AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Gül, İKO'ye 'asker' brifingi verecek

Dışişleri Bakanı Gül, Malezya'da yapılacak İslam Konferansı Örgütü zirvesinin hazırlık toplantılarında, "Irak'a asker gönderme" konusunda İslam ülkelerine ayrıntılı bilgi verecek

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Örgütü zirvesinin hazırlık toplantıları için bugün Malezya'ya gidecek. Irak'a asker göndermeye hazırlanan Türkiye ile İslam ülkelerini biraraya getirecek olan zirvede, Gül, Türkiye'nin asker gönderme gerekçelerini anlatacak.

Irak da temsil ediliyor

İslam Konferansı Örgütü'nün 10'uncu zirve toplantısına 16-18 Ekim tarihlerinde Malezya'nın putrajaya kenti evsahipliği yapacak. NTV'nin haberine göre, zirvenin en önemli gündem maddesi Irak olacak. Irak, zirvede, geçici yönetim konseyi üyelerinden Muhsin Abdülhamid ve Ankara'nın terör örgütü PKK/KADEK yandaşı olmakla suçladığı Mahmud Osman tarafından temsil edilecek.

Gül, gerekçeleri anlatacak

Zirve, Irak'a asker göndermeye hazırlanan Türkiye ile İslam ülkelerini de biraraya getiriyor. Gül, görüşeceği yetkililere, hükümetin neden Irak'a asker göndermek istediğini anlatacak. Uluslararası meşruiyete önem veren Cumhurbaşkanı Sezer'in ise, Malezya'da da bu yönde mesajlar vermesi bekleniyor.

Ortadoğu ve KKTC'nin durumu

Ortadoğu barış sürecindeki son durumun da değerlendirileceği zirvede, Türkiye, Batı Trakya'daki azınlık ve Kıbrıs'la ilgili kararlar alınması için de çaba sarfedecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, zirveye gözlemci statüsündeki "Müslüman Kıbrıs Türk Cemaati"ni temsilen katılacak. İslam ülkelerinden destek isteyecek olan Denktaş, örgüte tam üyelik taleplerini yineleyecek.

POLONYA'DAN YARDIM ÖNERİSİ

Irak'ın orta ve güney kesimindeki çok uluslu güce komuta eden Polonya'dan, Türkiye'ye yardım önerisi geldi. Ankara'da temaslarda bulunan Polonya'nın Irak'ın Yeniden İmarı Koordinatörü Büyükelçi Slawomir Cytrycki, NTV'ye verdiği demeçte, Polonya'nın, Irak deneyimlerini Türkiye'yle paylaşmaya hazır oldukları mesajını Ankara'ya ilettiğini açıkladı. Cytrrycki, "Türkiye, barış operasyonları konusunda tecrübeli. Bu nedenle, tavsiyede bulunmak çok zor olacak. Fakat biz deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Bunu, buradaki görüşmelerim sırasında da söyledim" dedi. Tezkere kararının, Türkiye'nin terörle mücadeleye katılımı açısından çok önemli olduğunu belirten Cytrycki, Irak Geçici Yönetim Konseyi'nden gelen soğuk mesajlara karşın, Türk askerlerinin Irak'ın istikrarına ve güvenliğine katkıda bulunabileceği inandığını kaydetti. ABD'yle Yönetim Konseyi arasındaki görüşmelere dikkat çeken Cytrycki, "Tüm taraflar için tatmin edici bir sonuç çıkacaktır" dedi. Polonya, 3 Eylül'den bu yana Irak'ın orta ve güney kesiminde yaklaşık 9 bin askerden oluşan çok uluslu güce komuta ediyor.



12 Ekim 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED