YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Şiir kelimelerin musıkisidir

Türk Halk Müziği'nin ağır başlılığı ve istikrarlı çalışmalarıyla tanınan sanatçısı Fatih Kısaparmak şiirlerini, ikinci kitabı olan "..Ve Ağır Sevdam" adlı şiir kitabında topladı.

İlk çıkışını 'Kilim' adlı parçasıyla yapan Türk Halk Müziği'nin ağır başlı ozanı Fatih Kısaparmak'ın şiir kitabı, "...Ve Ağır Sevdam" hayranlarından yoğun ilgi gördü. Yukarı Fırat Havzası'ndaki inceleme ve derlemelerini yayımladığı "Dil Folkloru Açısından Harput Ağzı" adlı kitabından sonra ikinci çalışması olan "...Ve Ağır Sevdam"da sanatçının 34 şiiri yer alıyor. Birun Yayınları'ndan çıkan kitabının ön sözünde "sizi türküledim ezgi ezgi. Mısra mısra sizi şiirledim yıllardır. Okuyacağınız dizeler, içimdeki yanardağın -yine size ait- lavları. Birkaç mağma fotoğrafı duygularımın" diyen Kısaparmak, şiiri şöyle tanımlıyor:"... Sevmeyi sanat haline getirenlerin harcıdır sanatı sevmek. Ve şiir, Himalaya'sıdır söz sanatının. Mükemmel bir inceliş, muhteşem bir yüceliştir. Bir çocuğun riyasız sevinci, bir çiçeğin gözyaşıdır..."

Her şairi okurum

Öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Kısaparmak, kitaplarla dolu bir ortamda büyümenin nimetlerini iyi değerlendirenlerden. Babasının yayımlanmış 5 kitabı bulunan sanatçı, lise yıllarından itibaren duygularını, hislerini notalarla ve mısralarla dile getiriyormuş. "Varsayın ki ben biryerlerde yemeğe davetliydim, oralarda çok leziz yemekler tatmıştım ama, onların bir kısmını evime götürmek istedim. Sizlere de sunmak istedim; yani ailem de tatsın istedim. Bu kitabın yayımlanmasını sadece bir paylaşım çabası ve kaygısı olarak değerlendirebilirsiniz." diyen sanatçı, herkese göre ayrı bir tanımı olan şiiri 'kelimelerin musıkisi' olarak nitelendiriyor. Kısaparmak, şiirlerin şairlerine bakılmaksızın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor ve ekliyor "Şiir yazan herkesi okurum, gerçek sanat eserinin hiçbir fan 'izm'e sığmayacak kadar yüce olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda insanca duyguların bayraklaştığı her şiiri severek okurum."

İnce eleyip sık dokuyoruz

"... Ve Ağır Sevdam"da sanatçının bestelenmiş şiirlerinin yanı sıra daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış şiirleri yer alıyor. Kısaparmak, yoğun ilgi karşısında kitabının hacmini genişleterek ikinci bakısını yapmayı düşünüyor. Profesyonel anlamda bir şair olmadığını belirten sanatçı, kavramların içinin boşaltıldığı bugünlerde herkesin herşeyi yapabileceği fikrine sıcak bakmıyor. Herşeyi bilmediğini ve sadece iyi bir müzisyen olmaya çalıştığını söyleyen Kısaparmak, şiirin kelimelerin musıkisi olduğunu ve müzikle şiirin arasında etle tırnak, aşukla maşuk , canla ten gibi bir nedensellik bağı olduğunu belirtiyor. Sanatçı yeni kaseti hakkında da şöyle diyor: "En az 4 ay süren sütüdyo çalışması sonucunda bir albüm hazırladık. İnce eleyip sık dokuyoruz çünkü biz kalite ve nicelikten ziyade nitelik kaygısı taşıyoruz. Bunun da tek sebebi var; Türkiye insanlarının iyi şeylere layık olduğunu düşünüyoruz."

Havva Setenay İlhan


Kağıda basmak için tıklayın.

KİTAP-LIK'ta uçarı bir gezinti
Galalar renk veriyor
37. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki yarışmaya katılan filmlerin gala gösterimleri ödüllere yönelik işaretler taşıyor. 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ilk gün gösterilen "Kayıkçı"nın beğenilmesinin ardından "Acı Gönül"ün galası, beklenen ilgiyi görmedi. Yaklaşık 100 kişinin izlediği "Acı Gönül" filminin galasından sonra basın toplantısı düzenleyen başrol oyuncusu Berhan Şimşek, filmi ve festivalden beklentilerini değerlendirdi. Sanatçı, "Film, Türkiye'de Güneydoğu meselesinin nasıl başladığını, altını tam olarak çizmeden anlatan namuslu bir film" dedi. "Bu filmde oynayan bir sanatçı olarak eleştiri yapma hakkını kendimde görüyorum" diyen Şimşek, filmin senaryosunun iyi düşünülmüş, ancak biraz korkakça yazılmış olduğunu öne sürdü.
Festivalde gösterilen yarışma filmlerinden Zeki Ökten'in yönettiği Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yıldız Kenter, Şükran Güngör ve Eşref Kolçak'ın rol aldığı Türk-Fransız ortak yapımı "Güle Güle" filmi ile Tunç Başaran'ın yönettiği "Abuzer Kadayıf" sinemaseverlerle buluştu. "Abuzer Kadayıf" AKM Aspendos Salonu'nu dolduran yaklaşık 900 kişi tarafından ilgiyle izlendi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...