AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
4 MKP militanı yakalandı

Bir ihbarı değerlendiren Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yasadışı terör örgütü MKP (Maoist Kominist Partisi) militanlarına aitı bazı eşyaları, Tokat ve Giresun kırsalında bulunan arkadaşlarına göndermek için hazırlık yaptıklarını tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, Pendik'te örgütün hücre evi olarak kullandığı binanın kapısında bulunan minibüste arama yaptı. Yapılan aramada döviz, cep tel.efonu, hazır kartlar, şarz bataryası, el telsizi, bilgisayar kartuşu, televizyon, pet yatak ve bol miktarda kışlık giyecek ile ilaj ve örgütler dokuman elegeçirildi. Olayla ilgili Ali Gezer, kardeşi Tarık Gezer, Serkan Eker, ve Şükrü Duman yakalanarak gözaltına alındı. Öte yandan İstanbul'a getirilen DHKP-C'nin Bulgaristan sorumlusu olduğu öğrenilen Kemal Alev, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • ARZU SARI

    Okullara yerel destek

    Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayşe Ege Kız Meslek Lisesi'ne 25 bilgisayar hediye ederek bir bilgisayar sınıfı kurdurdu. Belediye tarafından ilçede 2000 yardıma muhtaç çocuk tespit edildi ve okul için kırtasiye seti yardımı yapıldı. Kırtasiye çantasında 2 harita metod defteri, 2 lise defteri, 3 kurşun kalem, 1 kırmızı kalem, 1 otomatik kalem ve ucu, resim defteri, kuru boya ve cetvel seti bulunuyor. Beyoğlu Belediyesi, birçok okula da çeşitli bilgisayar gibi çeşitli malzeme yardımında bulundu.

    Öğrenciler okul temizliyor

    Erzincan'ın Keklikkayası Köyü İlköğretim Okulu'nda müstahdem olmaması nedeniyle, okulun temizliği öğrenciler tarafından yapılıyor. Erzincan'ın merkeze bağlı Keklikkayası Köyü'nde bulunan ve 60 öğrencinin eğitim gördüğü ilköğretim okulunda müstahdem bulunmayınca, okulun temizliği, belirli aralıklarla öğrenciler tarafından yapılıyor. İlköğretim okulunda eğitimlerini sürdüren kız öğrenciler, camları silip sınıflarını süpürürken, erkek öğrenciler de su taşıyarak arkadaşlarına yardımcı oluyor. Öğrenciler, okulun temizliğini sürekli kendilerinin yaptığını söylerken, Okul Müdürü Rafet Kayaoğlu, konu hakkında soruları cevaplamaktan kaçındı.

    Eğitim fakülteleri istihdam garantili

    Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bayram Kaçmazoğlu, eğitim fakültelerinin istihdam garantisi olduğu için tercih edildiğini söyledi. Prof. Kaçmazoğlu, Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, eğitim fakültelerinin giriş puanlarının arttığına ve öğrenciler tarafından daha çok tercih edildiğine dikkati çekti. Eğitim fakültelerinin özellikle matematik ve İngilizce bölümlerinin tercih edildiğini ifade eden Prof. Dr. Kaçmazoğlu, "Çünkü bu bölümlerden mezun olanlar daha fazla iş bulma imkanına sahip oluyor. Bu, bir arz-talep meselesi" diye konuştu.

    Planlamada tarihi doku gözetilmeli

    Tarihi Kentler Birliği'nin İzmir'deki toplantısında, sonuç bildirgesi yayınlandı. TKB'nin sonuç bildirgesinde, kültür ve doğa değerleri ile bu değerlerin bulundukları kentle olan kimlik ve yaşam ilişkilerinin, temel girdi olarak benimsenmesi, metropoliten alan planlamasından nazım ve uygulama planlama aşamalarına kadar, SİT'lerle ve tek yapılarla sınırlı olmayan bir bütüncül anlayış içinde, kentin tüm kesimlerinde imar ve kullanım kararlarının üretilmesinin önemli olduğu belirtildi. Bildiride, böyle bir hedefe ulaşabilmek için ise tarihi dokuların terk edilmediği bir planlamanın yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

    'İGNOBEL' ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

    ABD'nin ünlü Harvard Üniversitesi'nin her yıl dağıttığı "İgNobel" ödüllerinin sahipleri belli oldu. "İgNobel" (İğrenç) jürisi, Kanawaza Üniversitesi'nden Japon Yukio Hirose'ye, güvercinlerin neden bronz heykellerle ilgilenmediğini anlattığı çalışmasına kimya ödülü verdi. Tıp ödülü, Londra'daki taksi şoförlerinin beyinlerinin, diğer Londralılarinkine göre daha gelişmiş olduğunu ispatlayan 7 İngiliz bilim adamının oldu. Stockholm Üniversitesi'nden 3 bilim adamı da, "tavukların güzel kişileri tercih ettiklerini gösteren" araştırmalarıyla ödül aldı. Bir yaban ördeğinin ölü bir hemcinsiyle çiftleştiğini ispatlayan Hollandalı araştırmacı biyoloji ödülü kazandı. Edebiyat ödülü ise, beyzbol şapkası giyenler ve marketlerdeki ekspres kasalarla ilgili konuları inceleyen John Trinkaus'a verildi.

    'İkinci Bahar Şenliği' mutlu sonla noktalandı

    Konya Huzurevi'nde 4 yıl önce birbirlerine aşık olan engelli çift, havai fişek gösterisi ve defilenin de yer aldığı muhteşem bir düğünle dünyaevine girdi. Konya Huzurevi'nde kalan fiziksel engelli 55 yaşındaki İsmet Pektekin ile 40 yaşındaki Ayşe Balkaya'nın, Meram Şahin Tepesi Tesisleri'nde düzenlenen düğün ve nikah törenlerinde, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen "İkinci Bahar Şenlikleri" için 31 ilden Konya'ya gelen 160 yaşlı katıldı. Nikah şahitliğini Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Handan Mıhçakan ile Konya Valisi Ahmet Kayhan'ın eşi Mürrüvet Kayhan'ın yaptığı nikah töreninde imzaların atılmasının ardından, yüzükler takıldı. Mürrüvet Kayhan, çiftin evlilik cüzdanını "yuvayı dişi kuş yapar" diyerek son derece heyecanlı olan geline verdi.

    Karatepe Kilimleri TESCİLLENDİ

    Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'ne bağlı Karatepe Beldesi'nde dokunan ve ünü dünyaya yayılan "Karatepe Kilimleri"nin motifleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve TSE İl Temsilcisi Kemal Dinçgözoğlu, rengi, dokuma şekli ve birbirinden farklı desenleriyle görenleri hayran bırakan Karatepe Kilimlerinin tescillenmesi için 8 ay önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını kaydetti. Enstitü'nün bu kilimlerdeki 10 motifi endüstriyel tasarım olarak koruma altına aldığını ve tescil ettiğini belirten Dinçgözoğlu, "10 motif, 25 yıl süreyle tescillendi. Artık Kooperatif'in izni olmadan firmalar bu motifleri kullanarak, Karatepe kilimi adı altında satamayacaklar" diye konuştu.

    Suudi Arabistan Prensi Abdülaziz, İstanbul'da

    Suudi Arabistan Prensi Talal bin Abdulaziz, Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak İstanbul'a geldi. Özel bir uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen Prens Abdulaziz'i, Adnan Kaşıkçı ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, karşıladılar. Daha sonra VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Prens Abdulaziz, Türkiye'nin kendilerine dost bir ülke olduğunu ve buraya gelmekten sevinç duyduklarını söyledi. Prens Abdulaziz, "Türkiye, siyasi istikrara ihtiyacı olan önemli bir ülke. Şu an iktidardaki hükümet de çok başarılı. Bunun süreceğini umut ediyorum'' şeklinde konuştu. Daha sonra kalacağı otele gitmek üzere havalimanından ayrılan Abdulaziz'in bugün Belediye Başkanı Gürtuna ile biraraya geleceği bildirildi.

    'Kapkaçsavar'a büyük ilgi

    Özel bir şirket tarafından kapkaççılardan bireysel korunma amacıyla imal edilen ve 250 bin voltluk akım üreterek saldırganı etkisiz hale getiren "Kapkaçsavar Elektroşok Cihazı"na, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bodrum'dan büyük talep olduğu bildirildi. Cihazla ilgili olarak bilgi veren Ribat İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Şirketi ortaklarından Tuğrul Verkaya, ABD patentli cihazı 4 aydan bu yana Türkiye'de üreterek satışa sunduklarını söyledi. Çantada kolaylıkla taşınabilen cihaz internetten yaklaşık 35 milyon liraya satılıyor.

