YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


AB'nin anahtarı FP

FP Genel Başkanı Recai Kutan, AB ülkeleri ziyareti sırasında hiç kimsenin kendilerine laiklik dersi veremeyeceğini belirterek, görüşlerinin AB tarafından da takdir gördüğünü söyledi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, Avrupa temasları sırasında 312. madde ile ilgili kaldırılsın veya değiştirilsin şeklinde bir talebin kendilerine ifade edilmediğini, ancak düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğü ile ilgili ihlallerin gündeme geldiğini belirterek, AB'nin anahtarının FP olduğu vurgusunu yaptı.

Altı gün süren temaslarında siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin görüş alışverişinde de bulundukları kaydeden Kutan, "(Bizde ise partileri halk kurar, halk oylarıyla kapatır. Anarşi ve teröre katılmadığı sürece partilerin kapatılmasına karşıyız. Ülke FP'yi kapatılırsa AB'ye girme fikrini aklından çıkarsın) diyorlar" diye konuştu.

Kutan, idam cezasının kaldırılması ile ilgili tartışmalara ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, Sezer'in önceki gün yeni yasama yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, bu konuda Anayasa değişikliğine gerek olmadığı görüşünü ifade ettiğini belirterek, "Benim şahsi eğilimim, idam cezasının kaldırılmasıdır" dedi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, 6 gün süren Avrupa seyahati çerçevesinde yaptığı görüşmelerde 312. maddenin değişmesi ve düşüncenin suç olmaktan çıkarılması gerektiği mesajı aldığını ifade etti.

Kutan, FP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Belçika'da ve Fransa'da gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi verdi. Dört gün içinde 33 kurumu ziyaret ederek, bir dizi temas gerçekleştirdiğini kaydeden Kutan, bu görüşmelerde FP'nin fikirlerini "İlk elden" aktardıklarını bildirdi.

Kutan, geziye çıkmadan önce bazı medya organlarında, "Kendilerini başarısız gösterecek" yayınlar çıktığını söyledi. "Bu yöndeki gayretlere anlam veremediğini" dile getiren Kutan, planlandığı gibi üst düzeyde görüşmelerde bulunduklarını bildirdi.

Kutan, görüşmeler sırasında kendilerine en fazla yöneltilen sorunun siyasi yelpazenin neresinde bulundukları olduğunu kaydederek, "Milli ve manevi değerlere bağlı oluşumuz nedeniyle sizin ölçülerinize göre muhafazakar, ama sosyal görüşlerimiz açısından sosyal demokrat, ekonomik açıdan liberal, diyebilirsiniz yanıtını verdik" dedi.

Türkiye yakın takipte

Temas içinde oldukları kurumların, Türkiye'deki gelişmelerden haberdar olduğunu anlatan Kutan, kendilerine Türkiye'nin AB'ye üye olabilmek için başta Kopenhag kriterleri olmak üzere, ekonomik, siyasi ve mevzuat alanında bir dizi değişikliğe gitmeleri gerektiğini görüşünün aktarıldığını anlattı. Kutan, "(Bunlar yapılmadan Türkiye'nin AB'ye girmesine imkan yoktur) diyorlar" diye konuştu.

Ayrıca, bu çevrelerin, sivil-asker ilişkilerinin Avrupa ölçülerine taşınması gerekliliğine de vurgu yaptığını ifade eden Kutan, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesi ve parti kapatma davalarının da gündeme geldiğini söyledi. Kutan, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı'nın hukuka uygun davranışlarını da takdirle izliyorlar. FP'nin kapatılması halinde Türkiye'de radikal bazı hareketlerin baskısından endişe ediyorlar. Çünkü biliyorlar FP bu hareketlerin önünde engeldir. Nato Genel Sekreteri ile yaptığımız görüşmede Çeçenistan'daki dramı dile getirdik. Nato'nun Balkanlar'daki çatışmalara müdahale ettiğini, ancak Çeçenistan'a neden müdahale etmediğini sorduk."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...