YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Memur ve memur emeklisi zam, işçi kesimi de güvence peşinde

Memurun kader ayı

Devlet memurları ile memur emeklisinin 2001 zammı 2 hafta içinde kesinleşecek. Maliye Bakanı Oral, "Zam konusunda kararı hükümet verecek" dedi.

Ekonomi yönetiminin 2001 yılı bütçe çalışmalarına paralel devlet memurlarının gözü en geç 17 Ekim'de açıklanacak Ocak zammına çevrilirken, Maliye Bakanı Sümer Oral, memuru enflasyona ezdirmemeyi amaç edindiklerini söyledi.

Maliye, Hazine, DPT ve Merkez Bankası bürokratlarının bir hafta içinde belirleyecekleri temel ekonomik büyüklükler, Yüksek Planlama Kurulu'nda da görüşülerek kesinleşecek. 3 yıllık istikrar programının ikinci yıl hedeflerine bağlı kalınarak hazırlanacak 2001 yılı bütçesinde devlet memurları ile memur emeklilerinin önümüzdeki yıl alacakları ücret zamları da ortaya konacak.

Hazine yönetiminin yüzde 18'lik deflatöre bağlı kalınarak belirleneceğini açıkladığı memur maaş zammında ilk 6 ayın memur maaşları, taban aylık ve yan ödeme katsayıları da hazırlanacak bütçede yer alacak.

Hükümet belirleyecek

Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 yılı bütçesi büyüklükler ve memurlarla ilgili kararları hükümetin alacağını belirterek, "Biz, tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz ama son kararı Bakanlar Kurulu verecek" dedi.

Memur maaş artışının enflasyonun altında kalmaması için 2000 yılı bütçesine özel bir hüküm konulduğunu hatırlatan Bakan Oral, "O madde bu yıl çok iyi oldu. Geçmiş yıllara birşey diyemeyiz. Bu sene verdiğimiz rakam da yeterli değil. Biz de onu biliyoruz. Ama hiç olmazsa 2000 yılındaki maaş artışlarını enflasyonun altında bırakmadık" diye konuştu.

Sümer Oral, 2001'de de aynı uygulamanın devam edip etmemesi konusunda da "Bu hükümette görüşülür. Bizim amacımız maaş artışlarını enflasyonun altında bırakmamak" açıklamasında bulundu.

Düzeltme yapılacak

Maliye Bakanı Oral, Yetki Kanunu çerçevesinde maaşlarda yapılacak düzenlemenin de 2001 başından itibaren uygulamaya konulacağını bildirdi. Türkiye'nin gündemindeki en önemli konulardan birinin ücret adaletsizliği olduğunu söyleyen Oral, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki "eşit işe eşit ücret, işin devlet için arzettiği öneme göre ücret'' ilkelerinin tamamen bozulduğunu ifade etti. Oral "'Ücret düzenlemesi, genel olarak ele alınacak. Bu konu hükümetimizin gündeminde " dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Türk Telekom'un trilyonluk alacağı
Turkcell ve Telsim'e verilen GSM lisansları, lisans bedeli, KDV nedeniyle zarar ettiği tespit edilen Telekom'un, Turkcell ve Telsim'den 9.3 trilyon lira alacağı var.
Kredinin şartı özelleştirme
Dünya Bankası temsilcisi Ajay Chhibber uyum kredisinin kamu bankalarının özelleştirilmesine bağlı olarak verilebileceğini söyledi.
Özelleştirme işsizlerine iş bulundu
Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Kırşehir'de kurulu olan Petlas Lastik Fabrikası'ndan özelleştirme sonrasında iş akitleri feshedilen 498 işçiden 225'inin Devlet Demiryolları'na, 35'inin Tekel Genel Müdürlüğü'ne, 238'inin de Şeker Fabrikaları'na atamasının yapıldığını söyledi. Mirzaoğlu, ayrıca Deniz Nakliyat'ın özelleştirilmesi sonucunda işten çıkarılan 30 işçinin de işe başlatıldığını bildirdi. Bakan Mirzaoğlu'nu ziyaret eden eski Petlas işçileri adına konuşan Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer de, Bakan'ın işten atılan 498 kişiyi, hiçbirinin siyasi görüşüne bakmadan, eşit muamele ederek işe yerleştirdiğini söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...