YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


SPK için şok rapor

MHP kurmaylarının raporunda, ANAP'a yakınlığı ile bilinen SPK Başkanı Mengütürk'ün, bazı firmaların sermaye artımında usulsüzlük yaptığı iddia edildi.

Sermaye Piyasa Kurulu'ndaki (SPK) başkanlık yarışına günler kala hükümet ortağı ANAP ile MHP arasında büyük bir savaş başladı. MHP'nin ekonomi kurmayları SPK'daki gelişmelere ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye 8 sayfalık bir rapor hazırlayıp sundular.

Müthiş iddiaların yer aldığı raporda, ANAP'a yakınlığı ile bilinen SPK Başkanı Muhsin Mengütürk'ün ANAP tarafından bilinçli olarak bu göreve getirildiği ve şirketlerin sermaye artırımı ile ilgili olarak birçok usulsüzlük yaptığı iddia edildi.

Mengütürk yetersiz

MHP Lideri Bahçeli'ye ulaştırılan raporda SPK'daki başkanlık yarışı öncesi 8 önemli konunun dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Rapor, ANAP tarafından yeniden SPK Başkanlığı'na hazırlandığı ileri sürülen Muhsin Mengütürk'ün başkanlık için gerekli olan şartları taşımamasına rağmen mevzuatta yapılan bilinçli bir değişiklikte koltuğa oturtulduğu vurgulandı.

Firmalara kıyak

Raporda, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'ın karşı çıkmasına rağmen, Başkan Mengütürk'ün İzmir'de kurulacak olan Vadeli İşlemler Borsası'nı Almanya'daki EUREX Vadeli İşlemler Borsası'nın Türkiye'deki terminali gibi örgütlediği iddia edildi.

EUREX ile İzmir Vadeli İşlemler Borsası'nın bu konuda bir mutabakat zaptı da imzaladığını iddia eden MHP kurmayları, bu durumun Türkiye'de kumar oynayanlara yasal zemin hazırladığını dile getirdiler.

Raporda, Naturland (Favori Dinlenme Tesisleri) isimli firmanın Orman Bakanlığı'nın kiraladığı orman arazileri konusunda bakanlıkla ters düştüğü ve firma bilançolarının halka açılmaya uygun olmadığı halde SPK tarafından, 3'e karşılık 4 oyla halka açılmasına karar verildiği dile getiriliyor.

Şirketin muhasebe kayıtlarında ciddi hilelerin bulunduğu belirtilen raporda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da şirketin halka açılması konusunda siyasi baskı yaptığı iddia ediliyor.

Global Yılmaz ilişkisi

Dardanel Firması'nın da 6,5 milyon dolarlık örtülü kazancı tespit edilmesine rağmen SPK'nın şirketin bu kazancı ödemesini beklemeden, siyasi baskılarla sermaye artırımını gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Devlet Eski Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminde etkisi olduğu iddia edilen Global Menkul Değerler ile ilgili basına yansıyan bir çok iddianın SPK tarafından örtbas edildiği belirtilen raporda, ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas'ın ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın talimatlarını SPK'ya ilettiği iddia ediliyor.

Raporda, Nas'ın milletvekili olmadan önce bir yıl süre ile Mengütürk'ün danışmanlığını yapmasına dikkat çekiliyor. Raporda son olarak Doğan Medya Grubu'nun Mengütürk'ü "Cesur Yürek" olarak ilan etmesinin, Çukurova Elektrik ile ilgili dosyalara el konulmasından kaynaklandığı öne sürülüyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...