YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ermeni lobisi şokta

Sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde en fazla bir iki saat içinde kabul edilmesini bekleyen Ermeniler, beklentileri gerçekleşmeyince şoke oldular.

Sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde ele alınmaya başlamasından sonra, en fazla bir iki saat içinde kabul edilmesini bekleyen Ermeniler, bu beklentileri gerçekleşmeyince şoke oldular. Görüşmeler başladığı sırada gazete okuyan bazı Ermeni izleyiciler, toplantıların uzaması üzerine bütün dikkatlerini komitedeki konuşmalara verdiler.

Gelecek hafta en erken salı günü ele alınması öngörülen tasarının, komiteden geçip geçmemesinin, "hatiplerin gücüne" bağlı olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Benjamin Gilman, tasarıyı aceleye getirerek oylatmadığı için Ermeni lobisinin tepkisine hedef oldu. Ermeni lobisi kaynakları, Türkiye yanlısı milletvekilleri Tom Lantos ve Dan Burton'ın, Ermeni tasarısıyla ilgili "engelleme" çabalarının önüne geçmediği gerekçesiyle Gilman'a ağır eleştirilerde bulundular.

Lantos gidişatı değiştirdi

Komite oturumunda yaptığı kararlı konuşmalarla tasarının gidişini değiştiren Demokrat milletvekili Tom Lantos da, Ermeni lobisini şoka uğrattı. Naziler'in uyguladığı Yahudi soykırımından kurtulan tek ABD Kongre üyesi sıfatını da taşıyan Lantos, ısrarla Ermeni tasarısının haksız şekilde Türkiye'yi yaralayacağını ve ABD'nin stratejik çıkarlarına zarar vereceğini vurguladı. Lantos'un en fazla ilgi çeken sözleri arasında, "bu tasarı, insan haklarına değil, basit iç siyasi hesaplara yöneliktir ve ABD'nin ulusal çıkarlarına, hayati önem taşıyan müttefik Türkiye ile ilişkilere zarar verecektir" ve "tasarı sadece Saddam Hüseyin'e yarar" sözleri yankı uyandırdı.

Yahudi soykırımı suçlularını adalet önüne çıkarmaya adamış tarihçi, Elie Wiesel'in, Ermeni tezlerine destek verdiği görüşünü de yanıtlayan Lantos, şöyle konuştu: "Wiesel'in uzmanlık alanı Yahudi soykırımıyla sınırlıdır. Ben nasıl hangi telefonu satın alacağımı, basketbol yıldızı Michael Jordan'a sormuyorsam, Ermeni soykırımı iddiasını da Wiesel'e danışmam."

Pearson: Tasarı engellenecek

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, tasarının geçmemesi için ABD yönetiminin elinden geleni yapacağını söyledi. Komite toplantısından çıkışta gazetecilere konuşan Pearson, "Komite'de tasarının geçmesi halinde meydana gelebilecek yansımaları bu toplantıda dile getirdim. Görevimi yaptım. ABD yönetimi, başından beri bu tasarıya karşı. Bundan sonra da tasarının geçmemesi için yönetim elinden geleni yapacak" dedi. Pearson, tasarının kabul edilme ihtimalinin azalıp azalmadığı sorusuna karşılık ise, "Bu konuda yorum yapamam. Tasarının lehinde konuşanlar da vardı" dedi.

Yoğun temaslar yapıldı

Tasarı görüşülmeden önce, ABD Savunma Bakanı William Cohen, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin de ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile biraraya geldi. Albright, tasarıya karşı ABD'nin elinden gelen desteği göstereceğini vurgularken, İlkin Türkiye'nin hassasiyetini bir defa daha dile getirdi.Tasarının ele alınacağı günden bir gün önce, Cohen'in de Cumhuriyetçi Partili Temsilciler

Meclisi Başkanı Hastert ile 20 dakika süren bir görüşme yaptığı bildirildi. Cohen, tasarının kabul edilmesinin, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulundu.

Parris Türkler'i anlatacak

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, New York'ta düzenlenecek bir toplantıda Türkleri Amerikalılara anlatacak. Toplantı, "Türk-Amerikan İşadamları Forumu" tarafından 5 Ekim'de New York belediye meclis salonunda düzenlenecek. Forumun yeni başkanı Orhan Taner, toplantıya New Yorklu işadamlarının katılacağını ve kendilerine Amerika-Türkiye ekonomik ilişkileri konusunda bilgi verileceğini ifade etti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Lobici mi, ihale takipçisi mi?
Ermeni tasarısını engelleyemeyen, milyonlarca dolar verdiğimiz lobi şirketlerinden birisi silah ihaleleriyle uğraşırken, diğeri CIA ve MOSSAD'ın kirli işlerini yürütüyor.
Miloseviç kaçtı mı?
Seçimi kaybeden Miloseviç'e iktidarı bırakması yönünde iç ve dış baskılar artıyor. Clinton iktidarı bırakmasını isterken, Sırp liderin Moskova'ya kaçtığı iddia edildi.
Ruslar esir ticareti yapıyor
Ruslar, esir aldıkları bir Çeçen'in iadesi için 500, tutuklanan asker için 1000, bir Çeçen'in cesedi için 100, bir komutanın iadesi için ise 5 bin dolar istiyorlar.

Harem-i Şerif kana bulandı
İsrail askerleriyle Filistinliler arasında Doğu Kudüs'te dün çıkan çatışmalarda, 5 Filistinli vurularak öldürüldü. İsrail askerlerinin plastik mermileriyle 60 kadar Filistinli de yaralandı. İsrail askeri kaynaklarına göre, aralarında Kudüs polis şefinin de bulunduğu yaklaşık 30 polis görevlisi, Filistinlilerin attığı taşlarla yaralandı. Çok sayıda Müslüman'ın Cuma namazı için Harem-i Şerif'e gelmesi nedeniyle çatışmaların önceki güne oranla arttığı belirtiliyor. İsrail'de sağcı anamuhalefet partisi Likud'un Genel Başkanı Ariel Şaron başkanlığındaki parlamenterler heyetinin Harem-i Şerif'i ziyaret etmesine tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında önceki gün de çatışmalar çıkmıştı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...