T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
'Vergisini ödemeyen yandım demesin'

TÜSİAD'ın Ankara'daki vergi seminerinde konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi borcu olan herkesi vergi barışından istifade etmeye çağırdı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin artık yatırım yapacak halinin olmadığını belirterek, "Devlet artık baba devlet de değil, bu bilinsin'' dedi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Türk Vergi Sisteminde Yeniden Yapılanma İhtiyacı" konulu seminerde konuşan Unakıtan, 2003 bütçesinde 84 katrilyon lira vergi toplanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Unakıtan, vergi borcu olan herkesi vergi barışından istifade etmeye çağırarak, "Çok ciddi bir vergi denetimine başlayacağız, yani fena geleceğiz. Bundan sonra kimse bana 'yandım Bakanım' demesin" dedi. Unakıtan, daha önce Cumhurbaşkanı'nın iade ettiği Vergi Barışı Kanunu'nun TBMM'de aynen yasalaşacağını vurguladı ve borçlu mükelleflerin bu kanundan yararlanarak vergilerini ödemelerini istedi.

Fonları kaldıracaklarını ifade eden Maliye Bakanı, yatırım indiriminin otomatik hale getirileceğini ancak bunu yaparken oranların azaltılacağını vurguladı. Unakıtan, şirket kuruluşları için halen 15-20 yerden izin almak gerektiğini, bu sayıyı 3 indireceklerin bildirdi. Bakan Unakıtan konuşmasında defterdarların performanslarını ölçeceklerini de söyledi.

Unakıtan, 2003 yılı bütçesinde, olası Irak operasyonunun maliyeti dahil, her şeyi hesaplamak zorunda olduklarını bildirerek, "(Bu harp, ülkemize fayda getirecek) diye kimse bir şey söylemiyor. Bunda, muhakkak bizim zararımız var. Ekonomimizin de zararı var.''

Özilhan: Savaş çıkacaksa çıksın, önümüzü görelim

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin olası Irak operasyonu sırasında uğrayacağı zararların karşılanmasına dönük tedbirlerin bir mutabakat zaptına bağlanmasını istedi.

Olası bir savaşın ne kadar süreceğinin ve Türkiye'ye etkilerinin bilinmediğine de dikkat çeken Özilhan, şöyle devam etti: "Formüller çerçevesinde hakikaten çok daha yüksek rakamlara çıkacaksa, ABD'nin bunu karşılaması lazım. Böyle bir operasyon inşaallah olmaz, barış yolu ile çözülür. Ama olacaksa da bir an evvel olup bitmesinde de fayda var, çünkü ileriyi göremiyoruz ve tahmin yapamıyoruz.''

Tefecinin vergi defteri dürülecek

İstanbul Defterdarlığı, yasal olmayan şekilde para ticareti yapan tefecilerin üzerine gitmek için düğmeye bastı. Bunun için bir ekip kuran defterdarlık, tefecilerin banka, tapu daireleri ve icra müdürlüklerinde bıraktıkları izleri takip edecek.

Gazetelere verilen nakit ilanları da ihbar kabul edilecek. İstanbul Defterdarı Kadir Boy, uzun süreden beri para ticaretini yasa dışı yapan tefeci kesimi bulunduğunu ifade ederek, "Bunların yaptığı iş kanunen suç teşkil ediyor. Ancak, konusu suç dahi olsa vergi incelemesine engel değil" dedi.

Tefecilerin bir nevi banka muamelesi yaptıklarını belirten Defterdar Boy, "Biz yasak olsa dahi 'birden fazla yapılan muameleler ticari kazanç esasına tâbidir' deyip fiili denetim yapacağız. Ödenmesi gereken verginin alınması operasyonu yapacağız. Akabinde emniyete haber verip Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız" şeklinde konuştu.

 
Temerrüt faizine geriye dönük sınır
1 milyon 110 bin kişiye ulaşan kredi kartı mağdurlarının, temerrüt faizlerinin sınırlandırılmasını öngören yasa tasarısının, geriye yönelik işletilmesi konusunda karar alındı.
İşçiye eğitimine göre memur kadrosu
İşçi statüsünde çalışanların memur olarak atanabilmelerini öngören tasarı, TBMM'ye sunuldu.
Borsa 8 milyar dolar küçüldü
Geçen yıl yüzde 9.6 kayıp yaşayan İMKB hisse senetleri piyasasında oluşan hacim 78 milyar 268.8 milyon dolardan, 70 milyar 767 milyon dolara düştü.
Finans kurumları krize rağmen büyüyor
Savaş uzarsa petrolün varili 60 dolara çıkar
Kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Standard and Poor's (S and P), Irak'ta muhtemel bir savaşın uzun sürmesinin, sadece ABD değil, dünya ekonomisi için çok ciddi sonuçlara neden olabileceğini ileri sürdü. S and P'nin yaptığı analizde "Irak'ta muhtemel bir savaş, altı hafta yerine, 18 ay sürmesi halinde petrolün varili 60 doları bulabilecek. Ham petrolün varil fiyatı, beş yıl süresince de 50 doların üzerinde seyredebilecek'' denildi.
Mavi Akım'dan gaz alımı başladı
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'ndan ilk doğalgaz alınmaya başlandı. Botaş Genel Müdürü Gökhan Bildacı, yaptığı açıklamada Samsun/Durusu Ana Ölçüm İstasyonu'nda 17 Aralık 2002 tarihinde başlayan geçici kabul ve devreye alma çalışmalarının kısmi olarak tamamlandığını ve dün saat 16.00'dan itibaren, istasyonun devreye alınarak hattan gaz alımına başladıklarını açıkladı. Test çalışmaları 18 Aralık 2002 tarihinde başlayan hattın yaklaşık 55 Bar'a kadar basınçlandırma ile ilgili çalışmalar 30 Aralık 2002'de tamamlanmıştı.
21 Şubat 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED