YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Silah yerine hukuk

AP'de görüşülecek Türkiye Raporu'nun son cümlesinde Latince, "Cedant Arma Togae" ifadesi kullanıldı. Çiçeron'a ait bu söz, 'Silahlar yerini hukukun cüppesine bırakmalıdır' anlamına geliyor.

Avrupa Parlamentosu'nda genel kurul görüşmesine hazırlanan Türkiye Raporu'na son şekli veriliyor. Dış İlişkiler Komisyonu'nda bu ay ele alındıktan sonra, Kasım'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanması beklenen rapor, 90'lı yılların başında, BM'nin Bosna'daki barış gücünün komutanlığını yapan Hıristiyan Demokrat Fransız parlamenter Philippe Morillon tarafından hazırlandı.

Raporun taslağındaki son cümlede, Latince ifadelere yer veriliyor ve "Cedant Arma Togae" deyişinin bugün de geçerli olduğu yazılıyor. Bu ifadelerin Çiçeron'dan kalma ve "Silahlar yerini hukukun cüppesine bırakmalıdır" anlamına geliyor. Parlamentoda bazı üyeler, "Bosna kahramanı" olarak tanınan ünlü General Morillon'un, yorumsuz olarak raporunun sonuna eklediği bu cümleyle "önemli bir mesaj verdiğine" dikkat çekiyorlar.

Ermeni lobisinin 'soykırım' girişimi

Morillon Raporu, geçen ay bazı değişiklik önergelerine hedef oldu. Önerilerden birinde, "deprem bölgelerinde nükleer enerjinin geliştirilmesine" bağlı projelerin reddedilmesi istendi ve "Türk yetkililerin deprem bölgesinde nükleer santral kurmaları, nükleer felaket riskini arttırır" ifadeleri rapora ilave edildi. Bir başka değişiklik önerisinde, "azınlık haklarının korunması, kimliklerinin tanınması ve ölüm cezasına karşı girişim içeren" projelerin destek göreceğinin özellikle vurgulanması talep edildi.

Bu değişikliklerin rapor taslağına yansımasından sonra, parlamento dışından bazı lobi grupları ile bir kısım parlamenter, sözde Ermeni soykırımı iddialarını, "dolaylı ve yumuşak ifadelerle de olsa" rapora sokma çabasına girişti.

Baskı yapıldı

Sözde Ermeni soykırımı iddialarını sokturmak isteyenlerin, raportör Morillon'a baskı yaptıkları, ancak Fransız parlamenterin bu konuda taviz vermeye yanaşmadığı öğrenildi. Morillon'un, "zaten sert olan" rapora bu tür iddiaların yansıtılmamasına, kesin tavır koyarak karşı çıktığı belirtiliyor.

Bazı parlamenterlerin, Ermeni lobisinin etkisinde kalarak, Genel Kurul'daki tartışmalar sırasında bir değişiklik önergesi vermekten söz ettikleri dikkat çekiyor. Bazı gözlemciler, Ermeni lobisinin ve bir kısım parlamenterin, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki gelişmeleri izlediklerini ve "tetikte beklediklerini", sözde soykırım iddialarının bu gelişmelere göre Avrupa Parlamentosu'na, "dayanak bulunarak" yansıtılabileceğini ileri sürüyorlar.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...