AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Malezya'da Irak zirvesi

16-18 Ekim tarihleri arasında Malezya'nın Putrajana kentinde düzenlenecek 10. İKÖ zirvesi, Irak'a asker göndermeye hazırlanan Türkiye ile İslam ülkelerini de biraraya getiriyor. Malezya, işgalcilerin Irak'tan bir an önce ayrılmasını istedi.

Dünyadaki en büyük Müslüman siyasi grup olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Zirvesi'nin hazırlık toplantıları, Malezya'nın Putrajaya kentinde başladı. Malezya'nın yeni idari başkenti Putrajaya'da biraraya gelen 57 Müslüman ülkenin üst düzey yetkilileri, kendi devlet başkanlarıyla dışişleri bakanlarının İslam dünyasını ilgilendiren konulara ilişkin görüşlerinin ana hatlarını ortaya koyacaklar. 16-18 Ekim arasında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenecek zirvede, İsrail'in Suriye'ye düzenlediği saldırılardan, İsrail askerleriyle Filistinli savaşçılar arasında Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalara kadar Müslüman dünyasını ilgilendiren pek çok sorun hakkında görüşmelerde bulunulacak. Ancak 30 ülkenin devlet başkanı, 27 ülkenin de dışişleri bakanı seviyesinde temsil edileceği zirvedeki esas gündem maddesini, Irak konusunun oluşturması bekleniyor.

Zirvenin, en önemli gündem maddesi Irak olacak. Irak zirvede, geçici yönetim konseyi üyelerinden Muhsin Abdülhamid ve Mahmud Osman tarafından temsil edilecek. Öte yandan, İKÖ toplantılarına BM Genel Sekreteri Kofi Annan, üye olmamakla beraber önemli oranda Müslüman azınlıkların yaşadığı Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filipinler'in Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo da katılacak.

Belkeziz: İşgal güçleri Irak'tan çekilsin

İKÖ zirvesine evsahipliği yapan Malezya ise Müslüman ülkelerin ABD işgali altındaki Irak'ta, barış gücünün bir parçası olmaması gerektiğini ve yabancı askerlerin Iraklılar tarafından kabul edilmeleri gerektiğini kaydetti.

İKÖ Genel Sekreteri Abdulahad Belkeziz, Irak'taki işgal güçlerinin çabucak çekilmesini ve ülkenin yeniden yapılanmasında BM'ye şans verilmesini istedi. Belkeziz, İKÖ toplantılarında Müslümanları ilgilendiren Irak'ın işgali ve Filistin problemlerinin ana gündem maddeleri olması gerektiğini belirterek, İsrail'in barış yolunda verdiği taahhütlere uymadığını ve bu ülkeyi kınadığını söyledi.

Belkeziz, hazırlık toplantıları dahil 8 gün sürecek zirvede terörizmle savaş ve küreselleşme çabaları kapsamında İslam'a, Müslümanlara ve insan haklarına yönelik tehditlerin ele alınacağını da kaydetti. Zirvede ayrıca Afganistan, Keşmir, Azerbaycan, Filipinler ve Somali'deki sorunların da konuşulacağı bildiriliyor. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Gomali Koşro ise tüm İKÖ üyelerinin, Irak'taki işgal güçlerinin ayrılmasını ve iktidarın Irak halkına verilmesini istediğini söyledi.

'Komşu askeri istemiyoruz'

Malezya'nın yeni yönetim başkenti Putrajaya'da başlayan İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) hazırlık toplantılarına katılan Irak geçici Hükümet Konseyi üyeleri, komşu ülkelerden Irak'a barış gücü askeri gelmemesi konusunda Müslüman ülkelerin desteğini arıyor.

İsrail, Suriye'yi istila etmeyi planlıyor

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, İsrail'in Suriye'yi istila etme planları olduğunu ve savaşın içine ABD'yi de çekmeye çalıştığını öne sürdü. Mahathir Muhammed, "İsrail, ABD'yi, Suriye'yi istila etmeye zorluyor. Fakat ABD buna isteksiz. ABD, bunun gerçekleşmesi durumunda, başkanlık seçimlerinde etkili olacak Yahudi oyları sebebiyle İsrail'i destekleyecektir" diye konuştu. 57 üyeli İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) bu hafta yapılacak zirvesine başkanlık edecek olan Mahathir Muhammed, saldırıyı kınamanın dışında ne yapılabileceği yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi: "Savaşa gidebiliriz, fakat bu kapasiteye sahip değiliz. Çünkü zayıfız. İnsanlar bize zorbalık yapıyor." Bu arada, Suriye, topraklarına hava saldırısı düzenleyen İsrail'e misilleme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Büşra Kanafani, bakanlık binasında yaptığı basın toplantısında, "Misilleme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi. İsrail, İslami Cihad tarafından Hayfa'da gerçekleştirilen ve 19 kişinin hayatını kaybettiği bombalı intihar saldırısının ardından pazar günü Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bir hedefe hava saldırısı düzenlemişti. İsrailli yetkililer, hedefin terörist eğitim kampı olduğunu öne sürmüştü. Suriyeli yetkililer ise vurulan alanın bir mülteci kampı olduğunu belirtmişti.




12 Ekim 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED