YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


2. İntifada başladı

Filistin'de çatışmalar dün de devam ederken ölü sayısı 41'e çıktı. Hastaneler yaralılarla doldu. Ölü ve yaralıların çoğu çocuk. Barak tank bile kullanacaklarını söylerken, Arap Zirvesi hazırlıkları başladı.

Filistin'de 6. gününe giren çatışmalar şiddetlenerek sürerken, ölenlerin sayısı da 41'e yükseldi. Yaralıların sayısı ise bin 300'ün üzerinde. Gazze Şeridi'ndeki Netzarim'de Filistinli göstericilerin üzerine ateş açan İsrail askerleri, 13 yaşında bir Filistinli'yi öldürdü. Aynı bölgedeki çatışmalarda ayrıca 3 gösterici yaralanırken, güneydeki Han Yunis bölgesinde de göstericilerin İsrail ordusuna taşlarla saldırdıkları, bir göstericinin yaralandığı belirtildi.

Filistinli hastane kaynakları da Batı Şeria'daki Eriha'ya komşu bir Yahudi yerleşim birimi yakınlarındaki bir çatışmada da bir Filistinli polisin, İsrail ordusu tarafından açılan ateşte öldüğünü belirtiler. El-Cezire kanalı dün Kudüs'e yakın Kufur Haris köyüne Yahudiler'in saldırdığını ve köy halkını kurtarmak için bölgeye Filistinli polislerin gittiğini belirtti. Gazze Şeridi'nde Netzarim Yahudi yerleşim birimi yakınında Filistinliler karakoldaki İsrail bayrağını yırtarak ateşe verdi.

Her cenazede binlerce kişi

Nablus Valisi Mahmud Alul'un oğlu Cihad Alul'un cenazesine katılan 10 bini aşkın kişi, cenazenin toprağa verilmesinden sonra Yahudiler'in yaşadığı Joseph's Tomb adlı bölgeye doğru yürüdü. Gazze'de de bir Filistinli polisin cenaze törenine katılan 10 bin kişi, Arafat ile Hamas lideri Şeyh Yasin'in posterlerini taşıdılar. Bütün hastanelerin yaralılarla dolu olduğunu söyleyen Filistin Sağlık Bakanı Dr. Riyad ez-Zanun, hastaların bir çoğunun Ürdün'e sevkedileciğini açıkladı. Zanun, yaralıların yüzde 60'ının 18 yaşın altında çocuklar olduğunu belirtti. İsrail askerlerinin bazı evlerin içlerine gaz bombaları atmalarından dolayı bir evde bulunan 6 yaşındaki çocuğun zehirlenerek öldüğü belirtildi. Um ul-Fahm bölgesinde de 48 çocuğun ağır yaralı olduğu duyuruldu.

Hristiyanlar da çatışmalara katıldı

Çatışmalarda Hristiyanlar'ın da Filistinliler'in yanında yer aldığı bildirildi. Hristiyan Papazlar el-Celil bölgesinde, Hristiyan topluluklarını Filistinliler'i desteğe çağırdılar. Hristiyanlar ve Müslümanlar hep birlikte, "Kanımız ve ruhumuz sana feda olsun Aksa", "Unutma Barak bizler bir orduyuz, Aksa'yı Yahudiler'den korumakla görevliyiz", "Aksa'yı Yahudi kalabalağından kurtaracak Araplar nerede", "Müslümanlar ve Hristiyanlar Aksa'yı muhafaza için elele" sloganları atıldı. Batı Şeria'dan ölenlerden ikisinin Hristiyan olduğu ortaya çıktı.

Bu arada Filistin yönetimi, Harem-üş Şerif bölgesinde akan kanın durdurulması için "ateşkes"i koşullu kabul ettiğini bildirdi. Filistinli Nebil Ebu Rudeyna, "İsrail'in ateşkes önerisini, İsrail'in askerlerini çekmesi ve soruşturma komisyonu kurulması şartıyla kabul ettik" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sivil itaatsizlik
Muhalefetin çağrısı üzerine Yugoslavya'da hayat durdu. Yollara barikatlar kuruldu, motorlu araçlar çalışmadı, halk işlerini, öğrenciler okullarını bırakarak sokaklara döküldü.
Özbekistan'la yeni sayfa
İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'dan sonra Dışişleri Bakanı İsmail Cem de Özbekistan'a gitti.

'Kudüs'ü kanımızla kurtaracağız'
Yemen'de binlerce kişi çatışmalarda Filistinliler'in öldürülmesini protesto ederek, cihad çağrısında bulundu. Önde gelen siyasetçilerin liderliğindeki 9 bin gösterici başkent Sana'daki Sabin Meydanı'nda toplandı. Filistinliler üzerindeki Siyonist baskıyı kınayan, "Sionist zalimlere ölüm" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Ruhumuz ve kanımızla Kudüs'ü kurtaracağız" diye slogan attılar. Ürdün'de de binlerce öğrenci İsrail elçiliği önünde toplanarak, cihat çağrısında bulunurken, İsrail elçiliğinin kapatılması çağrısında bulundu. Yemen ve Ürdün'ün dışında, Mısır, İran ve Suriye'de de Müslümanlar, Filistinliler'e destek için sokaklara döküldü.
Barak: Tank bile kullanırız
İsrail Başbakanı Ehud Barak, Harem-i Şerif bölgesinde başlayan ve Batı Şeria ve Gazze'ye yayılan çatışmaların bastırılması için her türlü tedbiri alacağını söyledi. İsrail askerlerine, her türlü yöntemi kullanmaları talimatı verildiğini belirten Barak, çatışmalarda tank bile kullanılacağını kaydetti.
Chirac: Tankla savaşamazsınız
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise, Ariel Şaron'un Harem-i Şerif'e girmesini "sorumsuzca yapılmış kışkırtma" olarak niteledi ve "Hiç kimse halkın duygularına karşı tanklarla savaşamaz" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...