AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Batık krediler tahsil edilecek'

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, sadece Halkbank'ın 1 katrilyon üzerinde alacağı bulunduğunu belirterek, kamu bankalarının batık kredilerinin tek tek tahsil edileceğini de kaydetti.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, kamu bankalarının bugüne kadar üç beş kişiye hizmet ettiğini söyledi. Kamu bankalarının katrilyonlarca alacağı olduğunu vurguladı.

Bankalarla ilgili ilk izlenimlerinin "kötü olduğunu" ifade eden Sayın, "Maalesef, Ziraat Bankası başta personel açısından olmak üzere, adeta alobara edilmiş. Ziarat Bankası'nın yetişmiş personeli bir kenara itilerek, dışarıdan yönetici ithal edilmiş" dedi. Sayın, Ziraat Bankası'nın zirai krediler dışında, Halkbank'ın da esnaf kredileri dışındaki kredilerden dolayı zor durumda kaldığını söyledi. Sayın, "2002 yılı sonu itibariyle, bankanın 1-2 katrilyon üzerinde alacağı olduğunu gördük" dedi.

Halkbank'ın sadece bir firmadan olan alacağı ile Türkiye'deki tüm esnafa kredi vermenin mümkün olduğunu ifade eden Sayın, "Bir firmadan olan alacağımızı, esnaf grubuna vermiş olsaydık, esnaf kesimi ayağa kalkardı" diye konuştu. Sayın, Halk Bankası'nın da sadece bir firmadan yaklaşık 200 trilyon liralık alacağı olduğunu belirterek, "Yetkililere, firmanın bütün malvarlığını nakde çevirsem alacağımızın ne kadarını kurtarabiliriz dedim. Yetkililer de bana, 20 trilyon lira kurtarabiliriz dediler. Şimdi düşünüyorum bu riski banka ve firma nasıl almış" dedi. Kamu bankalarında, "tüyü bitmemiş yetimin hakkı" olduğunu ifade eden Sayın, "Biz bu hakkı korumakla görevliyiz. " dedi. Sayın, bankalara trilyonlarca lira borcu olan firma sahiplerinin lüks yaşantılarından hiç vazgeçmediklerine dikkat çekti.

"Bankalar hortumlanmıştır"

"İflas etmek güzel şey haline geldi" diyen Sayın, "Şimdi koca koca borçları olan insanların hayatını tetkik ettiğim zaman görüyorum ki, rahatlıkla uçaklarla gezebiliyorlar, yatlarda dolaşabiliyorlar. Yalılarda oturabiliyorlar. Eski hayatlarından hiçbir değişiklik yok" diyor. Ziraat ve Halk Bankası'nın çökecek duruma gelmediğini hatırlatan Sayın, sayıları 60-70'i bulmayan firmalara kamu bankalarından büyük paralar verildiğini belirterek, "Bu firmalara büyük krediler verilmiş olması nedeniyle kamu bankaları hortumlanmış deniliyorsa, evet kamu bankaları hortumlanmıştır" dedi. Kamu bankaları ile ilgili projeleri hakkında da bilgi veren Sayın, birinci amaçlarının alacakları tahsil etmek, ikinci amaçlarının bankaların devlete yük olmadan ayakta kalmasını sağlamak, üçüncü amaçlarının ise esnaf ve çiftçiye tekrar destek verir hale gelmek olduğunu söyledi.

'Milletin parasını yedirmeyeceğiz'

Sayın, bir esnafın 10 milyar liralık kredi alabilmek için bankanın kapısını aylarca aşındırdığına dikkat çekerek, "Ancak bazı firmalara trilyonlarca lira kredi verilmiş. Ben bankaların, bu gruplara bu kadar büyük kredi vermesinin sebeplerini çözmeye çalışıyorum. Bunlar tahsil edilecek. Gereği neyse yapılacak" dedi. Kamu bankalarının bugüne kadar belirli gruplara para enjekte ettiğini ifade eden Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bankaları devlete yük olmaktan kurtarırsak en büyük hizmeti yapmış oluruz. Bu nasıl olacak. Birinci planda, alacaklarımızı tahsil edeceğiz. Bizim, kimseye öldürmeye, yoketmeye niyetimiz yok. Ancak milletin parasını da kimsede bırakmayacağız. Borcunu ödemek isteyenlere kapımız açık. Ama, borcunu ödemek istemeyenleri, kötü niyetli kişilere başka türlü davranacağız."

 
Savcı, 'şike çetesi' davasında beraat istedi
Şike çetesi davasında iddiaların asılsız olduğunu öne süren Savcı Kaptan, aralarında Ali Fevzi Bir'in de bulunduğu 11 sanığın beraatini istedi.
Kurtarmıyor öldürüyoruz!
Bazı ABD'li askerler Bush'a karşı isyanda. Savaşın terörle ilgisi olmadığını vurgulayan askerler, "Kimseyi kurtardığımız yok. Herkes ölüyor" diyorlar.
Bush, El Cezire'ye verdiği 'sözü' tuttu
Önceki gün El Cezire'nin Bağdat bürosunu bombalayıp bir muhabirini öldüren ABD, Irak'ın işgal operasyonunun başlamasından bir kaç gün önce El Cezire'ye "Bu savaşta uslu durmazsanız, sonunuz kötü olur" uyarısında bulunmuştu.
Amerika savaş suçlarının öğrenilmesini engelliyor
Sarkılar Esmeray için
Şarkılarıyla Mehmetçikle özdeşleşen Esmeray, ölümünün 1. yıldönümünde Bostancı Gösteri Merkezi'nde, adına düzenlenen bir geceyle anıldı
Bu yılın modası Çarık
'Sistem, yolsuzluğa karşı direniyor'
Türkiye'den Irak'a 5 milyon dolarlık yardım
Eğitimciler ve öğrenciler savaşı protesto etti
Eğitimciler Birliği Sendikası üyesi bir grup, Irak'taki savaşı protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, savaşın derhal durdurulmasını istedi. Daha sonra, Gündoğdu ve bir sendika yöneticisi, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önüne giderek siyah çelenk bıraktılar. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grup da Irak'taki savaşı düdük ve davul çalıp gaz maskesi takarak protesto etti.
10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED