AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Bu vahşeti duyan var mı?

Amerikan/İngiliz askerleri Nasıriye, Umm Kasr ve Necef'te kitle katliamları yapıyor. İşgal edilen bölgelerde evler içindeki insanlarla birlikte yıkılıyor. Enkaz altından kadın ve çocukların çığlıkarı yükseliyor. Enkazdan çıkabilenler kurşuna diziliyor.

Amerikan-İngiliz güçleri Irak'ta katliamlara imza atıyor. Nasıriye, Umm Kasr ve Necef'te binlerce kişinin kıyımdan geçtiği ifade edildi. Reuters'ın Bosnalı muhabiri Damir Şakolay, Amerikan güçlerinin sivil halka yönelik tahayyül edilemez bir katliama giriştiklerini belirtti. Şakolay, Amerikan güçlerinin kendilerinin Nasıriye'deki katliamlarla ilgili resim veya haber geçmelerini yasakladığını bildirdi.

Enkaz altından çığlıklar yükseliyor

Geçtikleri her haberin Amerikan askerlerinin denetiminden geçtiğini söyleyen Şakolay, Nasıriye sokaklarından Amerikan askerlerinin bombalar ile yıktığı evlerin görüntüsünü çekerken enkazların altında çocuk ve kadın seslerinin geldiğini ve kendisini bunları kurtarmak için yıkıntılara karşılaştığında Amerikan güçlerinin saldırısına uğradığını ve basın mensuplarının bulunduğu arabaya kendini zor attığını açıkladı. Enkazın altından yükselen onlarca kadın ve çocuk sesinin hala kulaklarında çınladığını belirten Şakolay, kan dondurucu Amerikan katliamlarına tanıklık ettiğini söyledi.

Enkazdan kurtulan sivilleri öldürüyorlar

Katliamların bir çoğunu kasetlere çektiğini belirten Şakolay, kasetlerin bazısına ABD güçlerinin el koyduğunu kaydetti. Bazı kasetleri saklamaya başardığını söyleyen Şakolay, yakında yayımlayacağı bu görüntülerin dünyayı ayağa kaldıracağını ifade etti. Şakolay gördüğü bir olayı şöyle anlattı: "Yine bir gün sokak aralarındaki enkazların arasında geziniyorduk, bir de ne görelim, Amerikan askerleri enkazların altında kurtulmayı başaran sivilleri öldürüyordu. Yıkıntılar arasından kafasına çıkaran 17 yaşındaki bir gencin Amerikan askerleri tarafından alnından vurulmasını unutamıyorum" dedi.

"Öldürmeyin diye yalvarıyorlardı"

Şakolay, Nasıriye'de bombardımanda yıkılmamış tüm evlerin Amerikan güçleri tarafından içinde insan olup olmadığına bakılmaksızın yerle bir edildiğini açıkladı. Evlerinden dışarıya çıkamayan kadın, çocuk ve sivil yüzlerce kişinin bu katliamlarda öldüğünü belirten Shakholay, katliamların bir an önce durdurulması dünya ülkelerine çağrıda bulundu. Şakolay bu katliamları ispatlamaya hazır olduğunu da bildirdi. Nasıriye'de bulunan kadın ve çocukların kendilerini öldürmemeleri için işgal güçleri askerlerinin ayaklarına kapanıp yalvardıklarını ancak gururlu askerlerin gözlerini kırmadan herkesi katlettiğini söyledi. Şakolay, Irak'a giren Amerikan güçlerini Lahey'de yargılanmaları gerektiğini belirtti.

UMM KASR'DA TOPLU MEZARLAR

Umm Kasr'da işgalin ilk gününde 200 Iraklı sivilin katledildiği ve toplu mezarlara gömüldüğü bildirildi. Umm Kasr'da olayları kendi gözleriyle gören şahitlerin ifadelerine dayandırılan haberde, bu toplu mezarlardan birinin içinde 7 sivilin gömüldüğü kaydedildi. Toplu katliamlara ve mezarlara şahit olan kent sakinleri, İngiliz birliklerinin sokak ve caddelerde yüzlerce sivili yaralı bir halde bıraktığını ve sivillere tıbbi her hangi bir yardımda bulunmadığı gibi, bu yaralılara yardım edenleri de engellediğini belirtildi.

NECEF'TE 1000 SİVİLİ KATLETTİLER

Irak'ı işgal eden Amerikan birlikleri Necef'te 72 saat içinde 1000 sivili katlettiler. Necef halkı sokaklardan ceset topluyor. Bir Amerikalı komutan, dün yaptığı açıklamada Amerikalı birliklerin son üç gün içinde Necef kentinde yaklaşık bin kişiyi öldürdüklerini kaydetti. Üçüncü Piyade Birliği komutanı General Buford Blount, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, 650 sivilin Necef bölgesi denilen kesimde, 250 kişinin Fırat'ın doğu yakasında ve geri kalan 100 kişinin ise nehrin karşı yakasında öldürüldüğünü ifade etti.

Irak'ta direniş de katliam da sürüyor

Ümmül Kasr, İngilizlerin eline geçinceye kadar Iraklı asker ve sivillerin ellerinden gelen en iyi şekilde direndiği ve işgalci güçlere ağır kayıplar verdiği biliniyor. Kenti hala tam kontrol altına alamayan İngiliz birliklerine, Iraklı askerlerin karşılık verdiği ve kentin bazı yerlerinde Iraklı askerlerin direnişlerine hala devam ettiği gelen haberler arasında. Özellikle şehrin Güney kesimindeki direnişi kıramayan işgalci güçlerin kitle katliamlarına yöneldiğini bildiren AFP ajansı muhabiri, Iraklı komandoların çeşitli noklara dağıldıkları ve işgalcilere karşı direnmeye devam ettiklerini bildirdi. ABD kobra helikopterleri eşliğinde sokak çatışmalarına katılan işgalci askerlerin en büyük korkusunun, Iraklıların kentin değişik noktalarına ve gizli yerlerine yerleştirdikleri mayınlar olduğu belirtiliyor.

"Çok inatçılar, durmadan saldırıyorlar"

İşgalci güçlere ait Ücüncü Piyade Birliği'nin sözcüsü Altman tarafından yapılan açıklamaya göre, 200 Iraklının 'kimyasal silah fabrikası olduğundan şüphelenilen bir yerde öldürüldüğü, 300 tanesinin esir alındığı ve 100 kadarının ise kaçmayı başardığı ifade edildi. Sözcü, Saddam'a bağlı Fedayin'in ve Baas Partisi'ne mensup savaşçıların kendilerine daha çok Kalaşnikof silahlarla karşı koyduklarını, Amerikan Abrams tanklarına ve Bradley zırhlı araçlarına ise RPG cinsi tank savar ve el bombalarıyla saldırdıklarını kaydetti. Bir Pentagon yetkilisi, el bombalarından dolayı tank ve zırhlı araçlarının zarar gördüğünü; Amerikan 7. Zırhlı Alayı'nın bu tarz saldırılardan dolayı büyük kayıplar verdiğini doğruladı. Iraklılardan böyle bir direniş beklemediklerini kabul eden işgalci Üçüncü Piyade Birliği komutanı Gen. Blount, "Çok inatçılar. Amerikan güçlerine hiç durmadan saldırıyorlar" diyor.

"10 yaşındaki bir çocuğu öldürdüm: Pişman değilim"

İrlanda'da yayımlanan Evening Herald gazetesinde yer alan bir haber, işgalci ABD güçlerinin Irak'ta giriştiği operasyonda masum insanların nasıl katledildiğini, öldürülen bir çocuğunun hikayesi özelinde gözler önüne serdi.

Gazetenin 8 Nisan 2003 tarihli nüshasında yer alan haberde, Kerbela'da öldürülen bir Iraklı paramiliter savaşçının cesedinin yanına giden çocuğun ABD'li er Nick Boggs tarafından nasıl vurulduğu anlatılıyor. Haberde Boggs'un, olaydan sonra pişmanlık belirtisi göstermediği belirtilirken çocuk katili askerin, "Ne yapmam gerektiyse onu yaptım" dediği kaydediliyor. Evening Herald gazetesinde yer alan haberde şöyle deniyor:

"Nick Boggs, çocuğun Iraklı ölü paramilitere doğru eğildiğini görünce kararını verdi. Makineli tüfeğini ateşledi ve 10 yaşlarındaki çocuğu öldürdü. 21 yaşındaki Alaskalı asker Boggs, 18 ay önce orduya katıldığında günün birinde böylesi bir karar almak zorunda kalacağını tahmin ettiğini söyledi. Boggs, böyle bir şeyin olmamasını dilediğini söylüyor, ama Iraklı çocuğu öldüren ateşi açmış olmaktan da pişmanlık duymuyor. Boggs, sadece öldürdüğü kişinin bir çocuk olmamasını dilediğini belirtiyor. İslam-Online adlı haber sitesinde ise Amerikan 'Army Times' dergisine dayanarak verilen haberde, aynı askerin olaydan sonra öldürdüğü çocuğa yaklaşan bir başka çocuğu daha vurduğu bilgisi yer aldı.

'Ne yapmam gerektiyse onu yaptım' diyor asker. 'Bu konuda bir sorun da yaşamıyorum ama küçük bir çocuğa ateş eden her kim olursa olsun böyle şeyler hisseder.'

Amerikalı yetkililer, suçsuz sivillerin bazılarının topçu ateşi veya havan topları nedeniyle ölmüş olabileceğini söylediler. Ya da savaşın sisli ortamında karar verme yetileri zayıflayan askerlerin açtığı ateşler sonucu...

 
İşgalciler Bağdat'ta
Amerikan birliklerinin Bağdat'ta ilerlemeye devam ettiği ve 20 Amerikan tankının kent merkezine yakın olan Özgürlük Meydanı'na ulaştığı ve burada mevzilendiği bildirildi.
İsrail Gazze'ye saldırdı
İsrail'in önceki gece Gazze kentine düzenlediği füze saldırısında 10 Filistinli öldü, 54'den fazla kişi de yaralandı.
Savaş karşıtı ülkeler Rusya'da buluşuyor
HALK SAVAŞI BAŞLADI
The Washington Post gazetesi, binlerce Arap gerillanın Bağdat'ta evlerden ABD ve İngiliz güçlerine ateş açtığını bildirdi.
ABD, Pakistanlılar'ı "Saddamcı" yaptı
ABD'nin Irak'a askeri müdahalesi, Pakistan'da Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e destekte büyük artışa yol açtı. Karaçi'de İngilizce yayın yapan Herald dergisinin "Gallup Pakistan" işbirliğiyle yaptığı kamuoyu araştırması, halkın çoğunun Saddam'ın iktidarının devamı ve ABD çıkarlarının yara alması arzusunda olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, halkın yüzde 85'inin Saddam'ın iktidarda kalmasından yana olduğu, yüzde 89'unun da ABD mallarına boykotu desteklediği ifade edildi. Ankete katılanların yüzde 69'unun da ABD çıkarlarının zedelenmesi istikametinde görüş belirttiği kaydedildi.
Blix: Kitle imha silahları bahaneydi
Irak'taki BM silah uzmanlarının şefi Hans Blix, "ABD, savaşı çok daha önceden planlamış" dedi. Bir İspanyol gazetesine demeç veren Blix, "Anlaşılıyor ki, ABD bu savaşı çok önceden planlamış. Kitle imha silahları işin bahanesiymiş" diye konuştu. "Silah denetçilerine karşı takındıkları tutum bu yüzden şüphe doluymuş'' diyen Blix, "Kitle imha silahları meselesi, savaş nedenleri sıralamasında ABD ve İngiltere tarafından gerilere itildi. Saddam rejiminin devrilmesi, bugün artık savaşın asıl gerekçesini oluşturuyor" ifadesini kullandı.
İngiltere: 'Önleyici' saldırılar artacak
İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, terörizmi destekleyen ya da kitle imha silahı bulunduran ülkelere karşı askeri operasyonların daha yaygın hale geleceğini söyledi. Hoon, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, henüz kitle imha silahı olmayan bazı ülkelerin de bunları elde etmek arzusu içinde bulunduğunu belirtti. Gelecek 30 yıl içinde yeni rejimlerin muhtemelen bu silahlara sahip olacağını kaydeden Hoon, uluslararası toplumdan, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi için harekete geçmesini istedi.
Endonezya'dan ABD'ye vize uygulaması
Endonezya, 31 Mart tarihinden sonra Amerika, Japonya ve Avrupa ülkeleri dahil 48 ülke vatandaşından vize isteyeceğini açıkladı. Endonezya vatandaşlarından vize istemeyen 11 ülkenin vatandaşlarından vize istenmeyecek. Bu ülkeler arasında Hong Kong, Singapur, Malezya ve Tayland gibi bazı ülkeler de yer alıyor. Amerika ise daha önce yayımladığı bir bildiriyle, Müslüman ülkeler içinde yer alan Endonezyalı erkek ve kadınların da göçmen bürolarına kayıtlarını yaptırmalarını şart koşmuştu. Endonezya Devlet Başkanı Megawati Sukarnoputri, Iraklılar'ın vatanları için savaştıklarını belirterek, Irak'taki savaşın uzun süreceğini söyledi.
10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED