YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Zirvedeki kavga ve köstebek

Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'i, Fazilet Partililerin alkışlaması, nedense kimilerini tedirgin ediyor. Bu tedirginlik şüphesiz Sezer'e de yansımıştır. Zaten güdülen amaç bu.

Oysa, Fazilet lideri Kutan ve arkadaşları, Necdet Sezer'i, kara gözleri uğruna alkışlamıyor; hukukun üstünlüğünü savunduğu için, Cumhurbaşkanı'nı destekliyorlar.

Ama bazı çevreler, Sezer'i, Fazilet kompleksine mahkûm etmeye kararlı.

Ne yani? Sezer, Fazilet ile aynı çizgide olmamak için, hukuk devletini mi satacak? Sonra faziletli olmak, faziletsiz davranıp, bankanın içini boşaltmaktan daha iyidir öyle değil mi?

Köstebek kim?

Sahi, kim bu köstebek?

Radikal (2 Ekim 2000 Pazartesi) manşet atmış: "Köstebek kim?" diye sorduktan sonra, bazı ipuçları da veriyor: "Egebank'taki soygunu görüntüleyen güvenlik kamerası kayıtları, çuvalla para kaçırmanın, kararname onay için Köşk'e gönderildikten iki saat sonra gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı."

Saat 20: Kararname Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayına sunuldu. Hangi bankalara el konulacağından Demirel'in haberi oldu. Bankalar arasında yeğeni Murat Demirel'e ait Egebank da bulunuyordu.

Saat 22: Murat Demirel ve adamları Egebank Genel Merkezi'ne gitti. Güvenlik kameralarının bir çoğunun yönü değiştirildi, ama bazıları unutuldu. Güvenlik kameraları, 6 saat süren "bankayı boşaltma" işlemini kaydetti.

Radikal'in manşete taşıdığı haberle, galiba bir şeyler anlatılmak isteniyor. Bilenler bilmeyenlere, anlayanlar anlamayanlara izah ediversin.

Özel istek üzerine

  • Geçtiğimiz yasama döneminde, Süleyman Demirel'in süresini uzatabilmek için Meclis gündemini en az bir ay tıkadılar.

  • Orman arazilerinin, vakıflara tahsisinin önünü açmak için, -Danıştay'da bekleyen davayı müspet sonuçlandırmak gayesiyle- özel bir yasa tasarısını, TBMM'yi, gece yarılarına kadar mesai yaptırarak çıkardılar.

  • Aynı acele ve ısrar, tahkim hakkının daha önce imzalanan sözleşmelere tanınabilmesi için de sergilendi. Hatta ilk çıkan kanunda, tahkim eski mukavelelere uygulanmayacaktı. Demirel uyardı; yasa bir başka kılıf içinde milletvekillerinin önüne geldi.

  • Aynı dönemde Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu çok sayıda tasarı da kanunlaştı. Hatta, Harp Okulları'nın, kendi öğretim üyelerini yetiştirmesinin, akademik unvan verilmesinin önü de, bir önceki yasama döneminde açıldı. Böylece YÖK'ün denetleyemediği özel statüde askeri üniversiteler faaliyete geçti.

    Hükûmet -özel istek üzerine- bütün bu kanunları çıkarmağa vakit buldu da, her nedense, kamu bankalarının özelleştirilmesinin esaslarını belirleyecek yasal düzenlemeleri gerçekleştirmeğe zaman ayıramadı. İşi, kanun hükmündeki kararnameye bıraktı.

    Özelleştirme süreci

    Radikal'den Mehmet Yılmaz, kamu bankalarının özelleştirilmesi sürecini sütununda şöyle anlatıyor:

  • 9 Aralık 1999'da, IMF'ye niyet mektubu verildi ve kamu bankalarının özelleştirileceği taahhüt edildi.

  • 10 Mart 2000'de, ek niyet mektubu ile, bu durum yeniden teyit edildi.

  • 20 Haziran 2000'de (Niyet mektubundan 7 ay sonra) kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili yetki yasası Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

  • 3 Temmuz 2000'de yetki yasası kapsamında çıkacak olan kanun hükmündeki kararname Bakanlar Kurulu'na sevkedildi.

  • İmza işlemleri ancak 20 Eylül 2000'de tamamlanabildi. (Bakanların hepsinin imzalarını atması için 79 gün beklemek gerekti.)

  • Necdet Sezer 26 Eylül 2000'de (6 gün içinde) kanun hükmündeki kararnameyi iade etti.

    Görüldüğü gibi 9 Aralık 1999'da kamu bankalarının özelleştirileceği taahhüdüne giriyor hükûmet. Yasa çıkarmayı savsaklıyor. 2000 yılının Haziran ayı geliyor, Meclis tatile girecek. Bu defa, konu, yetki yasası kapsamında, kanun hükmündeki kararname ile hal edilmek isteniyor.

    Vergi meselesi

    Oysa Anayasa'nın 73'üncü maddesi açık: "Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir, kaldırılır."

    Peki Necdet Sezer, Kanun Hükmündeki Kararname'yi iade gerekçesinde ne diyordu?

    "Bankaların yeniden yapılandırılması ve hisse senetleri satışına ilişkin işlemlerin vergiden istisna edilmesi yüzünden, bu konu Kanun Hükmündeki Kararname ile düzenlenemez."

    Anayasa'ya uygun bir yorum. Ecevit'in öfkesini anlamak mümkün değil. Hükûmetin ihmalinden doğan sorumluluğu Necdet Sezer'e yüklüyor:

    "2 milyar 250 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisi Sezer yüzünden tehlikeye düştü."

    Ecevit, Demirel'i Çankaya'da tutamadıkları için de hayıflanıyor.

    Acaba, Egebank'ı hedef alan kasırga operasyonundan sonra, aynı şekilde düşünmeye devam mı ediyor?

    Sahi bu köstebek kim?

    Çölaşan'ın yorumu

    Emin Çölaşan, Demirel'e kim kızıyorsa, Sezer'i onların desteklediğini yazıyordu geçenlerde. Cumhurbaşkanı'nın ilişkilerini iyi tanzim edemediğinden yakınıyordu. Hele bir cümlesi vardı ki, neredeyse aba altından sopa gösteriyordu:

    "Türkiye'nin sorunları konusunda özel bir bilgi birikimi yok. Sadece hükûmetle değil, Türkiye'de söz sahibi olan başka kesimlerle de arası ve ilişkisi yok. Örneğin Türk Silâhlı Kuvvetleri kendisine son derece mesafeli bakıyor. Daha fazlasını yazmak istemiyorum."

    Sıradan vatandaş Cumhurbaşkanı'nın etkili çevreler yerine, hukukla arasının iyi olmasını, tabiî ki tercih ediyor.

    Veyahut, cumhurbaşkanının köstebek şaibesi taşımamasını yeterli sayıyor.

    Köstebek tercihi

    Meclis'teki konuşmasında, Cumhurbaşkanı sadece muhalefet tarafından alkışlandı. Aslında kanun hükmündeki kararnameleri eleştirip, Meclis iradesini ve hukukun üstünlüğünü savunurken, hükûmetle karşı karşıya gelmesi düşündürücüdür.

    Acaba hükûmeti oluşturan partilerin milletvekilleri, niçin Ahmet Necdet Sezer'i alkışlamadılar?

    Yoksa onlar, Sezer'in yerinde bir köstebek bulunmasını mı tercih ederlerdi?


    3 EKİM 2000


    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Nazlı ILICAK

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED

    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...