    Oto hırsızları polisten kaçamadı

    Düz kontak yaparak çaldıkları otomobille Esenler'de başka bir otomobil çalmaya çalışan Erdoğan Yet, İbrahim Ekici ve Adem Çakıcı, polis tarafından fark edilince kaçmaya başladı. Ara sokaklarda yaklaşık yarım saat süren kovalamaca, polisin ekip otosuyla yolu kesmesiyle noktalandı. Resmi ekip otosuna önden çarpan hırsızlar, geri kaçmak isterken bu kez arkadan yolu kesen bir başka sivil ekip otosuna çarparak durmak zorunda kaldı. Kaçamayacaklarını anlayan hırsızlardan Ekici ve Çakıcı polise teslim olurken, eline aldığı bıçakla polise saldıran Erdoğan Yet, açılan ateş sonucu sol bacağından vurularak etkisiz hale getirildi. Ekip otosuyla Esenler Özel Güney Hastanesi'ne kaldırılan Yet, yapılan ilk müdahalenin ardından Bakırköy Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

    Minibüsün çarptığı 2 kardeşten biri öldü

    Kağıthane'de Abdulkadir Durmuş idaresindeki minibüs, yolu karşıdan karşıya geçmeye çalışan Aslıhan Dursun (17) ve Zeliha Dursun (8) adlı kardeşlere çarptı. Kazada ağır yaralanan Durmuş kardeşler, getirildikleri Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden, Taksim Eğitim Hastanesi'ne gönderildi. Bu hastanede tedavi altına alınan kardeşlerden Zeliha Dursun, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sürücü Durmuş polise teslim oldu.

    AK Partililer kampta

    AK Parti Keçiören İlçe Teşkilatı önümüzdeki yerel seçimlere hazırlık yapmak amacıyla, Antalya Side'de 4 günlük eğitim semineri düzenledi. Seminere, AK Parti Afyon Milletvekili Ahmet Koca, Keçiören İlçe Başkanı Nihat Özçelik, ilçe yönetim kurulu üyeleri, kadın kolları başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, gençlik kolu başkanı ve belde başkanları katıldı. AK Parti Afyon Milletvekili Ahmet Koca, siyasetin bir gönül işi olduğunu söyledi. Siyasetin içinde olan insanların kaliteli ve seviyeli olması gerektiğini belirten Koca, "İnsanlar kalite ve seviyeleri ile bu ülkeyi yükseltmesi gerekir" dedi. Ahmet Koca, AK Parti olarak her zaman özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduğunu ifade ederek, "Özgürlükler üç ana grupta sınıflandırılabilir. Bunlar din ve vicdan hürriyeti, teşebbüs hüriyeti ve düşünce ile fikir ifade etme hürriyetidir. Bu hürriyetlerin önündeki engellerin kaldırılması gerekir" diye konuştu.

  • HABER MERKEZİ, ANKARA

    Tasarım merakı, mini motosiklet yaptırdı

    Konya'da bir motosiklet ustası, otomobil bagajına sığacak şekilde tasarladığı mini motosikleti, Otomotiv Fuarı'nda görücüye çıkardı. Konyalı motosiklet ustası Burhan Küçükkuşçu, 15 yıldır Konya'da motosiklet tamirciliği yaparak geçimini sağladığını söyledi. Tasarıma olan merakı nedeniyle, kardeşiyle birlikte 2 aylık bir çalışma sonucu 1988 model Puch marka motosikletin minik versiyonunu ürettiğini anlatan Küçükkuşçu, motorunu yurtdışından getirdiği motosikletin parçalarını kendisinin Konya'da hazırladığını söyledi. Küçükkuşcu, her yere rahatça taşınabilmesi için özellikle otomobil bagajına sığabilecek şekilde tasarlanan motosikletin saatte 35-40 kilometre hız yaptığını belirtti.

    "Şizofreni bir beyin hastalığı"

    Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alptekin, şizofreni hastalığının toplum tarafından yeteri kadar bilinmediğini ve yanlış yargılar olduğunu belirterek, "Şizofreninin ismi bile insanları korkutmaya yetiyor" dedi. Antalya'da düzenlenen 4. Merkezi Sinir Sistemi Günlerine katılan DEÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alptekin, şizofreni hastalığı konusunda bilgi verdi. Bir beyin hastalığı olan şizofreninin, 1960'lı yıllarda "anne ve babaların yol açtığı" bir hastalık olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Alptekin, "Ancak son zamanlarda yapılan beyin araştırmaları göstermiştir ki, şizofreni psikolojik bir hastalık değil, bir beyin hastalığıdır" diye konuştu.

    'Ormanları koruyun' çağrısı

    Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 Avrupa ülkesinden bilim adamı, yaşlı doğal ormanların korunmasının ekolojik denge açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, hükümetlere, kıtadaki elde kalan son yaşlı ormanların mutlak koruma altına alınması çağrısında bulundu. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Temsilciliği'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin yanı sıra 18 Avrupa ülkesinden 180 bilim adamı tarafından imzalanan bildiride, kıtada dünya doğal çevresi açısından bir çok "sıcak noktanın" bulunduğu ve Avrupa ülkelerinin, uluslararası anlaşmalarda bu alanları koruma yönünde taahhütleri olduğu hatırlatılıyor.



  • 5 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED