AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Geçmişi giyinmiş eşya ve mekanlar

İstanbul'da geçmişi günümüze taşıyan, görenleri şaşırtan, hayran bırakan ya da gülümseten eşyayı sergileyen ilginç mekanların yanısıra, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri inatla sürdüren nostalji âşıklarına uğradık. İlginç bir nostalji turuna ne dersiniz?..

  • OKTAY MEHMET - ÜRÜN DİRİER
    200 yıllık gemi projektörleri... 80 yıllık bataryalı denizaltı telefonları, top mermileri... Deri mağazasında Osmanlı hamamı... 100 yıllık kömürlü film makinası... 130 yıllık dişçi koltuğu... Asırlık ilâçlar... ve Orinet Ekspress'in vagonu eski bir filmin karelerinden çıkıp gelmişçesine karşınızda duruyor. İbrişimciliği 85 yıllık dükkanında yaşatmaya çalışan bir sanat âşığı ise ömrü vefa ettikçe, inadında ısrarlı... Antika aşığı Erol Yazar, her biri birkaç yüzyıllık olan orijinal gemi parçalarını deniz tutkunlarına pazarlıyor. Kapalıçarşı'daki dükkanda 200 yıllık gemi projektörleri, 80 yıllık bataryalı denizaltı telefonları, top mermileri, 1. Dünya Savaşı'nda kullanılmak üzere imal edilmiş torpil yanıltıcıları ve gemi pusulaları bulunuyor.

    Evlere aksesuar

    Erol Yazar, eski gemilerden elde edilen ve herbiri en az birkaç yüzyıllık olan orijinal parçaların, deniz ve antika meraklıları tarafından evlerde aksesuar olarak kullanıldığını anlatıyor. Bu parçalar, birtakım işlemlerden geçirildikten sonra banyo ve mutfak aksesuarları haline getiriliyor. Mesela, gemi pervanesi ve dümeni fiskos masasına, kamara pencereleri ise sehpa haline dönüştürülebiliyor.

    Karpitle çalışan projektör

    Dükkanın en gözde antikaları arasında, yıllar önce karpitle ateşlenerek çıkardığı ışıkla gemilerin yönlerini tayin etmesini sağlayan projektörler yeralıyor. Gemilerin, birbirlerine işaret vererek kaza riskini azaltmalarına yarayan gemi projektörlerine daha sonra 'duy' yerleştirilmiş ve projektörler elektrikle çalışır hale getirilmiş. Elektrikle çalışan bu projektörlerin fiyatıysa, 2 bin dolar. Birinci dünya savaşında kullanılan Amerikan yapımı 70 kiloluk ve yunus balığı görünümündeki torpil yanıltıcısı 500 dolara, İngiliz malı 80 yıllık pusula da 700 dolara satışa sunuluyor. Rus kapsül denizaltılarında kullanılan ve darbelere, basınca, rutubete karşı oldukça dayanıklı olan telefonlarsa 200 dolara satılıyor. Dükkanda gemi mermileriyle kornalarını da bulmak mümkün.

    Buram buram tarih

    Her biri en az 100 yılllık tarihi ürünleri müşterilerinin göz zevkine sunan Galeria'daki 'Deriden Mağazası' ise görenlere, 'Bu mağazadan tarih fışkırıyor' dedirtiyor. Mağaza, sadece dünyaca ünlü ayakkabılarıyla müşterilerini buluşturmakla kalmıyor, müşterilerine adeta 100 yıllık tarihi ve kültürü yansıtan bir dünyaya gezintisi yaptırıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin yaşantısını, modern zamanla birleştiren Deriden'de, Rönesans dönemini yansıtan vapur gişesi, kömürlü film makinası, 130 yıllık dişçi koltuğu, Osmanlı Hamamı, köy kahvesi ve Orinet Ekspress'in vagonu eski bir filmin karelerinden çıkıp gelmişçesine karşınızda duruyor.

    Bilet gişesi mağaza kasası

    Mağaza yöneticileri, "Mağazamızda sergilenen objeler, Türkiye'nin dört bir tarafı dolaşılarak temin edildiler ve büyük bir titizlikle mağazadaki yerlerini aldılar" diyorlar. Mağazası'ya girenleri Rönesans dönemi yapımı bir vapur iskelesi karşılıyor. Bir zamanlar, Haydarpaşa Vapur İskelesi'nin bir benzeri olan bilet gişesiyse, Deriden'in kasası olarak kullanılıyor. Osmanlı döneminde kiralık evlerin kapılarına asılan levhalar model alınarak yazılan 'Kiralık Hane' yazısıyla, 100 yıl öncesinin kömürlü film makinası, en çok ilgi gören ayrıntılardan bir kaçı. Ayrıca, 19. yüzyıldaki benzerlerine göre hazırlanmış tarihi berber dükkanı, bir İngiliz sanatçının gravüründen yola çıkılarak yapılmış 18. Yüzyıl Cağaloğlu Hamamı da büyük beğeni topluyor.

    Antikaların müşterisi çok

    Yurtiçi ve yurtdışında birçok müşterisi olduğunu belirten Erol Yazar, "Yerli müşteriler zaman zaman gelip en son gelen gemi parçaları hakkında bilgi alıyorlar. Yabancı müşterilerse, gelen yeni ürünleri internet üzerinden takip ediyorlar" diyor. Erol Yazar, ünlü işadamı Rahmi Koç'un, kendi müzesinde sergilemek üzere zaman zaman kendisinden orjinal gemi parçaları satın aldığını dile getiriyor.



  • 12 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED