YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Batışı olmayan güneş

Nurullah Larudi'nin kaleme aldığı "Şark'ın Dehası-İbn-i Sina" adlı roman, tamı tamına efsanevî bir hayatın, ilme ve aşka adanmış bir kimsenin hikayesi. Doğunun gizemi eşliğinde elbette...

Doğuda bilim'in mutlak suretle masalsı, efsanevî bir yanı vardır. Bu Farabî de olsun, İbn-i Sina da olsun daima müziğe kulak kabartmaları sayesinde olmuş bir melekedir. Bu masalsılığın olumsuz olmadığını, subjektiviteye dayanmadığını biliyorum. Zira yaşamın ritüellerini sıkıcılıktan kurtarmak, bilimin doğmatikliği karşısında eğilmemek için bu bizim -doğulu insanın- hikayemizde daima olagelmiştir.

İlme ve aşka aşıktı

Şark'ın Dehası/İbn-i Sina adlı roman da tamı tamına efsanevî bir hayatın, ilme ve aşka adanmış bir kimsenin hikayesi. Hala etkisini dünya tıbbında gösteren, modern tıbbın sacayaklılarından olan İbn-i Sina bu romanda hakkıyla 'Batışı olmayan güneş' olarak tasvir edilmiş. Belgesel niteliği olmakla birlikte bir şark masalının gizemini de içinde barındıran roman İbn-i Sina eksenli dönemine ışık tutarken harikûlade aşkları da konu ediniyor.

Emirlerin aralarındaki kıyasıya iktidar kavgaları, emir çocuklarının aşkları, bir alimin-tıp dehasının önünün daima kesilmek istenmesi ve saadetin asla ucuz olamıyacağı... Romanın dinamikleri bu olaylar içerisinde.

Gönül doktroruydu

Beni en çok etkileyen ise Av, Gizemli Hastalık, Ümitsizlik ve Mütatib bölümleri oldu. Kays'tan, Kerem'den, Kaynes ile Lübna'dan bölümleri okur gibi oldum bu bölümlerde. Bir de psikiyatrinin can alıcı çözümleyiciliğinin ilk örneğiyle karşılaştım. Emir'in oğlunun aşık olduğu kızı terennüm ettiği sahnede. İbn-i Sina bir bilgin ve gönül doktoru oluyor bu bölümlerde. Ve aşkın hallerini gösteriyor bir bir hastanın üzerinde.

İbn-i Sina öğretti ki;

İbn-i Sina öğretti ki aşk; onbir merhaledir. Onuncu merhalede mecnunluktan kurtulabilenler, onbirinci makamda yardan gayrısına tahammül edemediler. 'Batışı Olmayan Güneş'i okurken, ondan gayrısına tahammül edemeyeceksiniz.

Şarkın Dehası İbn Sina, Nurullah Larudi, İnsan Yay., Tel: 0 212 642 74 84

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Menfaatler çatışmasında Türkiye
Uluslararası strateji ve jeopolitik uzmanlarının görüşleri Yılmaz Tezkan tarafından "Menfaatler Çatışması Ortasında Türkiye" başlığıyla kitap hâline getirildi.
KİM NE OKUYOR?
ERGUN HİÇYILMAZ
Şu an üzerinde çalıştığım dört ayrı kitap çalışması için "zorunlu" okumalar yapıyorum. Reşat Ekrem Koçu'nun "Türk İstanbul" ve "İstanbul Ansiklopedisi"nin ilgili maddelerini, Muhsin Ertuğrul'un "Benden Sonra Tufan Olmasın"ını, Gerard Silvain'in Yahudi tarihi üzerine yazdığı "İmages, et Tradıtıons Juıves" adlı kitabını, Turan Tan'ın "Viyana Dönüşü" ile Eremya Çelebi Kömürciyan'ın "İstanbul Tarihi" adlı eserini okuyorum dönüşümlü olarak. Sırada ise; Soner Yalçın'la Doğan Yurdakul'un hazırladığı "Bay Pipo" ile Hasan Duman'ın "Osmanlı-Türk Süreli Yayınları ve Gazeteleri" isimli çalışması var.

İSMAİL KARA
Aynı anda birden fazla kitap okuyorum. Evde, Babanzâde Naim Bey'in Fonsegrive'den tercüme ettiği "İlmü'n-Nefs Tercümesi" ile C. Nyman'ın Tarih Vakfı Yayınları'ndan çıkan "Araç Tarih, Amaç Tanzimat" isimli kitaplarını okuyorum. Hilmi Ziya Ülken'in "Uyanış Devirlerinde Tercümenin Rolü" kitabını tarıyorum. Fakültede, M. Eliade'nin "Şamanizm" kitabına devam ediyorum. Vapur kitabı olarak okudum Doğan Özeke'nin kitabı "Neyzenler Kahvesi" ise yeni bitti.
Fadime ÖZKAN


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...