YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Maksat parayı kurtarmak

EVLİLİĞİN PERDE ARKASI

Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde 13 yıllık uzatmalı sevgilisiyle evlenecek olan Murat Demirel'in evlenme iseğindeki bu aceleciliğin perde arkasında duygusal nedenlerden çok yurt dışında bulanan para ve malları elden kaçırmama telaşının ağır bastığı belirtiliyor.

Gazetelere yansıdığı gibi Ayşenur Esenler, Egebenk'ın hortumlanması olayının tanığı olarak değil, Ceza Kanunu'nun 4422 sayılı maddesine göre "çıkar amaçlı çete kurmak" suçunun sanıklarından biri olarak tutuklandı.

Hukukçuların yaptığı değerlendirmeye göre, bir kimse aynı suçtan hem tanık hem de sanık sıfatını taşıyamaz. Yine Ceza Kanunu'nda yapılan son düzenlemelere göre sanık poliste ve mahkemede kendisine isnat edilen suçu her zaman reddetme hakkına sahiptir. Türk Ceza Yasası'nda, sanıklar, karı-koca olsalar bile, poliste verdikleri ifadeler ve işlenen suçla ilgili dosyada bulunan deliller dikkate alınıyor. Mahkeme heyetinin vereceği kararda da sanık ifadelerden edinilen vicdani kanaat ve dosyadaki deliller etkili oluyor. Yine Ceza Yasası'na göre, karı-koca aynı suçun sanıkları ise, evlilik aktinin bulunması tek başına kadına ya da kocaya birbiri alehinde ifade vermeme hakkını doğurmuyor, önceden verilen ifadeleri yok saymıyor. Bu sadece her hangi biri o davanın 'tanık' sıfatını taşıdıklarında geçerli sayılıyor.

Evliliğin hukuki yönü önemli

Murat Demirel-Ayşenur Esenler'in Ankara Ulucanlar Cezaevi'ndeki ani evlilik kararlarını değerlendiren hukuk çevreleri, gerçekleşecek olan evlilik aktinin daha çok hukuki yönünün önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Murat Demirel ve Ayşenur Esenler'in evlilikleri gerçekleştikten sonra, aralarında aynı zamanda bir de "mal birliği rejimini" doğacaktır. İsterlerse kendi aralarında evlenmeden önce sahip oldukları malları belirleyen bir de sözleşme yapabilecekler. Böylece yargılama süresince cezaevinde ya da dışarıda karı-kocadan birine bir şey olursa, yani taraflardan biri ölürse, hayatta kalan kişi mirasçı olma hakkını elde etmiş olacaktır.

Böylece, Demirel'den önce cezaevinde çıkma ihtimali daha kuvvetli olan Esenler, kendi adına ve Demirel adına yurt dışına kaçırıldığı iddia edilen serveti rahatça idare edebilecek. Ortada bir evlilik akti olacağı için Demirel soyadı, birtakım kolaylıklar sağlayacağı gibi, kaçırılan para ve mallar da bu aile birliği içinde kalacaktır. Her şeyden önemlisi, uzun yıllardır evlenmelerine karşı çıkıldığı için Demirel ailesine kırgın olan Esenler ve ailesinin var olduğu iddia edilen malları kendi adlarına yönetebilme tehlikesi de ortadan kalkmış olacaktır.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...