AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Türkiye, müzakere edilen
ülke statüsünde

Başbakan Erdoğan, Roma'daki AB zirvesine, "müstakbel üye" olarak değil, "müzakereye başlayan ülke başkanı" statüsünde katıldı. Erdoğan, "Bu olağanüstü bir gelişme" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugüne kadar AB zirvelerini "müstakbel üye" olarak izleyen Türkiye'nin, Roma'daki konferansa "aday ülkelerle eşit statüde" katıldığına dikkati çekerek, "Burada toplanan üyeler, 'müzakereye başlayan ülkelerin başkanları' diye geçiyor. Bu olağanüstü bir gelişme" dedi.

Roma'nın Eur bölgesinde bulunan Konferans Sarayı'nda yapılan hükümetlerarası konferansa katıldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, AB Anayasası taslağı üzerinde uzlaşmaya varıldığını ve Türkiye'nin görüşlerinin de taslağa yansıdığını anlattı.

Bugüne kadar Anayasal Antlaşma'yla ilgili toplantıları "müstakbel üye" olarak izleyen Türkiye'nin, bu konferansa "aday ülkelerle eşit statüde" katıldığına dikkati çeken Erdoğan, "Roma bildirisine bakarsanız; burada toplanan üyeler, 'müzakereye başlayan ülkelerin başkanları' diye geçiyor. Bu olağanüstü bir gelişme. Bunun farkına varmak gerekir" dedi.

"28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları olarak bir bildiri yayınladıklarını" belirten Erdoğan, "Gelişmelerin, birliğin birlik ve kültür açısından daha zengin kılınacağına ve bunun da Avrupa'nın küresel profilini yükselteceğine olan inancımızı da teyid ettik" dedi.

Erdoğan, Anayasa taslağına "Hıristiyan" kelimesinin konulmadığını da bildirdi.

'Bizi şaşırttınız' diyorlar

Erdoğan, bir gazetecinin "2004 için umutlu muyuz?" şeklindeki sorusuna, "Kiminle görüşüyorsak olumsuz görüş bildiren yok. Atılmış olan adımların hepsine 'hayranlıkla takip ettik; bizleri şaşırttınız' diyorlar. Şimdi 'uygulamada da bunu görmeliyiz' diyorlar. Tabii ki bunu uygulayacağız. Yasalar uygulanmak için yapılır" karşılığını verdi.

Erdoğan, "Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yaptığınız görüşmede Kıbrıs konusu da ele alındı mı?" şeklindeki bir soruyu da, "Kopenhag siyasi kriterleri içinde Kıbrıs diye bir olay yok ki" diye cevapladı.

'ABD'yi dışlamayalım' mesajı

Erdoğan, konferanstaki konuşmasında Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nı ve AB'nin bir "operasyonel gücü" olmasını desteklediklerini anlattığını, ancak diğer NATO müttefikleriyle olan bağların da korunması gerektiğini söylediğini aktardı.

Merdivende karşıladı

AB Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Berlusconi, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'ü, toplantının yapıldığı Konferans Sarayı'nın merdivenlerinde karşıladı. Berlusconi'nin kendilerini oldukça sıcak karşıladığını ifade ederek, "Kendileriyle her zamanki gibi samimi bir havada görüşmeleri yaptık. Sayın Silvio'dan bugüne kadar hep destek aldık. Nazar değmesin, böyle devam etsin" diyen Erdoğan, Berlusconi'yi gelecek hafta yapılacak olan AK Parti Kongresi'ne davet etti. Erdoğan, diğer katılımcı ülkelerin liderleriyle de ikili görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Fischer: İnşallah!

Başbakan Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'e "Bavyera seçimlerinin nasıl gittiğini" sorunca, Fischer, "Çok kötü" karşılığını verdi. Erdoğan, "Bir dahaki sefere daha iyi olur" deyince, Fischer de Türkçe olarak "İnşallah" karşılığını verdi.



5 Ekim 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED