AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Erdoğan, Irak'la ilgili üç temel tavrı anlattı

Avrupa ülkeleri liderlerine hitap eden Başbakan Erdoğan, "Irak halkı cezalandırılmamalı. Terör yeniden azmamalı. Hala ilk savaşın zararını çeken Türkiye'nin yeni zararları tazmin edilmeli" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkeleri devlet başkanlarına Türkiye'nin savaş konusunda nerede durduğunu açıkladı. Erdoğan, "Irak halkı cezalandırılmasın", "Terör yeniden canlanmasın" ve "Türkiye daha fazla zarara sokulmasın" dedi.

Başbakan Erdoğan, Belgrad'da yapılan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Başbakan Erdoğan, konuşmasında, Ortadoğu'nun, özellikle de Irak'ın büyük bir kargaşa içinde olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin savaş konusunda nerede durduğunu açıkladı.

Türkiye'nin 3 temel tavrı

Saddam Hüseyin'e karşı takınılacak tavra ilişkin Türkiye'nin reflekslerinin üç ana kaygı çerçevesinde şekillendiğini belirten Erdoğan, bu kaygıları şöyle özetledi: "Birinci olarak, hükümetinin yanlış tutumu nedeniyle Irak'ın barışçı halkı cezalandırılmamalıdır. Bu nedenle en başından beri barışçı yolların tamamının denenmesini savunduk. Irak yönetiminin kitle imha silahlarından arındırılması konusunu biz de çok önemsiyoruz, fakat bunun yöntemi konusunda farklı düşündüğümüzü belirttik.

İkinci olarak, Türk halkı, ilk Körfez savaşı sonucunda ağır bir sosyal ve ekonomik bedel ödemek zorunda kalmıştır. Kuzey Irak'ta oluşan otorite boşluğu neticesinde PKK-KADEK teröristleri anılan bölgede barınma imkanı bulmuşlardır, buradan ülkemize sızarak insanlarımızı katletmeye devam etmişlerdir. Savaş sonrasında Türkiye'nin ekonomik dengeleri bozulmuştur. Dolayısıyla zararlarımızın listesi uzundur ve etkileri ilk Körfez savaşından bu yana hissedilmektedir. Bunun gibi yeni bir yüke katlanmamız mümkün değildir.

Üçüncü olarak, Türkiye'de yerleşik ve işleyen bir demokrasi mevcuttur. Türk kamuoyunun büyük çoğunluğu da savaşa karşıdır. Savaş ve barış konularında son karar mercii ise parlamentomuzdur."

Siyasetimiz özgür Irak'tır

Başbakan Erdoğan, savaş sonrasına ilişkin tutumlarını açıkça ortaya koyduklarını da ifade ederek, "Bizim bu konudaki vizyonumuz ve siyasetimiz bütünlüğü korunmuş özgür bir Irak'tır. Irak, siyasi ve toprak bütünlüğünü korumalı, Irak'ın kurucu unsurları olan Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğer halklar da dahil olmak üzere nüfusunun tüm unsurları, müşterek devletlerinin yönetiminde yer almalı ve zengin doğal kaynaklarının nimetlerinden hakça yararlanmalıdır" dedi.

Toplantının ardından Belgrad'da Damat Ali Paşa türbesini ziyaret eden Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, dün gece Ankara'ya döndü. Heyeti Esenboğa Havalimanı'nda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin karşıladı.

 
"ABD'den hibe isteyen olmadı"
ABD, ucuz benzin arıyor
Kuzey Irak'a yakıt ikmaline başlayan ABD'nin, KDV ve ÖTV ödememe isteği Maliye'den döndü.
Başbakan'ı 'CAT Timi' koruyacak
Başbakan Erdoğan'ı korumak için oluşturulan CAT Timi geçen hafta göreve başladı. 15 kişiden oluşan tim üç ayrı ekip halinde çalışacak.
Gül'den Fisher'e: Bahaneleri aşarız
Dışişleri Bakanı Gül, Danimarka ve Almanya'nın "Türkiye'yi oyalayacak bir tarih verelim" tavrına, "Türkiye, AB üyeliği önünde yaratılan bahaneleri aşacaktır" karşılığını verdi.
Kıbrıs için dörtlü zirve
AP'den 10 yeni üyeye onay
Avrupa Parlamentosu, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya'nın üyeliklerini onaylandı.
Denktaş: KKTC, 17 Nisan'da da olacak
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AB'nin 16 Nisan'da Rumlar'ı Kıbrıs adına üyeliğe alması halinde kendilerinin bu üyeliğinin dışında kalacağını belirterek, "17 Nisan'da KKTC'nin yine var olacağını" söyledi.
AK Parti'ye 8 bin mesaj
'ABD, Kürt devleti için hazırlık yapıyor'
Sezer: Türkiye, çıkarlarını korur
Yolsuzluk Araştırma Komisyonu 13. 'nafile' toplantısını da yaptı
Livaneli, CHP'ye şarkı yapacak
ABD'lilerden 'işgaliye' istendi
10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED