YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Yalman, KHK krizini değerlendirdi:

Sezer sözüne sadık

Köşk'le hükümet arasındaki "KHK krizi" aşılmaya çalışılırken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Bakanlar Kurulu ile her zaman diyalog ve işbirliğinden yana olduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Metin Yalman, Sezer'in iade ettiği KHK'lerle ilgili bir krizin sözkonusu olmadığını, bu konuda Cumhurbaşkanı'nın üzerine düşen sorumluluk bilinci içinde hukukun gereği ne ise onu yaptığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde dün düzenlediği haftalık basın toplantısında gazetecilerin iade edilen KHK'lerle ilgili sorularını cevaplayan Yalman, "Sayın Cumhurbaşkanımız içtiği andın gereğini yapmıştır" dedi. Yalman, Sezer'in, daha önce bu konuda kamuoyuna gerekli açıklamaları yaptığını hatırlatarak, Sezer'in Bakanlar Kurulu ile hukukun üstünlüğüne dayanan bir diyalog ve işbirliğinden her zaman yana olduğunu kaydetti. Yalman, şunları söyledi:

Sezer'den tam duyarlılık

"Üç bankanın özelleştirilmesini öngören 620 sayılı KHK'nın iadesiyle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız iade gerekçelerini ve bu konudaki düşüncelerini daha önce kamuoyuna duyurmuştur. Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanı ile haftalık olağan görüşmesini yaptılar. Başbakanımız bu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanımızın kendisine bu tür yorumları haksız bulduğunu, kendisinin diyolağa her zaman açık olduğunu ve bu tür yorumlardan üzüntü duyduğunu belirttiğini söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmek doğrultusunda, anayasanın kendisine yüklediği görevi yerine getirmek konusunda, tam bir duyarlılık içindedir. BDurum böyle olmakla birlikte Cumhurbaşkanımızı Bakanlar Kurulu ile sürdürmek kararlığında olduğu diyalog ve işbirliğinin gereğini yaparken ve yetkilerini kullanırken, anayasa ve hukukun üstünlüğüne bağlı kalmak konusunda görevine başlarken, içtiği andın gereklerine uygun hareket etmesine engel olmayacak anlayışındadır." Gazetecilerden kendisini aşan sorular yöneltmemelerini isteyen Yalman, halen Köşk'te bulunan SSK'nin yeniden yapılandırılması ile ilgili KHK'ler konusunda incelemenin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Ermeni Soykırım Tasarısı

Köşk'te dün yaplan bilgilendirme toplantısında Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dış Politika Danışmanı Tacan İldem de önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edecek olan Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel ve beraberindeki heyetin programı ile Sezer'in 16 Ekim günü Orta Asya ülkelerine yapacağı ziyaret hakkında bilgiler verdi. İldem, sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı konusunda Cumhurbaşkanı Sezer'in izlediği politika konusuna da değinen İldem, şöyle dedi: "Tarihi gerçeklerin çarpıtılması suretiyle ortaya atılan, Türk ulusunca kabulüne olanak bulunmayan ve haklı olarak tepkiyle karşılanan iddialara dayalı bu karar tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin, Türkiye ile ABD arasında stratejik ortaklık olarak adlandırılan çok yönlü ilişkilerin dokusuna zarar vereceği, böyle bir sonucun ortaya çıkmasını önlemek üzere ABD yönetiminin enerjik çabalar harcaması gerektiği, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Clinton'un dikkatine sunulmuştur."

İstihbarat Servisi


Kağıda basmak için tıklayın.

İstifaya zorlanması sözkonusu değil
Meclis'te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in istifaya" davet edilmesine tepki gösterdiler.
CHP'de hesap günü
Hizip kavgalarının bitmediği CHP'de 18 Nisan seçimlerinden sonra kızışan çekişmede bugün hesaplar görülecek. Kurultayın rövanşı ise altı ay sonra.
En Avrupai parti Fazilet
İddialar esef verici
MGK Bildirisinde, "ABD Temsilciler Meclisi'nde gündeme gelen sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili gelişmeler esefle karşılanmıştır" denildi.
Sezer üçüncü iadeye hazırlanıyor
Devlet Memurları ile ilgili kıyım kararnamesinin ardından, çeşitli bankaların özelleştirilmesine ilişken kararnameyi de hükümet ortaklarına geri iade eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in üçüncü iadeye hazırlandığı bildirildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59. maddesindeki memurların atama, yükselme ve görevden alınmasına ilişkin kararname de Cumhurbaşkanı Sezer tarafından incelemeye alındı. Genel müdür ve müfettişlerin atama ve görevden alınmasında önemli değişiklik yapan kararnameyi hukuka aykırı bulan Sezer'in önceki gün Başbakan Bülent Ecevit'le yaptığı görüşmede bu rahatsızlığını da dile getirdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Sezer, Denetim Elemanları Derneği'nden bu konuda bir rapor istedi. Derneğin hazırlayıp Sezer'e sunduğu raporda, kararnamenin çıkması durumunda müfettişlerin bundan sonra Bakanlar'ın emir kulu olacakları açık bir şekilde vurgulanıyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...