T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Türkiye'siz felaket olur

"Türkiye hayır derse savaş planları aksar" ifadesini kullanan New York Times, Türkiye'nin kaybedilmesinin ABD için felaket olacağını belirtti The Guardian ise, Türkiye'nin Bush'un savaş planlarını bozduğunu yazdı.

Irak'a saldırı konusunda Türkiye'nin vereceği kararla ilgili gelişmeleri 3 ayrı haber halinde yansıtan New York Times gazetesi, "haber analizinde", "Türkiye'nin kaybedilmesi siyasi açıdan ciddi bir felaket olur" yorumunda bulundu. "Bu fikrin Bush yönetimine hakim olduğunu" belirten gazete, "Türkiye'nin olumsuz kararının, Amerikan ve İngiliz birliklerinin başka biçimde konuşlandırılmalarına sebep olacağını ve askeri operasyonun başlama tarihinin Mart ayının ortalarına kalacağını" duyurdu. Türkiye'nin cevabının "hayır" olması halinde ortaya çıkacak üçüncü sorunun ise Kuzey Irak'ı kimin kontrol edeceği olduğunu yazan gazete, Kuzey Irak'ta muhalefet gruplarıyla İslami unsurlar arasında başlayacak mücadelenin nasıl kontrol edileceğinin önemli bir soru olduğuna işaret etti.

İndirimli Irak petrolü

Gazeteye açıklamada bulunan ABD eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, "Türkiye'nin yeni liderlerinin diplomasiye mümkün olduğunca şans vermek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını halka kanıtlamaya çalıştıklarını" belirtti. Abramowitz, "Türk halkının yüzde 94'ünün savaşa karşı olduğunu" sözlerine ekledi ve "Türkler'in ödülü mali yardım ve buna ek olarak uzun süreli olarak indirimli fiyattan Irak petrolü almak olabilir" dedi. Ancak Bush yönetiminin buna izin vermeyeceği belirtiliyor.

Gecikmiş cevap "Hayır" demek

Gazeteye açıklamada bulunan Pentagon kaynakları, "Türkiye'nin vereceği gecikmiş bir cevabın hayır demekle eş anlamlı olacağını" öne sürdüler. Bu durumda ABD'nin başka yollar deneyeceğini iddia eden Pentagon yetkilileri, planlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundular: "Kuzey Irak'taki havaalanlarını güvence altına almak amacıyla hava indirmesi yapılabilir. Daha sonra nakliye uçaklarıyla tank ve zırhlı personel araçları indirilebilir. Ancak bunların sayısı, Türkiye üzerinden geçecek zırhlı araçlardan çok daha az olacaktır. Piyade birlikleri bölgedeki, hatta ABD'deki üslerden Kuzey Irak'taki üslere sevkedilebilir. Akdeniz ve Körfez'deki gemilerde bulunan deniz piyadeleri uçaklarla gerekli olan yerlere taşınır. Gazete, "aralarında ABD'nin en yakın iki müttefikinden biri olan Türkiye'nin de bulunduğu Müslüman ülkelerin, savaşın bölgede karışıklığa yol açacağı uyarısında bulunduklarını" yazdı.

Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları Çin'e gidiyor

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Çinli dengi Tang Ciaşuan'ın daveti üzerine gelecek hafta Pekin'e gidecek. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cang Çiyüe, İvanov'un 26-28 Şubat günleri Çin'de bulunacağını belirterek, iki bakanın, ikili ilişkilerle, bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunacağını kaydetti. Cang, daha önceki açıklamasında da, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın 23-24 Şubat günlerinde Çin'i ziyaret edeceğini belirtmişti.

Türkiye Bush'un planlarını bozdu

İngiliz The Guardian gazetesi, Amerikan askerlerinin Türk topraklarında mevzilenmesi konusunda ortaya çıkan ihtilafın, George Bush'un savaş planlarını tehlikeye soktuğunu yazdı.

Yazıda, ABD yönetiminin, milyarlarca dolarlık yardımdan mahrum kalacağı tehdidine rağmen Türk tarafının direnmeye devam ettiği, bu durum nedeniyle de muhtemel savaşta kuzeyden cephe açılması ve bu suretle Bağdat'ın kıskaca alınmasını öngören harp planlarının zayıfladığına dikkat çekildi. Türk tarafıyla yaşanan ihtilafın yeni diplomatik sorunlarla çevrelendiğine işaret eden gazete, bu çerçevede, ABD ile İngiltere'nin, askeri harekata imkan veren 2. Birleşmiş Milletler kararıyla ilgili teklifi gelecek haftaya kadar ertelemek zorunda kaldıklarına işaret etti.

"En acil mesele Türkiye"

Türkiye'nin, üslerini Amerikan güçlerine açmaması halinde binlerce asker ve hayati malzeme taşıyan nakliye gemilerinin rotalarını Körfez'e ya da başka bir yere çevirmek zorunda kalacağını yazan Guardian, sonuçta kuzeyden cephe açılması planının devreden çıkabileceğini ve bu durumun Kürtler'in korunmasız kalmasına yol açabileceğini ifade etti.

ABD özel güçlerinin Kürt savaşçılarla beraber Kuzey Irak'taki 3 uçak pistini geliştirmeye çalıştığını ve bunları ileri destek mevzileri olarak kullanmayı planladığını aktaran gazete, bununla beraber, ABD'nin, Türkiye'deki İncirlik, Batman ve Diyarbakır gibi modern altyapısı olan üsleri kullanmasının mümkün olmayabileceğine dikkat çekti.

 
4 milyar dolarlık fark
ABD ile Türkiye arasına yardım paketinin boyutuna ilişkin 4 milyar dolarlık bir farkın olduğunu belirten Washington Post, ABD gemilerinin 12 gün süresinin kaldığını yazdı.
Powell: Karar için süre tanımadık
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye'ye karar vermesi için 48 saat süre tanındığı haberlerini yalanladı. Amerikan askerlerinin konuşlandırılması konusunda kararını vermesi için Türkiye'ye ne kadar zaman tanındığının sorulması üzerine Powell, "Biliyorsunuz Başbakan Abdullah Gül ile konuştum. Bir cevap bekliyorum. Ne zaman cevap geleceğini söyleyemem. Bu onlara bağlı" dedi. Powell, gazetecilerin, Türkiye'ye karar vermesi için 48 saat tanındığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Zaman geçiyor. Ancak bizim şimdi duyuracağımız bir son tarih yok. Türkler'den yanıt bekliyoruz. Bu konunun bizim için taşıdığı önemi anladıklarını düşünüyorum. Şimdi de zaten bu konuyu değerlendiriyorlar" diye konuştu. Türkiye'ye, Amerikan askerlerinin konuşlandırılmasına ilişkin kararın verilmesi için ABD tarafından 48 saat tanındığı haberi Amerikan CNN ve CBS televizyonlarında yer almıştı.
ABD'den gazetecilere: Ne dersek onu yazın
ABD Savunma Bakanlığı, Irak'a karşı savaş durumunda Amerikan güçlerine eşlik edecek gazetecilerin, hassas askeri operasyonlarla ilgili hiçbir bilgiyi kamuoyuna sızdırmaması gerektiğini bildirdi. Genelkurmay Başkanı Richard Myers, operasyonda Amerikalı ve yabancı gazetecilerin önemli bilgileri açığa vurmalarının engellenmesi için kurallar konulduğunu anlattı. Pentagon'a göre gazeteciler, yetkililerin onayı olmadan devam eden ya da gelecekteki çatışmalarla ilgili bilgi veremeyecek. Amerikan güçlerinin yanında Irak'a girecek basın mensuplarının sayısının yaklaşık 500 olacağı ifade ediliyor.
Pakistan'da generalleri taşıyan uçak düştü
Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak, ülkenin kuzeybatısında düştü. Uçakta bulunan Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mushaf Ali Mir ve 17 üst düzey asker öldü. Pakistan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Safraz Ahmed Han, Fokker-27 tipi uçağın kalıntılarının Kohat kentinin 27 kilometre doğusunda bulunduğunu açıkladı. Bir yetkili, uçakta Mir'in eşi ve 2 generalin de bulunduğunu söyledi. Uçağın düşüş sebebi henüz tespit edilemedi.
21 Şubat 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED