YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ecevit ABD'yi uyardı

Başbakan Ecevit, ABD Büyükelçisi Pearson'ı, "Ermeni tasarısı kabul edilirse ilişkilerimiz zarar görür. Zaten ABD'nin Irak politikasından 40 milyar dolar zararımız var" diye uyardı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Amerikan yönetiminin sözde Ermeni soykırımı karar tasarısının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesine "şiddetle karşı" olduğunu belirterek, Türk insanlarının duygularını anladıklarını ifade etti.

Büyükelçi Pearson, Başbakan Bülent Ecevit ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile ayrı ayrı yaptığı ve toplam bir saat süren görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Tabii ki Ermeni soykırımı karar tasarısı konusuna da değindik. ABD'nin bu tasarıya şiddetle karşı olduğunu ve Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde kabulünden dolayı duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettim" diyen Pearson, şöyle konuştu: "Tasarının kabul edilmemesi için mümkün olan her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Türkiye ile ABD arasındaki dostluğa değindik. Bu 50 yıldır süren bir ortaklık ve başka zor zamanlardan da geçtik. Tüm bu zor anlardan daha iyi dost olarak çıktık. Bu stratejik bir ortaklık ve buna devam etmek bizim için çok önemli."

Uyarılarınızı ciddiye alıyoruz

Büyükelçi Pearson, TBMM'de temsil edilen 5 siyasi partinin grup başkanvekillerinin, sözde Ermeni soykırımı tasarısının ABD Temsilciler Meclisi komisyonunda kabul edilmesine karşı yayınladığı ortak bildiride Kuzeyden Keşif Harekatı'na ilişkin sarfedilen sözlerin hatırlatılması üzerine de, "Alınacak önlemler konusunda konuşmak istemiyorum. Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini anlıyoruz ve parlamentonun bildirisini bunun bir ifadesi olarak görüyoruz. Tüm bunları ciddiye alıyoruz. Washington'a gitmem de bunun bir göstergesi" dedi.

Ecevit'ten imalı mesaj

Başbakan Ecevit ise Pearson ile görüşmesinde, tasarının Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda Türkiye-ABD ilişkilerinin zarar göreceğini vurguladı.

Türkiye'nin, Balkanlar'dan başlayarak Yunanistan ve Suriye ile ilişkiler, Kıbrıs sorunu, Ortadoğu barış süreci, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı, Güneydoğu Anadolu'ya yatırım gibi konulara ilişkin yaklaşımlarını Büyükelçi'ye aktaran Ecevit, Türk kamuoyunun sözde Ermeni soykırımı karar tasarısı nedeniyle çok hassas olduğunu bildirdi.

Ecevit, Irak konusunda ABD'nin izlediği politikanın Türkiye'ye 40 milyar dolara mal olduğunu da hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Özkan'ın da Pearson'a, Türkiye'deki Ermeni azınlığının Türk vatandaşları ile eşit haklara sahip olduğunu ve normal yaşamlarını sürdürdüğünü vurguladı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sevr yine hortlayabilir
Ermeni Tasarısı'nda 1920-23 arasının yok sayılması, bu dönemde çizilen Ermenistan sınırını da tartışmaya açıyor. Tasarı kabul edilirse, Ermenistan Sevr'e göre sınır isteyebilir.
Acı bilanço unutulmadı
Sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı Başbakan Ecevit, Osmanlı Arşivleri'nden Ermeni zulmüne dair kanıtları çıkarttırıyor. Belgelerde, onlarca diplomatımızın kanları bulunuyor.
312'ye makyaj
Adalet Bakanı Türk, 312. maddenin özünün değişmeyeceğini belirterek, yeni TCK tasarısında 312. maddedeki hükümleri karşılayan bir düzenlemenin yer alacağını bildirdi.
Patrik: Tasarın bizi de rahatsız etti
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan, sözde soykırım tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçeceğini sanmadığını söyledi.
Mutafyan, Kınalıada'da yapılan İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 77. yıldönümü törenlerine katılarak, Atatürk anıtına çelenk koydu. Gazetecilerin sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı ile ilgili sorularını cevaplayan Mutafyan, tasarının Temsilciler Meclisi'ne gönderilmesinin Türkiye Ermenilerini rahatsız ve huzursuz ettiğini vurguladı. Kendisinin 1980'lerin başında iyi niyet elçisi olarak ABD'ye gittiğini, dini liderlerle görüşerek uluslararası terörizmi kınayan mesajlar verdiğini ifade eden Mutafyan, talep olursa, yeniden ABD'ye gidip görüşmelerde bulunabileceğini söyledi.
Kendisinin bir girişimde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Mutafyan, tasarı alt komiteden geçtikten sonra kendisinin bir mektup yazdığını ve tasarının görüşülmesi sırasında okunduğunu bildirdi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...