YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Kredinin şartı özelleştirme

Dünya Bankası temsilcisi Ajay Chhibber uyum kredisinin kamu bankalarının özelleştirilmesine bağlı olarak verilebileceğini söyledi.

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, banka tarafından açılan mali sektör uyum kredisinin (FSAL) birinci diliminin serbest bırakılmasının, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının TBMM'den geçerek yasallaşmasına bağlı olduğunu söyledi.

Chhibber, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun 29 Eylül'de yaptığı toplantısında, Türkiye'ye açılan FSAL kredisinin birinci diliminin serbest bırakılması konusunun gündeme gelmediğini bildirdi.

Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun her hafta toplandığına işaret eden Chhibber, söz konusu tasarının TBMM'ye sunularak yasallaşmasının ardından konunun Yönetim Kurulu'nun gündemine de geleceğini belirtti.

Yasal düzenlemeleri yapın

Dünya Bankası, FSAL kredisi için kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin çıkmasını şart koşuyor. Mali sektör reformunun önündeki en büyük engeli kamu bankaları olarak gören ve özelleştirilmelerinden yana olan Dünya Bankası, FSAL kredisinin serbest bırakılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyordu.

Belirlenen takvim uyarınca, Eylül ayında, kamu bankaları ile ilgili düzenlemenin tamamlanmasının ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nundaki bankalara ilişkin bir çözüm planı da benimsenerek Dünya Bankası Yönetim Kurulu toplantısına gönderilecekti. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilgili KHK'yi geçen hafta hükümete iade etmişti.

780 milyon dolar

Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun, bu düzenlemeleri onaylamasıyla, 780 milyon dolar tutarındaki FSAL-1 kredisinin ilk dilimi olan 390 milyon dolarlık tutarın, Eylül ayında Hazine hesabına girmesi öngörülüyordu. Önce 750 milyon dolar olan bu kredinin üzerine 30 milyon dolar da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ihtiyaçlarını karşılamaya dönük ilave yapıldı.

Kredi 2 eşit taksitle

Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1'i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyor.

Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Vakıflar Bankası'nın özerkleştirilmesi-özelleştirilmesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve kurumun faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu. Bu iki husus, daha önce yapılan düzenlemelerle yerine getirildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...