YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Son birkaç günden alıntılar

"İnsan tek başına gerçeği de hakikati de farkedebilir. Ama gerçeğin, hakikatin tecelli etmesi ancak bir insanın varlık alanının dışına çıkmakla yani en az iki olmakla sağlanabilir bir şey. Sadece iki insan hakikatin üstünlüğü konusunda anlaşmış ise diğer kalabalıklar onların karşısında mutlak manada zaafa uğramış durumdadır."

"Siyasal İslam dünyada daha gerçek boyutlarıyla yüzünü göstermedi. Şimdiye kadar siyasal İslam adına bildiğimiz şeyler büyük ölçüde Batı'da kodlanmış muhalefet olarak karşımıza çıktı. "Batı kültürünün bir parçası olarak İslam" yüzünden doğmuş bir siyasal İslam'ı içermiyor bu. Şimdiye kadarki manipüle edilmiş bir siyasal İslam'dı. Henüz dünyanın kültürel yarasına merhem olmayı öneren İslam siyasal manada biçimlenmedi."

(İsmet Özel / Ahmet Tulgar'ın Milliyet'in Entelektüel Bakış için yaptığı konuşmadan...)

"Özgürlüğün ve dinin birarada olmayacağına inanan aşırı dinci kanat bir tehlikedir. Aynı şekilde, özgürlük uğruna dini yok sayan kişiler de tehlikelidir. Bunlar birbirinden ayrıymış gibi görünse de, bir makasın iki ayrı ucu gibi çalışarak İslami düzeni birlikte yıkmaya çalışıyorlar."

(İran Cumhurbaşkanı Hatemi / Tahran Üniversitesi'nin açılışında yaptığı konuşmadan...)

"Türkiye Anayasası'nın ilk cümlesi olan "Türk devleti ebedidir" sözü Orwell dilini anımsatan daha eski bir dönemi çağrıştırmaktadır. Aslında Türk devleti de ebedi olmayacaktır. Devlet insanlardan meydana gelen ve onların ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için sürekli değişim içinde olan bir mekanizmadır (araçtır). Ebedi olan Türk halkıdır ve devleti istediği şekilde biçim verecektir."

(Graham Fuller / National İnterest dergisinin Sonbahar 2000 sayısına yazdığı makaleden...)

"Şu anda 28 Şubat'ı, YÖK'ü, 'türban'ı derken, bu kesim 'dışarıdan' gelen bir saldırıya karşı kenetlenmeye çalışıyor; ama bunun olmadığı bir ortamda, 'Biz nasıl yaşamalıyız?' sorusu o kesimi oluşturan bütün gruplarda ön plana çıkacaktır. Bu tartışmalar aslında başladı, sürüyor; örneğin on yıl önce 'siyasal İslam'ın yaygınlaşması için elinden geleni yapan bir birey, şimdi bu eğilime eleştirel yaklaşıyor; pek çok konuda, insanlar bir zaman benimsedikleri tutumları yetersiz veya yanlış buluyor ve yeni yaklaşımlar arıyorlar."

(Murat Belge / Radikal gazetesindeki yazısından...)

"İnsanların giyim tarzının gerek devlet, gerekse toplum tarafından baskı altında tutulması son derece yanlış. Türkiye'de başörtüsü giyenlerin eğitim hakkının elinden alındığını duydum. Bence bu ne dinsel hoşgörüyle, ne de demokrasiyle bağdaşmıyor...

İslam'da kadının hakir görüldüğü düşüncesine katılmıyorum. Ben İslam'da kadının yerini peygamberin kadınlara davranışına bakarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum. Peygamberin, Hz. Hatice'ye ve diğer eşlerine davranışları İslam'da kadının yerinin son derece saygıdeğer olduğunu gösteriyor. İslam'ın orijinalinde kadına baskı yok, bu sonradan yerleşmiş bir şey. Bence Müslüman kadınlar çalışarak, okuyarak ya da bir şekilde haklarını elde etmeliler."

(Amerikalı bayan ilahiyatçı Lucinda Allen Mosher / İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nca düzenlenen "Risale-i Nur'a Göre Kur'an'ın İnsana Bakışı" isimli sempozyum sırasında NTVMSNBC muhabirine yaptığı açıklamalardan...)


4 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...