YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Çalışanların Sesi

Ali Rıza ZARARSIZ (YOZGAT): 15.10.1958 doğumlu. Temmuz 1976 ayında devlet memuru olarak çalışmaya başlıyor. 3 ay süren memurluktan istifaen ayrılıyor. 1981 yılında askerliğe başlayıp 12 ay tam süre yedek subay olarak görev yapıyor. 1986 yılından itibaren aralıksız Bağ-Kur sigortalılığı devam ediyor. Prim borcu yok. Yaş sınırına tabi olmaksızın 3 yıl 7 ay kadar SSK primi ödendiğinde SSK'ndan yaşlılık aylığının ödenip ödenmeyeceğini öğrenmek istiyor.

Okuyucumuzun sigorta başlangıcının Emekli Sandığı'nda 01.07.1976 tarihi olduğu varsayılmıştır. Yani Emekli Sandığı iştirakçisi olarak kesenek ödenmeye başlama tarihinin anılan tarih olduğu varsayılarak, sigortalılık süresinin hesaplanması yoluna gidilmiştir. Buna göre, 08.09.1999 tarihi itibariyle, 23 yıl 2 ay 7 gündür. Erkek sigortalılar için, bu sigortalılık süresi, Geçici 81/A. maddesi hükmüne göre, 506 sayılı SSK'nun 4447 sayılı Kanun ile değişmezden önceki hükümleri geçerli olacaktır: 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 5000 prim ödeme gününün doldurulmasıyla yaşlılık aylığına hak kazanmak mümkündür. Ancak Hizmetleri Birleştirme Kanunu'nun hükümlerine göre son 7 yılın yarısından fazlasının (1261 gün) SSK'nda prim ödenmesi gerekmektedir.

Okuyucumuzun Bağ-Kur'da 5040; yedek subaylıkta 360; Emekli Sandığı'ndaki ilk çalışmada 90 günü hesaplanmıştır, verdiği bilgiler itibariyle.. (Yani toplam 5490 günlük prim ödemesi mevcut). Ancak Bağ-Kur'dan iş bırakma bildirimi işlemini yaparak ayrıldıktan sonra, SSK sigortalısı olması ve en az 1261 gün de bu kuruma sigorta primi ödemesi gerekmektedir.

Bağ-Kur'dan iş bırakarak ayrıldıktan sonraki dönemde 3.5 yılı aşan prim ödemesiyle, en az 1261 gün daha SSK'na prim ödediğinde SSK'ndan yaşlılık aylığını talep etmeye hak kazanabilecektir. Sadece 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 01.07.2001 tarihiyle en az 5000 gün prim ödemesinin yerine getirilmiş olması yetersizdir. (Bugünkü yasal şartlarda).

Mitat ERGÜN (Adıyaman): 1965 doğumlu. SSK sigortalılığı 01.07.1988 tarihinde başlamıştır. Aynı yılın Ekim ayında (Ekim 1988) trafik kazası geçirmiş ve önce sol ayağının parmakları, daha sonra aynı ayağı topuğundan kesilmiş; ancak sakatlık derecesini gösterir rapor almamış; sakatlık indiriminden yararlanma işlemlerini yapmamıştır. Harmanlı Belediyesi'nde 4,5 yıl sigortalı olarak çalışmış ve 1650 gün sigorta primi ödenmiştir. Şimdi yeniden sigortalı çalışmaya başlamıştır. Malûlen emekli olabilmesinin mümkün olup olmadığını, malûlen emekli olamıyorsa nasıl emekli olabileceğini öğrenmek istiyor.

Okuyucumuzun öncelikle İş ve İşçi Bulma Kurumu'na ve Adıyaman Defterdarlığı'na başvurarak sakatlık derecesinin tesbitini, iş göremezlik oranının belirlenmesini; sakatlık indiriminden (Gelir Vergisi Kanunu uyarınca) yararlanıp yararlanamayacağını belirlemesi gerekmektedir. Ancak bu bilgi geldiğinde Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 52-58. maddelerinden ve bilhassa kimlerin malül sayılacağını düzenleyen 53. maddesinden v.b. yararlanıp yararlanamayacağı söylenebilecektir. Yine göndereceği rapor sonuçları doğrultusunda 60. maddedeki hükümlerden yararlanıp yararlanamayacağı belirtilebilecektir.


3 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Tahsin Sınav

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...