterdarlığı'na bir talimatı olup olmadığını sorması üzerine Unakıtan, "Maliye Bakanlığı'nda bakan emriyle bir şey yapılmaz. Ne gerekiyorsa kanuna uygun olarak yapılmıştır" dedi.

Uzan Grubu'nda yapılan incelemelerin çok derinlere gittiğini, sonuçların kamuoyuna açıklanacağını söyleyen Bakan Unakıtan şöyle konuştu, "Yakında da göreceksizin ve gördüğünüz zaman bütün herkes şaşıracak. Bu grubun yaptığı öyle bildiğiniz gibi değil. Yakında açıklanır. Müfettişlerimiz, uzmanlarımız gerekli incelemeleri yapıyor. Onun neticesinde göreceksiniz. Bildiğiniz gibi değil. Yani fevkalade üzücü bir durum bu."

Yıllarca göz yumulmuş

Genel kurulda kendisinden önce konuşan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun İmar Bankası'na el konulması konusunda geç kalındığı eleştirilerine de cevap veren Unakıtan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) 13 Haziran yerine 1 Temmuz'da üye atamasının yapıldığını hatırlattı. Unakıtan, şunları kaydetti: "Yıllardan beri yapılıyor bu. 18 günde mi oldu hepsi bunun. Yıllarca soydular soğana çevirdiler, katrilyonlarca parayı cukkaya attılar... Göreceksiniz bak nasıl çıkıyor. Katrilyonlarca vergileri de vermemişler" diye konuştu. Unakıtan şimdiye kadar herkesin gözü önünde cereyan eden bu olaya kimsenin el koymamasını da eleştiren Unakıtan, "Biz problem çözme yeriyiz. Bunun üstüne de biz gittik" dedi.

Barıştan 1,8 katrilyon lira

Bakan Unakıtan konuşmasında, vergi barışında tahsilatın Ağustos sonu itibariyle 1,8 katrilyon liraya ulaştığını da açıkladı. TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur da konuşmasında, kayıtdışı ekonominin yüzde 70'inin kayıt altına alınabilmesi durumunda, vergi gelirlerinin 24 katrilyon lira artırılabileceğini bildirdi.

'İmar'da ödemeler yıllara yayılacak'

Devlet Bakanı Ali Babacan, Capital dergisinin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Açıklamasında İmar Bankası'nda yolsuzlukların boyutlarının çok büyük olduğunu ve kesin rakamın ödeme planı ile birlikte açıklanacağını ifade eden Bakan Babacan, şunları kaydetti: "Ödemeler bir kaç senelik zamana yayılacak. İmar Bankası'ndaki olay Fon'a (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) devredilen 20 bankadan çok farklı. Halktan mevduat toplanmış. Mevduatın sadece belirli bir yüzdesi bilançolara girmiş. Diğer para ortada yok. Korkunç bir olay. Hazine bonosu için de halktan para almışlar makbuzu kesmişler ortada hazine bonosu yok. Bu banka üç kurumun incelemesinden geçiyor. Bu nasıl denetim? Yıllardır bu nasıl devam eder?"

Bakanlara, faize karışmayın, ricası

Babacan açıklamasında faizler konusuna da değinerek, Merkez Bankası faizlerinin çok hızlı ve tedbirsiz bir şekilde düşürülmesinin tehlikeli olduğunu kaydetti. Babacan, ara ara bazı bakanların da "faiz inmeli" diye konuştuklarını hatırlatarak, ancak bakanlardan bu yönde açıklama yapmamalarını rica ettiğini kaydetti.

Bakan Ali Babacan ayrıca, bu ay içinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almaya yönelik bir çalışma başlatacaklarını söyledi.



5 Ekim 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED