AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Herkese sosyal güvenlik

Ak Parti, 1. Olağan Genel Kurulu, 12 Ekim'de yapılacak. Bu vesileyle Seçim Bildirgesi ve Hükümet Programlarında yer alan sosyal güvenlik politikası hedefleri üzerinde durmak istiyorum. Çünkü aciliyeti bulunan hususlar arasında, sosyal güvenlik açıklarına çözüm bulunması hususu da yer alıyor.

Bilindiği üzere SSKídan yararlanan 35 milyon, Bağ-Kurídan yararlanan 15 milyon insanımız var.

Bugün nüfusumuzun yaklaşık % 13íü sosyal güvenlik kapsamında değil. Ayrıca uluslararası standartlara göre, 4 aktif (çalışan) sigortalıya karşılık bir (1) emekli olması gerekirken, ülkemizde bu oran, 1.86 aktif sigortalıya bir (1) emekli düşecek kadar küçülmüştür.

Sosyal Güvenlik Kurumları arasında norm ve standart birliği olmaması ve aktüeryal yapılarının bozuk olması gibi ana nedenler dolayısıyla, bu Kurumlar, her yıl katlanarak büyüyen açıklar vermekte ve bu açıkların kapanması için de Hazine, her yıl bu kurumlara gelir aktarmak zorunda kalmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumlarının açıklarının tahlilini başka bir yazıda ele almak üzere, sadece Ak Parti belgelerindeki "hedefler"e yönelik gelişmelere değinmek istiyorum.

"İnsanların ayırım gözetilmeksizin, ekonomik ve sosyal bakımdan güvencede yaşamaları esastır.

Geleneksel dayanışma kültürünün kaybolmaya yüz tuttuğu çağımız toplumlarında, insanların günlerini ve geleceklerini güvencede hissetmelerini sağlayacak bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizdeki sosyal sigorta kurumları kendi kaynaklarıyla varlığını sürdüremediği için bütçeden büyük kaynak aktarılmaktadır. Sosyal sigorta kuruluşları, uygulanan sigorta programları, üyelerin aylığa hak kazanma şartları, emekli aylıklarının alt ve üst sınırları, prim oranları, sağlanan haklar ve yükümlülükler açısından farklılık göstermektedir.

Bu farklılığın giderilmesi ve kaynaklarıyla kendisini finanse edebilen bir sosyal sigorta sisteminin oluşturulabilmesi için; Sosyal güvenlik kuruluşlarında, norm ve standart birliği sağlanacak, uluslar arası sözleşmeler ve sosyal güvenliğin temel ilkeleri çerçevesinde bütünleştirilmiş bir sosyal güvenlik ağı kurulacaktır.

Sosyal sigorta kuruluşlarının idari ve mali etkinliği ile teknolojik alt yapıları güçlendirilecek; bilgi teknolojisinden azami ölçüde yararlanılacak; modern yönetim teknikleri uygulanacak; muhasebe sistemleri, uluslararası muhasebe standartlarına ve birbirleriyle uyumlu hale getirilecektir.

Prim oranları, kayıt dışı istihdamı önlemeye ve işletmelerin maliyetini azaltmaya yönelik olarak yeniden belirlenecek, prim karşılığı olmayan ödemeler kaldırılacaktır.

Uzun vadeli sigorta programları ile kısa vadeli programlar, sağlık sigortası programı ile sağlık hizmeti sunumu birbirlerinden ayrılacaktır.

Sağlık sigortası, uzun vadeli sigorta kollarından ayrılacaktır.

Toplumun tüm kesimleri sosyal güvenlik kapsamına alınacaktır.

Sosyal güvenlik sisteminin bütçe üzerindeki finansal yükü azaltılacaktır.

Nitelikli bir sağlık hizmeti için;

Devlet hastanesi, sigorta hastanesi, kurum hastanesi ayırımı kaldırılarak, hastaneler idari ve mali yönden özerkliğe kavuşturulacaktır. Sağlık Bakanlığı, oluşturulacak bu yeni sisteme göre yeniden yapılandırılacak, sağlık sektörüne rekabet getirilecektir.

Sağlık hizmetinin sunumu ile finansmanı birbirinden ayrılacaktır. Sağlık sigortası, uzun vadeli sigorta kollarından çıkarılacaktır. Nüfusun tamamını kapsayacak şekilde bir Genel Sağlık Sigortası Sistemi kurulacak, prim ödeme gücü bulunmayanların primleri devlet tarafından ödenecektir.

Aile hekimliği uygulamasına geçilerek, sağlam bir hasta sevk zinciri sistemi kurulacaktır.

Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde bilişim teknolojisinden azami ölçüde yararlanılacak, sağlık bilgi sistemi kurulacaktır.

Hasta Hakları Yönetmeliği Dünya standartlarına göre yeniden düzenlenerek, hasta haklarının korunması konusundaki hukuki eksiklik giderilecektir."

Hükümetlerin bu hedefler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları ve giderek te olumlu sonuçlar almaya başladıkları görülüyor. Bu yönde bilgilenme ve bilhassa "Sosyal Güvenlikte Tek Çatı" yaklaşımı için Ak Parti aylık yayın organı olan "Türkiye Bülteni"ni takip etmelerini öneriyorum.


9 Ekim 2003
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED