T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Savaşı önleyemeyiz

Başbakan Gül, Ankara'da sıcak saatlerin yaşandığı bir sırada Yeni Şafak yazarlarına çarpıcı açıklamalar yaptı. Gül, "Eğer bu savaş olacaksa bunu önleme gücümüz yok. Bunu baştan herkes bilsin"dedi.

Başbakan Abdullah Gül, Irak'ta bir savaş çıkacaksa,Türkiye'nin bunu önleme gücünün olmadığını söyledi. Gül, "Bir saniye bile başka şeyler düşünmüyoruz. Bizim neredeyse rüyalarımız bunlar. Ama şu bir gerçek: Eğer bu savaş olacaksa bunu önleme gücümüz yok. Bunu baştan herkes bilsin" dedi.

Başkent'te sıcak saatlerin yaşandığı bir sırada Yeni Şafak Gazetesi yazarlarını Başbakanlık'taki makamında kabul ederek sorularını yanıtlayan Başbakan Abdullah Gül, ABD ile iplerin kopmasının mümkün olmadığını belirterek, "ABD tarafından bugün mutlaka cevap verilmesi bekleniyor mu?" şeklindeki soruya, "Hayır öyle şey olur mu? Şu saat, şu dakika diye bir şey olmaz. Muhakkak ki herkes işin ciddiyetinde bulunması lazım. Neyse kimin ülkesinin politikası, bunu birbirimizi sıkıntıya sokmadan takip etmesi lazım. Herkesin işin ciddiyetini anlaması lazım. Yoksa işte 10 saat, yarım saat gibi bir şey olmaz" cevabını verdi.

ABD ile müzakerelerin sürdürüldüğünü ifade eden Başbakan Gül, olaya bir para pazarlığı olarak bakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Gül, "Sadece ekonomi konularının öne çıkması doğrusu beni üzüyor. Ben Amerikan televizyonlarına da söyledim, biz birşey alıp satmıyoruz" dedi.

ABD'nin tavrı karşısında yer yer hayalkırıklıkları yaşadığını ifade eden Başbakan,"Bu yüzden hep söyledim, ben ne bir kralım ne de Emir"dedi.

'Bu işler saatle olmaz'

Bugün mutlaka bir cevap bekleniyor gibi bir durum var mı?

Hayır öyle şey olur mu? Şu saat, şu dakika diye bir şey olmaz. Muhakkak ki herkesin işin ciddiyetinde olması lazım. Kimin ülkesinin politikası neyse, bunu birbirimizi sıkıntıya sokmadan takip etmemiz lazım. Herkesin işin ciddiyetini anlaması lazım. Yoksa işte 10 saat, yarım saat gibi bir şey olmaz. Burada önemli olan, herkes meselenin farkında mı? Herkesin kendi açısından karşı tarafın bilmesini istediği kaygıları vardır. Bunlar gerçekten dikkate alınıyor, konuşuluyor. Budur önemli olan şey. Biz de şüphesiz hükümet içinde bunların hepsini değerlendiriyoruz.

Uluslararası konjoktür biraz değiştiği için durumu yeniden değerlendiriyor muyuz?

Bizim işin başından beri söylediğimiz şeyler var. Anayasa maddesini ortaya koyuyoruz. Anayasa'da buna Meclis karar verir deniyor. Bütün bunlar için bir gelişmenin olması gerekir.

Tayyip Bey, dün BM kararı beklemek gerekir deyince kafalarda bu tür sorular oluşuyor.

Devlet adamları şimdi geleceği çok daha farklı okuyabiliyorlar. Bizim elimize çok daha fazla bilgi geliyor. Şimdi elimdeki dosyaları siz de okusanız, siz de gelecekle ilgili çok daha iyi tahminlerde bulunabilirsiniz. İşin iyi ya da kötü hangi istikamete gittiği daha farklı bir şey. Bu bilgiler çerçevesinde iş çok daha dönülmez noktalara doğru gidiyor. Bir taraftan biz, bu iş savaşsız nasıl hallolur diye bunu son saniyeye kadar da bırakmıyoruz. Bizim farkımız, belki şova dönük adımlar atmadığımız için, halkla ilişkiler kısmını çok ihmal ettmemiz oldu. Biz bugünkü sıcaklığı, harareti 1 ay önce gördük. Onun için çok koşturduk. Ama o zaman bu ilgiyi herkes gösteremedi. Şimdi herkes aynı sıcaklığı gördüğü için ilgiyi gösteriyor ama dönülemez noktalara da yaklaşılıyor. Dolayısıyla biz hala sonuna kadar bu iş savaşsız halolsun diye uğraşıyoruz.

AB savaş ciddiyetini bizden geç anladı

Ama şimdi bir çelişki var gibi. Hem istemiyoruz, uğraşıyoruz ama bir taraftan da savaşın ucunu açmış gibi oluyoruz değil mi?

Bir saniye bile başka şeyler düşünmüyoruz. Bizim neredeyse rüyalarımız bunlar. Biz her noktayı sonuna kadar analiz ediyoruz. Ama şu bir gerçek: Eğer bu savaş olacaksa bunu önleme gücümüz yok. Bunu baştan herkes bilsin.

Brüksel'de bir şey oldu mu?

Açıkçası elle tutulur çok fazla bir şey görmedim. Avrupa Birliği'ni daha önce devreye sokmak için çok uğraştık. Avrupa Birliği ve sınır ülkeleri arasında müşterek bir şey yapalım dedim. Yunanistan'ın organize ettiği Brüksel'deki toplantıda yapalım dediler ama iş çok gecikti. Herkes işin içine girdiği için toplantı, kendileri açısından, bilgilenmeleri ve bölünmüş Avrupa'yı toparlamaya dönük bir misyon oldu. Bizim daha önceki teklifimiz, savaşı önlemeye dönük, somut adımlar konusunda sınır ülkeleri ve AB birlikte hareket etsin şeklindeydi.

Bunları kamuoyuna anlatılamadı...

Bunlar konuşuldu, bunları söylüyorum. Bunları anlattım, söylediklerim ta Mısır'a gitti. Şimdi AB'nin bize ilgisi tabiki çok büyük. Çünkü ben onlara sıcaklığı 1 ay önce hissettik dediğimizde, onlar da 'biz de sıcaklığı sizden hissettik' dediler. Onun için 15'ler toplanmadan önce Chirac ve Schröder'le görüştük, görüşmek istediler. Hepsine, hâlâ Fransa'ya ve Almanya'ya da, 'sonuna kadar savaşı önlemeye dönük ne varsa yapalım' teklifini ben yaptım. Şimdi herkes fark etti.

ABD Türkiye'den ne istiyor? Bizden ne isteniyor, olmazsa olmaz nedir?

Onlar da kendi açılarından haklılar. Güç göstermeden bu iş olmaz diyorlar. Askeri planlamalar, iklim şartları var. İklimi kontrol edemezsiniz. Onların da buna göre takvimleri var. Siyasi takvimle askeri takvim her zaman paralel gitmeyebiliyor.

Bizden istedikleri ile bizim istediklerimiz konusunda aradaki makas çok mubüyük?

Askeri, ekonomi, siyasi sahalarda kaygılarımız var. Bunlar üzerinde duruyoruz.

Olmazsa olmaz diye bir şeyimiz var mı?

Detaya girmeyelim bu konularda.

Bugün parlamentoda dakikalarla yarıştık. Tezkere gelip gelmeyecek diye?

Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Türkmenlerin azınlık sayılması, Kürtlere verilen silahların savaştan sonra alınmaması gibi kaygılar mı var?

Bunlar tabi önemli. Yani sadece ekonomi konularının ön plana çıkması doğrusu beni üzüyor. Ben Amerikan televizyonlarına da söyledim, biz birşey alıp satmıyoruz.

Irak cephesinden bir şey var mı, bir mesaj geliyor mu?

Hayır, hiçbir şey yok. Biz o cephede yapacağımızı gerçekten yaptık.

ABD'nin talepleri?

Talepler belli. 20-25 bin muharip güç, lojistik bir sürü destek isteği var. Toplam 55-60 civarında. Onlar gerçekten çok sıkışmış vaziyetteler.

ABD ile ya hep ya hiç gibi bir noktaya gelinebilir mi?

Olur mu öyle şey. Olmaz tabi. İkili ilişkileri bu kadar derin olan ülkeler böyle yapar mı?

Kamuoyunu dikkate aldım

Bütün bu ilişkilerde sizi hayal kırıklığına uğratan bir şey oldu mu?

Türkiye, bölgedeki demokratik bir ülke. Türk kamuoyunun ve Türkiye'nin tavrını, muhalefetin, entellektüellerin ve tabi ki halkın tepkileri ve görüşleri yeteri kadar dikkate alınıyor mu, alınmıyor mu Amerikalılar tarafından bu noktada biraz tereddütüm var. Çünkü ben devamlı söyledim, 'ben ne kralım, ne emirim' dedim. Demokratik bir ülkede seçilmiş bir hükümetin başbakanıyım. Dolayısıyla kamuoyunun tepkisini gözardı edemem. Onlar da görüşmelerimizde devamlı 'görüyoruz, anlıyoruz' diyorlar ama ne kadar bunun farkındalar, bilemiyorum.

Saddam'a hak vaki olursa, savaş olur mu?

Buna cevap vermem yanlış anlaşılabilir, yanlış yönlere çekilebilir.

Başbakan Abdullah Gül ile Yeni Şafak yazarları arasında ilginç diyaloğlar yaşandı.
Çok yoğunsunuz.
AB'deki temaslarım sırasında, yoğun olduğumu söyleyince, 'benim yerimde olmak ister misiniz?' diye sordum. Hepsi yok yok dediler.
Kaç saat uyuyorsunuz Sayın Başbakan?
Bugünlerde daha yoğunuz, günler daha hızlı.
Foto muhabirlerimiz sizin gözlerinizi çekmişlerdi. Bugün daha iyi görünüyorsunuz.
Bugünlerde daha iyi görünüyorum.
Mehmet Şeker-Kilo almamış değil mi?
Koru-Hayır kilo almamış.
Bayramoğlu-Televizyonlardan kilo almış gibi görülüyor.
Gül-Televizyonlardan öyle gözüküyor.
Koru-Şimdi bir sorun var. Biz bu röportajı şimdi yapıyoruz ama yarın çıkacak. Bu konuda karar verdik mi?
Gül-Neye karar verdik mi?
A. Selvi-Bütün dünya kararınızı bekliyor... Sadece biz değil...
Koru-Bu kararınızı bütün dünya ilk kez Yeni Şafak'ta okusun istiyoruz.
Gül-Yani Yeni Şafak çıkarken. Artık haberler şafakla değil, gece çıkıyor.
Bayramoğlu- Powell 7 saat kaldı diyor...
Gül- Hayret nasıl böyle yazıyorlar. 24 saat kaldı falan... Dün konuştuk, karşılıklı anlayış içerisinde.

  • NEVZAT DEMİRKOL / ANKARA

  •  
    Tezkere Salı'ya kaldı
    Dışişleri Bakanı Yakış, mutabakat sağlanması halinde tezkerenin Salı günü Meclis'e gelebileceğini belirterek, "Uluslararası meşruiyet çok önemli. Meşruiyet Meclis tarafından belirlenmelidir" dedi.
    'ABD ile sorun sadece rakamsal değil'
    YSK Erdoğan'ın adaylığını onayladı
    Erbakan siyasete haftaya dönüyor
    'Bu savaşı durdururuz'
    Miting yapan kadınlar, savaşı durdurabileceklerini belirterek, "Iraklı kadınları, çocukları bekleyen vahşete ve insanlığımızın ayaklar altına alınmasına ortak olmayacağız" dediler.
    Sezer'den kartel uyarısı
    Basınla ilgili yapılacak yeni düzenlemelerde kartelleşmeye izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer basın özgürlüğünün demokrasinin temel ilkelerinden olduğuna dikkat çekti.
    'Irak krizinde medyaya büyük sorumluluk düşüyor'
    Başbakan Gül, Irak krizinin halkın yaşamını çok olumsuz etkileyeceğini belirterek, bu krizin en az zararla atlatılması doğrultusunda isabetli kararlar almaya çalıştıklarını bildirdi.
    Sağlık Bakanlığı, ABD'den çiçek ve şarbon aşısı istedi
    Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot
    Aksu bölgeyi denetime gidiyor
    İçişleri Bakanı Aksu, olası Irak harekatından sonra yaşanabilecek göç hareketlerine karşı Güneyldoğu Anadolu Bölgesi'nde alınan tedbirleri yerinde görüp denetlemek üzere bölgeye gidiyor. Aksu'nun ilk durağı Batman olacak. Ardından sırasıyla Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır'ı dolaşacak olan Aksu, bölge valileri ve il emniyet müdürleri ile birlikte değerlendirme toplantısı düzenleyecek.
    Tansu Çiller, ABD'den döndü
    Son genel seçimde, partisi barajı aşamayınca Parlamento dışı kalarak genel başkanlıktan istifa eden ve iki ay önce ABD'ye giden DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller, dün New York'tan İstanbul'a geldi. Çiller, gazetecilerin VİP Salonu'nda olduğunu öğrenince, normal yolcuların giriş yaptığı Dış Hatlar Salonu'nu tercih etti.Çiller'in uzun yolculuk nedeniyle yorgun olduğu, biraz da, kilo aldığı gözlendi.
  • SIRRI BIYIK


    AK Parti'li Toptan'ın kayınpederi vefat etti
    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın kayınpederi vefat etti. Köksal Toptan'ın kayınpederi İbrahim Akpınar, Bolu'nun Mengen İlçesi'nde yaşamını kaybetti. Mengen İlçesi Beşler Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, Köksal Toptan ile eşi Saime Toptan, AK Parti Bolu, Zonguldak ve Karabük Milletvekilleri, Bolu Valisi Mehmet Ali Türker ve Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen katıldı. İbrahim Akpınar, Beşler Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra, Beşler Mezarlığı'nda toprağa verildi.
  • 21 Şubat 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED