YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Başsavcı Vural Savaş kendi başlattığı 'komedi'yi bitirdi

'Vur' 'al'a takipsizlik

Başsavcı Savaş, kendisini hedef gösterdiği gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan hakkında "takipsizlik" kararı verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, kendisini "öldürmeye tahrik ettiği" gerekçesiyle, suç duyurusunda bulunduğu eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında, "takipsizlik" kararı verdi. Savaş, takipsizlik kararıyla ilgili dün yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Sanığın yalnızca olay anında kullandığı sözcükler esas alınırsa suçun oluştuğu kabul edilebilirse de olay sonrası belirlenen ve dosyadaki belgelerin tümünün değerlendirilmesinden, suç işlemek kastıyla suç konusu sözleri söylemediği açıklığa kavuştuğundan, sanık hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir."

Karar, CMUK'un ilgili hükmü gereği dün Erdoğan'a iletildi. Siirt'te yaptığı bir konuşmadan dolayı daha önce Diyarbakır DGM'de yargılanıp hapse mahkum olan Erdoğan, benzer bir suç isnadıyla ikinci kez yargılanmaktan kurtulmuş oldu.

Yılan hikayesinin öyküsü

Savaş'ın şikayetine konu olan ve daha sonra "yılan hikayesi"ne dönüşen olay, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan'ın, 27 Ağustos 1999 günü Tuzla'da bir spor kompleksinin açılışında yaptığı konuşmada meydana geldi. Açılışta, "Vur de vuralım... Öl de ölelim..." şeklinde slogan atan vatandaşlara Erdoğan, "Sizin adınız Vural mı da size vurun alın diyeyim. Sizin soyadınız Savaş mı da size savaşın diyeyim" diye seslenince olanlar oldu. Bunun üzerine Başsavcı Savaş, Erdoğan'ın militanlarına kendisini hedef gösterdiğini ileri sürerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Dava elden ele dolaştı

Başvuru dilekçesi, olay yeri olan Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı'na havale edildi. Tuzla Başsavcılığı, Erdoğan hakkında "Topluluğu şikayetçi aleyhine kışkırtarak tahrik edip hedef gösterdiği" gerekçesiyle fezleke hazırladı. Sözkonusu suçun yaptırımı ağır cezalık olan ve TCK'nın 311/1. maddesinde öngörülen hükmü içerdiğinden, dosya Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na havale edildi. Kartal Başsavcılığı, hazırladığı iddianamede sanığın TCK'nın 311/1. maddesi uyarınca cezalandırılmasını isteyerek ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Ancak mahkeme, suç tarihinde sanığın belediye başkanı olması ve yetkili mahkemenin de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğu gerekçesiyle, "yetkisizlik" kararı verdi. Dosya İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın niteliği konusunda çelişkiye düşünce bu kez dava dosyasını, uyuşmazlığın çözümü için Yargıtay'a gönderdi.

Erdoğan: Memnuniyet verici

Başsavcı Savaş'ın "takipsizlik" kararı üzerine açıklama yapan Erdoğan, "Savaş'ın bu kararı memnuniyet vericidir" dedi. Erdoğan, "Dava kamuoyunun malumu olan hukuki süreçlerden geçtikten sonra dava konusunun görülmesi için Yargıtay'a gelmişti. Sayın Başsavcı Vural Savaş tarafından bir açıklama yapılarak, dava hakkında takipsizlik kararı verildiği açıklanmıştır. Başsavcının bu kararı memnuniyet vericidir" dedi.

'Temennimiz gerçekleşti'

FP Genel Başkanı Recai Kutan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği "takipsizlik" kararını, "memnuniyet duydum" sözleriyle değerlendirdi. Kutan, partisinin TBMM Grup toplantısından önce gazetecilerin Tayyip Erdoğan hakkındaki kararı değerlendirmesini istemesi üzerine, "Memnuniyet verici bir şey. Vural Savaş'ın bu istikamette karar vermesini temenni ediyorduk. Bu temmennimizin gerçekleşmesinden memnuniyet duydum" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer'e güven zirvede
Taylor Nelson-Sofres Piar tarafından geçen ay yapılan araştırmada, halkın en çok Cumhurbaşkanına güvendiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanına duyulan güven oranı yüzde 78.9.
'Bizi uzaydan izliyorlar'
MİT'in 'açılma' törenine katılan Başbakan Ecevit, yeni yapılanma dolayısıyla Müsteşar Şenkal Atasagun'u kutlarken 'Bizi uzaydan izliyorlar' diye espri yaptı.
Haklar ayaklar altında
Türkiye'de "gerçek anlamda polis devleti tatbikatının" var olduğunu ifade eden FP lideri Recai Kutan, insan hak ve özgürlüklerinin ayaklar altında alındığını söyledi.
Fazilet fifti-fifti
Fazilet Partisi Grup Başkanvekileri'ni belirlemek için yapılan seçimlerde Manisa Milletvekili Bülent Arınç ve Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu grup başkanvekili seçildi. Abdülkadir Aksu ve Avni Doğan'ın eşit sayıda oy alması nedeniyle 3. grup başkanvekilliği için yeni bir seçim yapılacak. FP, Meclis grup toplantısının basına kapalı bölümünde grup başkanvekillikleri için seçim yapıldı. Oylamaya 102 milletvekili katılırken, Recai Kutan oy kullanmamayı tercih etti. Oylama neticesinde Bülent Arınç 84 oy alarak ilk grup başkanvekili seçildi. Yasin Hatipoğlu da 58 oy ile diğer grup başkanvekili seçildi. Adaylardan Abdülkadir Aksu ile Avni Doğan 50'şer oy alırken Abdüllatif Şener ise 49 oy aldı. Aksu ve Doğan'ın eşit oy alması nedeniyle 3. grup başkanvekilini belirlemek için FP grubunun yeniden toplanması gerekiyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...