YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Miloseviç kaçtı mı?

Seçimi kaybeden Miloseviç'e iktidarı bırakması yönünde iç ve dış baskılar artıyor. Clinton iktidarı bırakmasını isterken, Sırp liderin Moskova'ya kaçtığı iddia edildi.

Yugoslavya'da pazar günü yapılan seçimlerin ardından Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e iktidarı bırakması yönünde iç ve dış baskılar sürerken, Sırp liderin Moskova'ya kaçtığı iddia edildi.

Miloseviç'in, ülkesindeki son gelişmelerden dolayı Moskova'ya geldiği iddiasına karşılık Yugoslavya'nın Moskova Büyükelçiliği yetkilileri, bunu doğrulamadı. Rusya'nın İtar-Tass ajansı, Miloseviç'in Moskova'da bulunduğuna dair söylentiler olduğunu, ancak Yugoslavya'nın Moskova Büyükelçiliği'nin böyle bir bilgisi bulunmadığını bildirdiğini duyurdu. Ajansın dün verdiği habere göre, büyükelçiliğin adı acıklanmayan bir yetkilisi, "Miloseviç'in şu anda Moskova'da bulunduğuna dair elimizde hiçbir bilgi yok. Bu konuda bilgi sahibi olmadığımız için yorum da yapamayız" dedi. Miloseviç'in kardeşi Barislav Miloseviç, Yugoslavya'nın Moskova Büyükelçisi olarak görev yapıyor.

Moskova'da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine ise, "Kremlin Miloseviç'in Rusya'ya sürgüne gelişi konusunda hiçbir hazırlık olmadığı yolunda bana güvence verdi" dedi.

ABD: İktidarı bırak

ABD Başkanı Bill Clinton, bir kez daha Miloseviç'i demokratik düzene geçiş için yönetimi bırakmaya çağırdı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Clinton, "Miloseviç'in Sırp halkının kararına boyun eğme ve demokratik, barışçı düzene geçişi sağlamak için iktidarı bırakma zamanı gelmiştir" dedi.

Muhalefetin seçim zaferi ilan etmesinin, seçim bürolarından gelen onaylı sonuçlara dayandığını belirten Clinton, hükümete bağlı seçim komisyonunun muhalefeti dışladığını belirterek, Ortodoks Kilisesi'nin de Vojislav Kostunica'yı yeni Devlet Başkanı olarak tanıdığını kaydetti. Clinton, demokratik bir hükümetin kurulmasından sonra ABD'nin derhal yaptırımları kaldıracağını söyledi. AB ise, muhalefif Kostunica'nın Miloseviç'i seçimlerde yenilgiye uğratmasının ardından bu ülkeye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya hazırlanıyor.

'Yenilgiyi kabul et'

Miloseviç'in eski danışmanlarından Zvonimir Trajkoviç, Devlet Başkanı'nı seçimlerden yenilgiyle çıktığını kabul etmeye ve iktidardan ayrılmaya çağırdı. Trajkoviç, Miloseviç'e gönderdiği mektupta, ikinci turdan vazgeçmesini isteyerek, "İkinci tur seçimler sizin için ve bir ulus olarak bizim için bir utanç daha yaratır" dedi. 18 partinin oluşturduğu Sırp Demokratik Muhalefeti (DOS) de, dün Belgrad'da geniş katılımlı bir miting düzenledi. Seçimi kazanan muhalefet, bu konuda uluslararası hakemliği kabul edebileceğini açıkladı. Miloseviç'e karşı zafer elde eden Kostunica ise, Yunanistan'ın "ikinci tur seçimlere katılması" önerisini reddetti.

Türkiye ise, seçimlerin halkın demokratik değişim özlemini açıkça ortaya koyduğunu bildirdi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, gelişmelerin Sırbistan ve Karadağ arasındaki ilişkilere olumsuz yansımalarının olmaması dileğinde bulunuldu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...