AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
WHO, Çin için SARS raporu hazırlıyor

Dünya Sağlık Örgütü, şu ana kadar 20 ülkede 2750 kişiyi etkileyen ve 103 kişinin ölümüne yol açan SARS hastalığının çıkış noktası olduğu tahmin edilen Çin'e hastalık hakkında rapor hazırlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), "gizemli zatürree" olarak adlandırılan "akut solunum yetmezliği sendromu" (SARS) hastalığıyla ilgili olarak Çin hükümetine bir rapor sunacak. Hastalığın ortaya çıktığı Guangdong eyaletinde incelemelerde bulunan WHO uzmanları, hazırladıkları raporu Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi'ye verecek. Şu ana kadar 20 ülkede 2750 kişiyi etkileyen SARS hastalığı 103 kişinin ölümüne yol açtı. SARS kurbanlarının yarısını Çinliler oluşturuyor. WHO'nun internet sitesinde söz konusu raporun eyaletteki gözetimler ve alınan önlemler ile hastaların ve hastanelerin kontrolüyle ilgili önerileri içerdiği kaydedildi.

Hong-Kong'da 2 kişi daha öldü

Hong Kong'da ise 42 kişinin daha SARS hastalığına yakalandığı, 2 kişinin de öldüğü bildirildi. Sağlık yetkilisi Liu Shao-Haei, ülkede hastalıktan ölenlerin sayısının 27, hasta sayısının da 970'e yükseldiğini söyledi. Bu arada Güney Afrika'da bir kişinin, SARS'a yakalandığından şüphe ediliyor. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Prof. Barry Schoub, bunun Güney Afrika ve Afrika kıtasında rastlanan ilk SARS vakası olabileceğini kaydetti. Schoub, söz konusu kişinin, bir süre önce Hong Kong'u ziyaret ettiğini belirtti.

Almanya'da SARS şüphesi

Öte yandan Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Rhein-Neckar bölgesinde yaşlı bir kadının, akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Stuttgart kentinde bulunan Badem-Württemberg Eyaleti Sosyal İşleri Bakanlığı'nın sözcüsü, kısa süre önce Singapur'daki bir geziden dönen yaşlı kadında SARS belirtilerinin görüldüğünü kaydetti. Sözcü, hastanın durumunun iyi olduğunu, hastalığa yakalanıp yakalanmadığının henüz kesinlik kazanmadığını belirtti.

YOLCULARA 'SARS' UYARISI

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye'ye giriş yapan kişilerden rahatsızlanmaları halinde '0212 663 07 06' veya '0312 435 32 15' numaralı telefonlara başvurmalarını istedi. Gümrükçüoğlu, hastalığın 2-10 gün kuluçka dönemi olduğunu belirterek, "Örneğin kişi, 3'üncü günde gelebilir Türkiye'ye ve hiçbir rahatsızlığı, şikayeti yoktur. Ancak 6 gün sonra rahatsızlanabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, vatandaşlar, özel ve resmi bir klinik ya da hastaneye değil, mutlaka bu telefonlara haber vermelidir" dedi.

HAVALİMANLARINDA SIKIYÖNETİM

Son dönemlerde havalimanlarında artırılan güvenlik önlemlerine bir yenisi daha eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası havalimanlarına gönderilen yeni bir genelgeyle başlatılan uygulama kapsamında Türk olmayan uçuş görevlilerinin yurda girişlerinde kimlik bilgileri isteniyor. Atatürk Havalimanı'na gelen yabancı havayollarında görev yapan pilot ve hostesler uçuş sonrası şayet İstanbul'a giriş yapacaklarsa pasaport kontrol noktalarından aldıkları formları doldurmaları zorunlu tutuluyor. Formu dolduran uçuş personelinin kimlik bilgileri pasaport polisi tarafından bilgisayarlara kaydediliyor. Bu arada British Airways de ek önlemler aldı. British Airways, önce yolculara güvenlik soruları yöneltiyor sonra da pasaport bilgilerini biniş işlemlerinin yapıldığı bilgisayarlara giriyor.

  • SIRRI BIYIK/İSTANBUL

    Bayan Clinton'dan SARS'a 16 milyon dolar kaynak

    New York Senatörü Hillary Clinton, SARS hastalığıyla mücadele için 16 milyon dolarlık kaynak sağladığını açıkladı. Hillary Clinton, hastalığın, New York'un Asyalılar'ın yoğun olarak yaşadığı kesimlerinden uzak durulmasını gerektirmediğini söyledi. Öte yandan SARS hastalığı, New York'taki Çin Mahallesi'nin adeta tecrit edilmesine neden oldu. Buradaki Çin lokantalarından bazılarının, müşterisizlikten kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geldiği belirtiliyor. New York'ta şimdiye kadar 7 kişinin bu hastalığa yakalandığı bildiriliyor. Tüm ABD'deki hasta sayısı ise 115'i buldu.

  •  
    Petek Dinçöz iddialı
    Çıkardığı ilk kasetinin ardından Türkiye'nin en genç assolisti olarak' tanımlanmaya başlayan Petek Dinçöz, 8 ay sonra ikinci kasetini çıkardı.
    Mahallenizin sağlık merkezi
    Bağdat Caddesi'nde açılan Clinix Aile Sağlık Merkezi, bölgede yaşayan yaşlılar ve çocuklar düşünülerek kuruldu. Evinde tek başına yaşayan yaşlıları ve anne babası çalıştığı için bakıcıya emanet edilen çocukları hedef alan Clinix, Türkiye'de bir ilke de imza atmış oldu. 12 uzman doktor kadrosu bulunan merkezin sahibi, Sami Özdemir, "Amacımız, öncelikle bölgesel bir başarı kazanmak, mahallenin manavı veya kasabı gibi tanıdık, bildik ve güvenilir olmak" dedi.
    Doktorlarla chat yapın
    Hızlı yaşam koşullarında, yaşlılarıyla veya küçük çocuklarıyla ilgilenemeyen insanlar için poliklinik hizmeti veren merkez, 7 gün 24 saat boyunca açık. Ayrıca, merkezin hastaları, eğer talep ederlerse, yaptırdıkları tetkiklerin sonuçlarını internet aracılığıyla sanal ortamdan da öğrenebiliyorlar. "Bu özellikle sürekli yurtdışına çıkan ve yanında tetkik taşıyamayacak olan işadamları için faydalı bir hizmet" diyen Özdemir, www.clinix.com sitesinde herhangi bir sağlık problemi olan kişilerin merkezlerinin doktorlarıyla chat de yapabileceklerini belirtti. www. ailenizindoktoru. com adlı adreste ise, pekçok hastalık ve belirtileriyle ilgili, bilgilerin yer alacağına değinen Özdemir, "Hedefimiz, bölgemizdeki çocukların sağlıklı büyümesini, orta yaşlılarınsa sağlıklı yaşlanmasını sağlamak" dedi.
  • ÜRÜN DİRİER


    Casablanca geri dönüyor
    Beyazperdenin efsane ikilisi Humphrey Bogart ile Ingrid Bergman'ın rol aldığı sinema klasiği "Casablanca", tam 61 yıl sonra beklenmedik bir şekilde diriliyor. Sinema eleştirmenlerinin yerden yere vurduğu Jennifer Lopez ile nişanlısı ünlü aktör Ben Affleck'in başrol oynaması düşünülen yeni filme fanatik Casablanca hayranları karşı çıkıyor.
  • 10 Nisan 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED