AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
YSK 'istikrar' dedi

YSK, 3 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri'ne yönelik yapılan itirazları oy çokluğu ile reddetti. Karar, 1'e karşı 6 üyenin oyuyla alındı. Karara, YSK Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü muhalif kaldı.

  • BİLAL ÇETİN

  • EVİN GÖKTAŞ
    Yüksek Seçim Kurulu, 3 Kasım Genel Seçimleri'ne yönelik yapılan itirazları reddetti. YSK, yaklaşık 6,5 saat süren toplantısının ardından, yaptığı yazılı açıklamada, "YSK, toplantısında, 3 Kasım 2002 Pazar günü yapılan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne bir kısım siyasi partilerimiz ve vatandaşlarımızın yapmış oldukları itirazı, oy çokluğu ile reddetmiştir. Gerekçeli karar bilahare açıklanacaktır" denildi.

    YSK'nın kararı kesin

    YSK, red kararını, Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü'nün karşı oyu ve oy çokluğu ile aldı. Başkan Tufan Algan, üyeler Seydi Yetkin, Cengiz Erdoğan, Selahattin Çelik, Kenan Atasoy ve Yılmaz Derme, gerekçelerinde, YSK'nın verdiği kararların kesin olduğuna, seçim iş ve işlemlerinin tamamlandığına işaret etti. 6 üye, bu itirazların kabul edilmesi halinde YSK'ya tanınan yetkilerin tartışılır hale geleceğini ifade etti.

    Algan: Asıl olan Anayasa'dır

    Algan, YSK'dan ayrılırken yaptığı açıklamada ise, "Asıl olan kararın kanuna ve Anayasa'ya uygun olmasıdır" dedi. Bu aşamadan sonra gerekçeli kararın yazılacağını, ancak bunun zaman alacağını ifade eden Algan, "7 partimizin ve 300 civarında vatandaşımızın müracaatı, bunların hepsi karşılanacak, cevap verilecek. Bundan sonra gerekçeli karar da basına ve medyaya açıklanacak'' dedi.

    Ünlü: Seçimler iptal edilmeliydi

    Yeni Şafak'a konuşan YSK Başkanvekili Ünlü ise, neden karşı oy kullandığını açıkladı. Ünlü, "Mahkeme ile kararı tam kanunsuzluk hali ortaya çıkmıştır. Bu nedenle muhalif oy kullandım. 3 Kasım seçimleri tümden iptal edilmeliydi" dedi.

    Erdoğan: Yolumuza devam edeceğiz

    "Hükümetlerarası Konferans'' için gittiği İtalya'nın Başkenti Roma'dan, dün gece Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan, gazetecilerin YSK'nın kararı ile ilgili ne düşündüğünü sorması üzerine Erdoğan, "Daha önce değerlendirme yaptığımız için yeni bir değerlendirme yapmaya gerek yok. Biz yolumuza devam ediyoruz. Bizim gündemimizde yok" diye konuştu.

    AK Parti ve CHP memnun

    YSK'nın müracaatları reddetmesi AK Parti'de sevinçle karşılanırken, DYP ve SP başta olmak üzere Meclis dışı muhalefet karara tepki gösterdi.

    Cemil Çiçek (Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü): "Süresi içinde yapılan itirazlar geçerli olur. Aksi halde Türkiye'de istikrar olmaz ve tartışmalar yaşanır. YSK kamuoyunun beklentisi doğrultusunda hukuka uygun bir karar vermiştir. Bu karar ile Türkiye'nin istikrarına büyük hizmet etmiştir."

    Salih Kapusuz (AK Parti Grup Başkanvekili): "Başından beri seçim sürecinin tamamlandığını, YSK'nın yapılan başvuruları reddetmesi gerektiğini savunduk. Artık Türkiye seçim tartışmalarını bir kenara bırakmalıdır."

    Haluk Koç (CHP Grup Başkanvekili): "Biz başından beri hukukun vereceğe karara saygılıyız dedik. Şimdi bunun rahatlığını yaşıyoruz. Ancak bu süreçte, her partinin olayı kendi siyasi çıkarı açısından değerlendirdiğini gördük. Ancak YSK yıpranan bir kurumdur, YSK'nın Türk halkına özür dileme borcu var. İstifa ederlerse şık olanı yapmış olurlar."

    Ağar: Bu tartışmayı devam ettireceğiz

    DYP lideri Mehmet Ağar, seçimler üzerinde ilk defa gölge düştüğünü, bu gölgenin de ancak bir seçimle kalkacağını söyledi. Ağar, YSK'nın itirazları reddeden kararını değerlendirirken, bu kararın, 3 Kasım seçimleri üzerindeki gölgeyi ve tartışmayı bitirmeyeceğini belirtti. Ağar, "1946'dan bu yana ilk defa seçimler üzerine gölge düşmüştür. Bu gölge de ancak yeni bir seçimle ortadan kalkacaktır" dedi.

    SP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Hatipoğlu'nun ise, "DYP'nin Meclis'e taşınacağı yönünde bir beklentim vardı. Ancak ABD Büyükelçisi Edelman'ın YSK ziyaretinin etkisini gösterdiği ortaya çıkıyor" demesi dikkat çekti. n ANKARA



  • 5 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED