AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R

Devlet deniz

Her federasyon, özerklik için en yakınındaki tek özerk federasyon olan Futbol Federasyonunun tüzüğünü örnek alıyor. Bazıları çok hızlı. Üzerinde ufak tefek değişiklikler yapıp, GSGM'ye gönderiyor. Resimler, şemalar, yurt dışından alıntılar, falan, filan. "Hadi bizi de örnek yapın, yapın da, görevimize bağımsız ve zengin devam edelim" diye. Öyle ya, belki GSGM'nin usulsüzlükler nedeniyle açtığı onca dava da düşer. Biz de 10 yıldan beri verdiğimiz hizmeti, eldeki projelerle bir 10 yıl daha götürürüz. Hatta o sadık kadromuza biraz da zam yaparız.

Geçenlerde TFF Başkanı Haluk Ulusoy'un bir televizyon kanalında detaylı açıklamaları vardı. "Bizden Önce ve Bizim Dönemimizde" diye, mali, idari ve sportif başarılar konusunu işledi.. Başkan, İngiltere maçına davet ettiği kişilerle ilgili yapılan eleştiriler için bazı köşedekilere fena kızgın. 'Benden önce takriben 2.8 trilyon TL gelir, benim dönemimde 118 trilyona çıkmıştır. Bizim dönemimizde kurumum yılda 38 trilyon vergi ödüyor. Kulüpler 4 misli daha fazla para alıyor. Üç büyükler 18'er trilyon, Trabzon 16 trilyon TL.'

Üstüne üstlük, başkan bu arada devletten tek kuruş almadığını da ima ediyor. Tabi bu durum, diğer federasyonların iştahlarını kabartmıyor değil. Bazı yazar, milli menecerler, 'Ahh bi Can Çobanoğlu gibi olabilsem' diye şimdiden umutlular.

Öyle ya, bizimkiler yoklukta başarılı oldular. Yokluktan var oldular. Devletin katkılarını ve milli takımı oluşturan oyunculara yıllardır yardım yapan Efes ve Ülker'in katkılarını vatandaş bilmezki. Vatandaş anlamaz. Bir fahri başkan, yanında altı maaşlı adamı. Peki kim veriyor bunların paralarını? Vatandaş bilmez, vatandaş anlamaz ki. Vatandaş ve yaşlı teyzem, milli takım başarılıysa sadece alkışlamasını bilir. Tempo tutar..

Beyler, Beyefendiler, özerklik kimsenin tekelinde değildir. Türkiye coğrafyası için, her spor branşının yapısına uygun yapılanma modelleri için örnekler doludur. İleri ülkelerde sistemi yerli yerine oturtmuş, gizlisiz, saklısız tüm yapılanma modelini, tüzüğünü, yönetmeliklerini, organizasyon ve koordinasyonu internet sitelerinde açıkca ve alenen gösteren yüzlerce örnek vardır. Yabancı dil bilmeniz çözüm ve fikir üretimi için yeterlidir. Özerk olunmasa da, sistem olarak adamların 30 yıl gerisinden geldiğimizi hemen tesbit edeceksiniz. Biz aslında pastanın büyüklüğünün, istihdam olanaklarının farkında değiliz.

Merak edenlere bize uygun elimizde başarı getirmiş birçok örnek vardır. Avrupa şampiyonu olmuş, dünya şampiyonasında madalya almış bize yakın ülkelerden örnekler. Biz ise özerklik olmadığı dönemlerde kafamızı hep kurnazlıklara çalıştırmışız.

Ekipleri de öyle kurmuşuz. Ya uyarsın, ya gidersin. Pekii, ya Anadolu?! Evet, devletin parası......


10 Nisan 2003
Perşembe
 
MAHMUT KULEİN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED