YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Sevr yine hortlayabilir

Ermeni Tasarısı'nda 1920-23 arasının yok sayılması, bu dönemde çizilen Ermenistan sınırını da tartışmaya açıyor. Tasarı kabul edilirse, Ermenistan Sevr'e göre sınır isteyebilir.

Ermeni tasarısıyla ilgili tartışmalar yeni bir boyutu gündeme getirdi. Tasarıda, 1920 ile 23 yıllarındaki TBMM Hükümeti dönemi dikkate alınmazken, bu yıllarda Moskova ve Kars anlaşmalarıyla belirlenen Ermenistan sınırı tartışmaya açılmak isteniyor.

Dış politika uzmanı Ferruh Sezgin değerlendirmesinde, tasarı metni üzerinde durulmamasını eleştirdi. Sezgin, "İki ayrı paragrafta Osmanlı Devleti'nden sonra ve Türkiye Cumhuriyeti'nden önce ayrımı yapılıyor" dedi.

Bu ayrımın 1920 ila 1923 arasındaki hükümeti yok saymak olduğuna dikkat çeken Sezgin şu görüşleri ifade etti: "Oysa o dönemde yapılmış olan Moskova ve Kars Anlaşmaları var. Bunlarla Ermenistan'la olan sınır çizilmişti. Eğer bu dönem Amerika nezdinde yok sayılırsa, o zaman sınırların belirlenmesi için bakılacak son anlaşma Sevr olacaktır. Bu ise son derece tehlikeli sonuçlar doğuracaktır."

Göksel: AB etkilenir

Ermeni tasarısıyla ilgili gelişmeleri değerlendiren strateji uzmanı Erhan Göksel, Türkiye-ABD ilişkilerinde bugüne kadar yaşanmayan ölçüde gerilimlerin ortaya çıkacağını belirtti.

Göksel, "Bu tasarı eğer Temsilciler Meclisi'ne inerse, mutlaka geçer. Çünkü bu tasarının mimarı zaten Meclis Başkanı. Eğer ABD'den geçerse kısa süre içinde bu tür bir tasarı Fransa'dan da geçer. Sonra da peş peşe 7-8 Avrupa ülkesinden geçer. Bu bir faciaya dönüşür. O zaman da Türkiye'nin zaten sıkıntılı olan AB üyeliği iyice çıkmaza girer" dedi.

Kaynak: AB'ye yaklaşırız

Eski MİT Müsteşarı Mahir Kaynak ise, Türkiye-ABD ilişkilerinde bir süre gerilim yaşanacağına dikkat çekti ancak, "Ermeni tasarısının ABD'den sonra Avrupa'da gündeme gelmesine ihtimal vermediğini" söyledi.

Türkiye üzerinde stratejik bir çatışma olduğunu savunan Kaynak, "Bir süre ABD ile olan ilişkilerimiz ciddi gerginlikler yaşayacaktır. Bu durumda ise Avrupa'nın gelişmelerden yararlanacağı aşikardır. Türkiye'nin ABD'den uzaklaşarak kendisine yakınlaşması Avrupa'nın işine gelecektir. Bu durum aynı zamanda Türkiye'deki Avrupa'ya yakın güçlerin de işine gelmektedir" dedi.

ANAP'lı Akarcalı: Cem hükümeti uyarmadı

ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı ise dış politikasında kendisine yönelik hamlelere cevap veremeyen bir Türkiye'nin her alanda sıkıntı yaşayacağını ve bu nedenle "ABD kamuoyunun hassas olduğu noktaları dikkate alarak lobi çalışması yapılması gerektiğini" söyledi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in gelişmelerle ilgili Bakanlar Kurulu'nu uyarmadığına dikkat çeken Akarcalı, üniversiteleri de eleştirerek şu görüşleri ifade etti: "Bizim binlerce öğretim görevlimizin, bir tane doğru dürüst makale ya da çalışma yapmamış olmasını da esefle karşılıyorum. Kimse nedense mesela başörtüsü ile ilgilendiği kadar bu konuyla ilgilenmiyor. Onun için de Türkiye'nin tepkileri zayıf kalıyor."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...