T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Sezer'den kartel uyarısı

Basınla ilgili yapılacak yeni düzenlemelerde kartelleşmeye izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer basın özgürlüğünün demokrasinin temel ilkelerinden olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, medyada kartelleşmenin demokrasiye ağır bir darbe olacağına dikkat çekerek, yapılacak yeni düzenlemelerde buna dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. İletişim Şûrâsı, Bilkent Oteli'nde toplandı. İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve saygı duruşunda bulunulması ile başlayan şûrâda, iletişim konulu sinevizyon gösterisi sunuldu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Fatih Karaca, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Atatürk'ün direktifleri ile toplanan Birinci Basın Kurultayı'ndan 68 yıl sonra yeniden bir İletişim Şûrâsı gerçekleştirildiğini söyledi.

Yeni düzenleme yapılmalı

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, medya alanındaki sermayenin tek elde toplanmasının demokratik kurallara aykırı olacağını bildirdi. Kitle iletişim alanındaki yasal düzenlemelerin artık toplumsal ihtiyaçlara cevap veremez hale geldiğini, yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini ifade eden Sezer, şunları söyledi: "Yeni düzenlemeler yapılırken, basın özgürlüğünün demokrasiyi işleten ve ona yaşam veren en önemli ögelerden olduğu ve anayasal kurallar gözönünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda, sermayenin belli kişi ya da grupların elinde toplanmasının önlenmesine yönelik düzenlemelere özel önem verilmelidir. Basın özgürlüğü, kamu güçleri karşısında olduğu kadar, özel güçlere karşı da korunmalıdır."

Tekelleşme uyarısı

Tekelleşen ya da kartelleşen medyanın, ekonomik alanda haksızlıklara neden olacağı, haber alma özgürlüğünü kısıtlayabileceği ve medya gücünün çıkar amaçlı kullanılmasına hizmet edebileceği uyarısında bulunan Sezer, basının tekelleşmesinin devletin sansür uygulaması kadar tehlikeli olacağına dikkat çekti. Sezer, basın çalışanlarının haklarının korunması ve yerel basının da desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Sezer, kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla üstlendiği görevini yerine getirebilmesi için basın özgürlüğü ile donatılan medyanın, sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Devletin zirvesi şûrâda buluştu

Şûrâya, Cumhurbaşkanı Sezer'in yanısıra TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Abdurrahman Bilgiç, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güler, TRT Genel Müdürü Yücel Yener, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, RTÜK üyeleri, radyo ve televizyonların genel yayın yönetmenleri katıldı.

Basının sorunları kayda geçti

İletişim Şurası Komisyon çalışmalarında basın sektöründe yaşanan sorunlar dile getirildi. Basın Komisyonu'nda başörtülü gazetecilere sarı basın kartı verilmemesi eleştirildi . İletişim Şurası'nın öğleden sonraki bölümünde dört ayrı komisyon çalışmalarını sürdürdü. Basın Komisyonu çalışmalarına gazetemizden Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu, Ankara Temsilcisi ve Yazar Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu ve Kürşat Bumin ile basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Tercüman adına Nazlı Ilıcak, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleryüz, Akşam Gazetesi adına Tuncay Özkan katıldı.



21 Şubat 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED