T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Siz de kayabilirsiniz

Kayak sporuyla uğraşan kişiler, fazla bir maliyeti olmayan kayağın bir kez tadıldıktan sonra keyfine doyulmadığına vurgu yapıyor.

Türkiye'de son yıllarda büyük gelişme gösteren kayak sporu, tüm yatırımlara rağmen 'zengin sporu' olmaktan kurtarılamadı. Kayak sporu, birkaç yıl öncesine kadar orta direk vatandaşın da yapabildiği bir spor haline gelmişti. Neredeyse memur ve işçi kesiminin bile yapmaya başladığı kayak sporu, tekrar eski 'vitrinlik' günlerine geri döndü. Peki bu sporu yapmak için gerçekten zengin mi olmak gerekiyor? Bu soruya kayak malzemelerinin ithalatını yapan Sporting'in Genel Kooordinatörü Murat Özkan, 'hayır' diye cevap veriyor. Özkan, kayak malzemelerinin bir defaya mahsus alındığına ve 10-15 yıl kullanılabildiğine dikkat çekerek, "Herkes 15 yılda bir defa yaklaşık 500 milyon lirayı kayak için ayırabilir" diyor.

KONAKLAMA PAHALI

Kayağı pahalılaştıran nedenlerin başında ise konaklama ücretleri geliyor. Bir gecelik tam pansiyon konaklama ücretleri 65 milyon ila 179 milyon arasına değişiyor. Erzurum Palandöken Turizm Konseyi Yöneticisi Fuat Kulaçoğlu, konaklama ücretlerinin pahalı olmasının nedeninin kayak pistlerinin kış sezonu dışında çim kayağı, trekking, dağ bisikleti gibi sporlar için yeterince kullanılmaması olduğunu belirtiyor. Ulaşımın pahalılığı ve tanıtım eksikliğinin, en büyük engeller olduğunu belirten Kulaçoğlu, "Ulaşımın daha ucuz olması nedeniyle Erzurum yerine Bulgaristan tercih ediliyor" diye konuşuyor. Bu arada İsviçre başta olmak üzere, Fransa, İtalya, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya kayak merkezleriyle ilgi çekiyor. Türkiye'de ise kayak merkezlerinin bulunduğu yerler şöyle: Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Ilgaz, Erciyes, Sarıkamış Saklıkent ve Davraz.

5 SAATTE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

Malzemeleri satın almak kayak yapmaya yeterli olmuyor. Kayak merkezlerinde bulunan okullar ve özel hocalar aracılığıyla kayak sporu öğrenilebiliyor. Uludağ'da özel kayak dersi veren Hande Cumbul, bir saat ders için 50 milyon lira aldıklarını söylüyor. Gruplar için indirim yaptıklarını belirten Cumbul "Hiç bilmeyen bir kişi 4-5 saat dersten sonra kayak yapmayı öğrenebilir" diyor. Cumbul, kayak yapmayı çok iyi bilen insanların bile düşmekten kurtulamadığını belirterek, "Nasıl düşeceğinizi bildiğiniz ve rahat olduğunuz sürece korkmaya gerek yok" diyor.

İlk kez kayak yapmanın maliyeti 600 milyon

Yeni başlayanlar ve tecrübeliler için ayrı ayrı malzemeler satılıyor. Yine de Sporting Yetkilileri tarafından ifade edildiğine göre sektörde ISO 9001 Kalite Belgesi'ne sahip tek marka olan 'Elam' ürünlerinin güvenlik yönünden tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Malzemelerin ortalama fiyatları şöyle: Kayak, baton (denge sağlamaya yarayan çubuk), kayak ayakkabısı ve kayak ile ayakkabıyı birbirine tutturmaya yarayan bağlamadan oluşan kayak setlerinin fiyatları 250 milyon ila 1 milyar 600 milyon arasında değişiyor. Kullanılabilir bir setin 500 milyon liraya alınabileceği ifade ediliyor. Özel kumaştan yapılan mont ve pantolonların fiyatı 100-900 milyon, eldiven 15-70 milyon, gözlük 25-75 milyon, bere 7,5-25 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satın alınabiliyor.

  • RECEP YETER

  •  
    Gönüle düşen cemre
    Kar pekçok yerde hayatı felç ederken, baharın müjdecisi cemrelerin ilki dün (20 Şubat) havaya düştü. Halk arasında cemrelerin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve sonra baharın geldiğine inanılıyor.
    Anti-Bush tişörtleri yasak
    Amerika'daki Michigan Koleji yönetimi, 16 yaşından küçük öğrencilerin, Bush resminin basılı olduğu ve üzerinde 'Uluslararası Terörist' yazısının yer aldığı tişörtleri giymesini yasakladı. Anti-Bush tişörtleri ile okula gelen öğrencilere, okul yetkilileri iki seçenek sunuyor: Tişörtleri çıkarmak ya da evlerine geri dönmek. Tişörtünü çıkarmayı reddedip eve dönmeyi tercih eden Bretton Barber adlı öğrenci, "Bu tişört, savaş karşıtı duygularımı ifade ediyor. Öğretmenimiz bize ünlü iki kişiyi karşılaştıran bir kompozisyon yazın dedi. Ben yazdığım kompozisyonda, Bush ve Saddam'ı ele aldım" dedi.
  • BERCAN TUTAR


    1 milyar kişi cepten alo diyor
    Dünyada 1 milyar cep telefonu abonesi bulunduğu bildirildi. Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD'deki cep telefonu abonelerinin sayısı 100 milyonu geçti. 1876 yılında İlk telefon görüşmesini Alexander Graham Bell'in yapmasından bu yana geçen 127 yılda telefon büyük gelişmeler katetti. Bugün 2003 yılında ise ABD'de 100 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. İnsanlar cep telefonunu artık, oyun oynamak, internette "sörf" yapmak, resim çekmek ve konuşmak için kullanıyor. Cep telefonları, küçük birer bilgisayar haline geldi.
  • 21 Şubat 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED